Krizi fırsata çevirmek isteyen yatırımcı için en uygun bölge, Çukurova. Havası gibi insanları da sıcak olan Türkiye'nin tarım kenti Adana, atağa geçiyor...
Adana Valisi İlhan Atış
Geçmişte sanayiye önderlik etmiş Adana, nedense bir müddet kendini istirahata çekmiş, dinlenmiş. Adana dinlenirken Kahramanmaraş, Kayseri, Gaziantep, Denizli gibi illerimiz sanayi konusunda öne çıkmış. Adana bu kayıplarını telafi etmek için büyük adımlar atıyor, gecesini gündüzüne katıyor. Enerjide ikinci Rotterdam, turizmde de ikinci Antalya olma yolunda olan Adana dev şirketler ve yatırımcılar için cazibe merkezi oldu.
"Şu anda Ceyhan'da 1 milyon tonluk petrol tankeri yükleniyor. Hem Bakü hem de Kerkük'ten gelen hatlar bizi enerji merkezi haline getirdi" sözleriyle Adana'nın stratejik önemini de belirten Vali İlhan Atış, marka ve imaj çalışmaları için kolları sıvamış: "Adana'nın tanıtımı, bir marka haline gelmesi için çalışmalarımız var. Bu konuda 11 proje hazırlandı. Son bir proje daha hazırlanıyor. Adana'da imaj değişikliği olacak. Profesyonel komiteler çalışmalarını yapıyor. Bu işe 1 trilyon TL ayırdık. Adana'nın daha iyi tanıtılması için İstanbul'da toplantılar, Seyhan Baraj Gölü'nde Off Shore yarışları yapıldı."
TARIMDA YENİ ARAYIŞLAR
Peş peşe fuarlar düzenleniyor. Adana'nın turizmde, tarımda, sanayide daha ileri noktalara götürülmesi için herkes seferber olmuş...
Eskiden pamuğa dayalı sanayi ve ticaretle öne çıkan Adana, son zamanlarda yaş sebze-meyve ihracatı ve seracılıkta da atağa geçmiş durumda. Sert çekirdekli meyve seraları çoğalmış. Yurt dışındaki bazı kuruluşlarla, İspanya, İsrail, Fransa'dan şirketlerle iş birliği yapılıyor. Narenciyeyi zaman olarak bütün aylara yayabilme arayışı başlamış. Mısır üretimindeki birincilik de devam edecek...
Adana'nın Tepebağ, Taşköprü, Misis Köprüsü, Magarsus, Şar, Yılankale, Kervansaraylar, Karasis ve Anavarza gibi muhteşem tarihî mirasları ve Sabancı Camii gibi yeni eserleri ön plana çıkararak, turizm çalışmalarına büyük önem verdiklerini söyleyen Vali Atış, şehrin turistik ve kültürel envanterini tamamlandıklarını anlattı: Yayla, deniz, lagün turizmi konusunda çalışmalar yapılıyor. Projeler bitmiş, yönetim planı yapılmış, uygulamaya konulmuş. Geç kalmış olmanın belki de bir avantaj olabileceğini belirtiyor Atış ve ilave ediyor: "Çünkü denizimiz, tabiatımız el değmemiş, tertemiz. Alyapı çalışmalarımız tamamlanıyor." Tarsus, Yumurtalık, Karataş, Erzin, Dörtyol, İskenderun hattında bir sahil yolu projesi var. Otel ve turistik tesis yapılması için yoğun arazi alımlarının olduğunu belirtiyor. "Türkiye Adana'ya muhtaç" diyor Vali İlhan Atış. Küresel ekonomik kriz, gıda ve su sıkıntısının yaşandığı bu dönemde, Ceyhan ve Seyhan nehirlerine, verimli Çukurova topraklarına dikkat çekiliyor...
Henüz keşfedilmemiş şirin bir ilçe: YUMURTALIK
Gelecekte yıldızı hızla parlayacak olan Yumurtalık, turizm için çok cazip görülüyor. Belediye Başkanı Habib Salıç, turizmden ve enerji yatırımlarından paylarına düşeni alamadıklarını ama gelecek için ümitli olduklarını söyledi. Yaz sezonunda 100 bine yakın yerli turistin geldiği ilçe, yabancı turistlerce keşfedilmemiş. Küçük pansiyonlardan faydalanan yerli turistlerin ve emeklilerin yerleşmek için rağbet ettiği şirin ilçe kışın ılıman, yazın da esintilerle ferahlatıcı bir iklime sahip.
Baş, Çukurova'nın yatırım için en uygun bölge olduğunu söyledi.TİCARET ODASI BAŞKANI ŞABAN BAŞ:
Burada toprak, hayat, su ucuz altyapı hazır, güvenlik tam...
Adana'nın petrolde ikinci Rotterdam, turizmde de ikinci Antalya olmasına az kaldığını hatırlatan Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş, yatırımcıları buraya bekliyor. Financial Times'ın 2006 yılındaki değerlendirmesine göre, yatırımcı için en uygun bölgenin Çukurova olduğunu ifade eden Baş, "Burada toprak ucuz, hayat ucuz, su ucuz, organize sanayi bölgesinin altyapısı hazır, güvenlik tam, daha uygun yer bulamazsınız" sözleriyle yatırımcıları çağırıyor.
KEBABIN PATENTİNİ ALDIM
Kayseri, Kahramanmaraş gibi illerde, tabandan gelenlerin büyüyerek çok sayıda KOBİ oluşturduklarını; Adana'da ise kurumsallaşmalarını tamamlayamayan sanayici ailelerin varlıklarını sürdüremediklerini, tabandan gelen dalganın da biraz geciktiğini, ama açığı kapatarak, Adana'yı kısa sürede ileri noktalara götüreceklerini açıklayan Baş, bunun için gece-gündüz çalıştıklarını, fuarlar düzenlediklerini dile getirdi. Bir Adana sevdalısı olarak Adana Kebap'ın patentini de alan Şaban Baş, ekonomik krizleri en az kayıpla atlatacak illerin başında Adana'nın geldiğini, tarım ve tarıma dayalı sanayi ile Çukurova'nın büyük sıçrama yapacağını, buradaki hammadde sayesinde krizlere karşı çok daha dayanıklı olacaklarını söyledi. Baş, narenciye ve pamuk gibi ürünlere dayalı sanayiye daha çok önem verilmesi gerektiğini belirtti. Sıkıntıda olan bazı fabrikaların çok az bir destekle çalıştırılabileceğini ifade eden Baş, istihdam ve üretim için hayati önem taşıyan bu işin ihmal edilmemesini istedi.
CEYHAN BELEDİYE BAŞKANI HÜSEYİN SÖZLÜ:
3-5 yıl içinde tam 20 milyar dolarlık sermaye bekliyoruz
Bakü-Ceyhan'ın ümit hattı olduğunu söyleyen Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Enerji İhtisas Bölgesi ile ilgili hukuki zeminin biran önce oluşturulması gerektiğini belirtti. Yatırımların başlaması halinde, 3-5 yıl içinde 20 milyar dolarlık bir sermayenin gelebileceğini açıklayan Sözlü, bunun da ülkemizi büyük ölçüde rahatlatacağını, likidite problemini bitireceğini ifade etti. "Çağdaş, medeni bir proje, bir itibar projesi hazırlanmalıdır" diyen Başkan Sözlü, ilerde çevre felaketine yol açmayacak ve Türkiye'nin yüzakı olabilecek uygulamalarla yatırımların daha da hızlanacağını, Ceyhan, Adana ve Çukurova'nın Türkiye'nin önünü de açacağını anlattı. Ceyhan'ın cazibe alanı olmasıyla birlikte emlak fiyatlarının çok arttığını söyleyen Sözlü, rant peşinde olmadıklarını, emaneti korumak, bu güzel yerlerin tahribatını önlemek azminde olduklarını açıkladı.
SICAK KARŞILAMA
Ceyhan'ın genç ve dinamik Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, bizi sıcak bir şekilde ağırlarken, ilçelerinin büyük bir ekonomik sıçrama yaptığını söyledi.
Yatırımlar göz kamaştırıyor
>> Tufanbeyli'de 1.5 milyar dolara mal olacak olan 1 milyar kilovatsaat elektrik üretecek hidroelekt-rik santralin çalışmaları yapılıyor.
>> Yedigöze Barajı'nda 650 milyon dolarlık çalışmalar devam ediyor. Elektrik üretecek. Ve hemen yanı başında 750 bin dönüm alanı sulayacak Yedigöze sulama tekniklerinin ihale çalışmaları devam ediyor.
>> EnerjiSa baraj inşaatına başladı.
>> Yumurtalık ve Ceyhan'da bir rafineri müsaadesi verildi. Üç tane daha var. Değerlendiriliyor. Bir rafineri inşaatının bedeli 4 milyar dolar. Yıllık 10 milyon ton kapasiteli bir rafineri olacak. Rafineri dışında petrokimya tesisleri kurulacak. 6 milyar dolar bir tesisin bedeli. Bu hem istihdam açısından, hem de hizmet sektörü açısından çok önemli bir gelişme olacak.
>> 11 tersane izni verildi. Biri tamamlandı. Diğerlerinin çalışmaları devam ediyor.
>> 13 bin 760 dönümlük alan enerji ihtisas bölgesi ilan edildi. Çalışmalar devam ediyor.
>> Yumurtalık Serbest Bölgesi bu aralar çok revaçta olmaya başladı. Yatırım talepleri arttı.
>> İSKEN 850 milyon dolarlık bir yatırımla kapasitesi arttırıyor. 1.2 den 2 milyar kilowatsaat elektrik üretimine geçmek için çaba harcıyor.
>> Adana'da OSB'deki yatırımların duraksamadan devam ediyor. Son olarak LİMAK meyve suyu fabrikası yaptı.
>> Shraton Oteli inşaatı başladı. Bir iki müracaat daha var. Arkasından Rönesans Çarşı yapıyor. İki çarşı daha aldılar. Arsa alımı bitti, yatırımlara geçtiler.
>> İskenderun'da yassı demir çelik yatırımını bitirmesiyle, Adana bölgesi ev eşyası sanayi, otomotiv sanayi konusunda da yıldızı parlayan illerimiz oldu.
YARIN: Seyhan, Adana'yı MASAL ŞEHİR yaptı