Teşvik kapsamında bulunan Adıyaman'da, sanayi konusunda dev adımlar atılmış, 225 işletme kurulmuş ve buralarda 10 bin kişinin istihdam edilmesi sağlanmış... 
Güneydoğu ile Akdeniz bölgelerinin kesişme noktasında bulunan Adıyaman'da bu iki bölgenin ortak özellikleri görülmekte; uyumlu, şiddete bulaşmayan insanlarının farklılığıyla, bu ilimiz özel bir önem kazanmaktadır. Açıkhava müzesi görünümünde olan Adıyaman, Dünyanın Sekizinci Harikası olarak adlandırılan ve UNESCO'nun Dünyada İnsanlığın Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Nemrut Dağı Örenyeri ve il sathına yayılmış 150 dolayında tarihî öneme haiz kültür varlıklarına sahiptir. Adıyaman, Fırat Nehri'nin sularına gem vuran, dünyanın altıncı, Türkiye'nin de en büyük barajı Atatürk Baraj Gölü'nün yüzde 61'ini bağrında barındıran bir ilimizdir. Petrol bakımından da önem kazanan Adıyaman'da, Türkiye'de üretilen petrolün eskiden yüzde 60'ı, bugün ise yüzde 45'i üretilmekte. Yetkililerin verdikleri yeni müjdeli haberlerle bu oranın daha da artacağı görülmektedir.
Adıyaman Valisi Ramazan Soydan ÇUKUROVA KADAR VERİMLİ
Adıyaman'ın çoğu vatandaşımız tarafından yeterince tanınmadığını söyleyen Vali Ramazan Soydan, bu ilimizdeki toprakların Çukurova kadar verimli olduğunu ve her türlü sebze, meyvenin yetiştirilmekte olduğunu belirtiyor. Atatürk Barajı'ndan doğan sulama imkanları ile bu ilimizin toprağı daha da önem kazanmış, meyvecilik gelişmiştir. Teşvik kapsamında bulunan bu ilimizde, sanayide de dev adımlar atılmış, 225 işletme ve bunlarda istihdam edilen 10 bin kişi ile sanayileşmede önemli bir noktaya gelinmiş. Nemrut harabelerinin Adıyaman'la sembolleştiğini ifade eden Vali Soydan, il turizminin günden güne geliştiğini; bu tarihî değerlerin tanıtımını daha çok yaparak ve altyapı eksikliklerini gidererek, ili turizmimizin de yıldızı yapacaklarını anlatıyor.
HUZUR VEREN BİR ŞEHİR
Adıyaman, GAP eylem projesinin kapsamında ve bundan büyük oranda istifade etmektedir. Büyük sulama projeleri gerçekleştiriliyor. Adıyaman'ın arazileri, sulu tarımla daha çok ürünün yetiştiği verimli ve değerli araziler konumuna getiriliyor. Bu projelerin neticeleri şimdiden görülmeye başlamış, eskiden tütünle yetinen bu ilimiz, şimdi sebze ve meyvecilikte, seracılıkta ve pamuk ekiminde önemli bir yer edinmiştir. Vali Ramazan Soydan, Adıyaman'ın en önemli özelliklerinden birisini de şöyle açıklıyor: "Adıyaman halkı aşırılıklara ve menfi şeylere itibar etmiyor. İlimiz, hiçbir terör olayının yaşanmadığı, Türkiye'nin en huzurlu illerinden biridir."
'KARA ALTIN' VE ATATÜRK BARAJI'NIN OLUMLU ETKİSİ
Adıyaman'ın birçok noktasında bulunan petrol kuyuları dikkat çekiyor. Her geçen gün bu kuyulara yenileri ekleniyor ve bunlar, bir şölen havasında faaliyete geçiriliyor. Atatürk Barajı'ndan doğan sulama imkânları ile Adıyaman'da, toprağın verimliliği artmış, çok çeşitli sebze ve meyveler yetişmeye başlamış.
Teşvik Kanunu uçurumu giderir
∂ Doğu ve Güneydoğu'daki 11 il için konuşulan Yeni Teşvik Kanunu taslağının, herkesin fikri alınarak mükemmel halde çıkarılması halinde bu bölgeleri ayağa kaldıracağını, terörü bitireceğini ve bölgeler arasındaki uçurumu gidereceğini söyleyen Adıyaman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Uslu; bu kanuna her kesimin şimdiden katkı yapması gerektiğini belirtiyor. Yeni Teşvik Kanunu'nun, sektörel ve bölgesel olması, yeni ve eski yatırımları ayırmaması, eşitliği bozmaması gerektiğini söyleyen Uslu; enerji, SSK, vergi, nakliye desteklerinin verilmesi ve teşvik süresinin 7 yıl olması gerektiğini anlattı.
BELEDİYE BAŞKANI M. NECİP BÜYÜKASLAN: Altyapı tamam gibi
YAŞANABİLİR BİR ŞEHİR
Adıyaman'ı marka şehir yapacaklarını söyleyen Başkan Büyükaslan, "Daha yaşanabilir bir kent için bize verilen süreyi, iyi değerlendirdiğimizi düşünüyoruz" dedi.
Bakımlı, temiz ve düzenli caddeleri, sokakları ile insana huzur veren, yormayan bu şehrimizin gelişmesinde önemli emekleri bulunan Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan ikinci defa seçildi. Makamı, tebrik etmeye gelen vatandaşlarla doluydu. Biz de bir fırsatını bulduk, hem tebrik ettik, hem de Adıyaman'ı konuştuk. Hamaset, kandırmaca ve çok söze ihtiyaç duymadan, yaşanabilir bir şehir kurmak için çalıştıklarını belirten Başkan Büyükaslan, beş yılın sonunda yaptıklarının ortada olduğunu ve başarılarının herhangi bir şüpheye mahal vermeyecek kadar açık olduğunu söylüyor. "Geldiğimiz noktada, Adıyaman'ın temizlikle ilgili bir sıkıntısının kaldığını kimse iddia edemez. Yeşili artırmaya dönük çabamız, altyapı hizmetlerinin niteliği ve altına imza koyduğumuz büyük projeler, kentimizi, kartpostal güzelliğinde bir şehir haline getirmiştir. Daha yaşanabilir bir kent için bize verilen süreyi, iyi değerlendirdiğimizi düşünüyoruz" diyor Başkan...
TÜRBELERE DÜZENLEME
Bu dönem için, insan odaklı sosyal politikaların çalışma eksenini oluşturacağını, yeni hedeflerinin, insanî kalkınmada Adıyaman'ı standartların üzerine çıkarmak olduğunu ifade ediyor. Altyapı çalışmalarının yüzde 90'ının bittiğini, geri kalanının da bu dönemin öncelikli konusu olacağını söyleyen Başkan Büyükaslan; Havşeri İçme Suyu Projesi ile şehrin içme suyu problemini bitireceklerini, Kale Projesi'ni gerçekleştirerek, turizmde önemli bir noktaya geleceklerini, Karadağ Mesire Yeri, arıtma tesisleri ve diğer projeler ile Adıyaman'ı daha iyi yaşanabilir bir şehir haline getireceklerini açıklıyor. Şehir merkezine yakın Ebuzer Gıffari, Mahmut Ensari ve Şeyh Abdurrahman Erzincani Hazretlerinin türbelerinin bulunduğu alanlara çevre düzenlemesi, çeşmeler ve kamelyalar yaparak, manevi değerlerimize de sahip çıkan Başkan Büyükaslan; yeni projeleri için de güven veriyor.
Krizden çıkışın belirtileri mevcut
Adıyaman'da ağırlıklı olarak iplik ve konfeksiyon olmak üzere tekstil sanayiinin bulunduğunu, bunu un fabrikalarının takip ettiğini söyleyen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu; tarım ve turizmin de il ekonomisi için önde gelen sektörler olduğunu belirtiyor. 25-30 yıldır idarecilik yaptığını, 3-4 önemli kriz gördüğünü, her krizden güçlenerek çıktıklarını, bu krizin sonucunun da farklı olmayacağını anlatan Uslu; millet olarak zorluklara karşı dirençli olduğumuzu ve bunun üstesinden gelme başarısını gösterdiğimizi ifade etti. Tekstildeki pazarımızın ana merkezi olan Avrupa'nın krizin pençesine düşmesiyle, mal satmakta zorlandıklarını, bunun da Türk ekonomisi için bazı olumsuz sonuçlara yol açtığını söyleyen Uslu, bir önceki krizden aldıkları dersin avantajını da taşıdıklarını belirtiyor.
Mustafa Uslu AVRUPA İÇİN CAZİP KONUMDAYIZ
Uslu, diğer avantajlarımızı şöyle sıralıyor: "Rakiplerimiz Uzak Doğu ülkelerinde. Ancak daha önce yazlık ve kışlık sipariş veren Avrupalılar, krizle birlikte aylık sipariş vermeye başladılar. Uzak Doğulu firmaların bu süre zarfında mal yetiştirmeleri mümkün değil. Oysa bir aylık sürede malı teslim edebiliyoruz, bu bizim avantajımız. İki ay önce bunun sağladığı canlanmayı hissettik, şimdi daha iyi şekilde hissediyoruz, aldığımız siparişler bunun en belirgin göstergesi. Döviz kurlarındaki yükselme, iç maliyetlerin düşmesi de bizi rahatlattı. Yakın bir zamanda bu sektörlerde talep patlaması yaşanırsa kimse şaşmasın."
REZERVASYONLAR ARTIYOR
Son zamanlarda Suriye, Irak ve İran pazarıyla ciddi bağlantılar kurulduğunu söyleyen Uslu, bu şekilde müşteri çeşitliliğine gidildiğini, risklerin azaltıldığını ifade ediyor. Sanayide ikinci sektör gıda ve ağırlıklı olarak un sektörü. Adıyaman'da buğday ve pamukla birlikte ciddi miktarda sebze-meyve yetiştiriciliği bulunmakta. Seracılık da yayılıyor. Özellikle turizmden büyük beklentiler bulunmakta. Mustafa Uslu, bu seneki rezervasyonların 2008 yılına göre yüzde 25 daha fazla olduğu müjdesini veriyor. Adıyaman'da kapanan fabrika bulunmadığını söyleyen Uslu, birilerinin ısrarla felaket tellallığı yapmalarına da bir anlam veremediğini sözlerine ekliyor.
YARIN: DÜNYANIN 8. HARİKASI NEMRUT