HEDEF ZENGİN TURİSTLER
Antalya'ya Kruvaziyer Liman yapılarak, bugüne kadar kenti teğet geçen dünyanın en zengin turistlerinin şehre uğraması sağlanacak. Nehir Marinaları yapılarak, kıyı şeridi güzelleştirilecek ve turistler şehre çekilecek.
Fazla göç almasına rağmen Antalya, işsizlik rakamları en düşük iller arasında. Bu başarının, il yöneticilerinin uyumlu çalışmasıyla sağlandığını vurgulayan Vali Alaattin Yüksel; önümüzdeki yıllarda Antalya'nın, Türkiye'yi şaşırtacağını, çok önemli gelişmelerin yaşanacağını söylüyor...
Yeni sezonuna "10 milyon turist" sloganıyla hazırlanan Antalya, 'dünyanın parlayan turizm yıldızı' statüsünü sürdürmek için çok çalışıyor. Antalya'nın bir dünya şehri olduğunu ve tarihin önünde koştuğunu söyleyen Vali Alaattin Yüksel, böyle gitmesi halinde 2015 yılında, Türkiye'yi, İstanbul'la birlikte bu şehrin taşıyacağını belirtiyor. Dinamikleri itibariyle, bünyesinde taşıdığı sektörlerin birbirlerini destekler mahiyette olduğunu açıklayan Vali Yüksel, Antalya'nın turizm ve tarımda başı çektiğini, ticarette de İstanbul, İzmir gibi şehirlerden sonra geldiğini anlattı. Türkiye'nin her köşesinde ve her kademesinde 37 yıldır hizmet etmekte olduğunu söyleyen Antalya Valisi Alaattin Yüksel, bu tecrübelerine dayanarak, bir ilin kalkınmasında lokomotif görevini ulaştırma sektörünün taşıdığını belirtiyor.
LİMANA ÇEKİDÜZEN VERİLECEK
Bunun için Antalya'nın batı ve doğu yakasındaki yolların yapımı için çok uğraştığını, bunların önemli miktarının bitirildiğini, kalan kısımların da yakın zamanda tamamlanacağını söyleyen Vali Yüksel, 15 dakikada Antalya'dan Kemer'e gidilebileceğini dile getirdi. Havaalanı ikinci terminali de 8 aylık çalışmayla bitirilmiş. Vali Yüksel, Antalya Havaalanı'nın, Frankfurt'tan sonra Avrupa'nın en iyi işleyen havaalanı olduğunu, bir turistin 35 dakikada transfer olabildiğini söylüyor. Turizm sezonunda bu havaalanında çalışan personel sayısı 10 bini buluyor. Antalya Limanı, Osmanlı döneminde önemliydi, sonra bu önemini kaybetti. Tekrar eski önemi kazandırmak için kollar sıvanmış; balıkçılar başka yere taşınacak, köhne binalar yıkılıp modern yolcu salonları yapılacak. Kruvaziyer ve konteyner taşımacılığı hedefleniyor.
Antalya Valisi Alaattin Yüksel TAM 640 KM SAHİLİ VAR
Dünya Turizm Teşkilatı'nın rakamlarına göre, 2007 yılında bütün dünyada seyahat eden insan sayısının 854 milyon olduğunu, bunların 700 milyar dolar para harcadığını; 2008 yılında bu sayının 1 milyar turiste çıktığını ve bırakılan paranın da 1.2 trilyon dolar olduğunu söyleyen Vali Yüksel; bu rakamların, turizmin en gözde sektör olduğunu açıkça gösterdiğini belirtti. 640 kilometrelik kıyı bandı bulunan Antalya'ya gelen yabancı turist sayısı 9 milyon 100 bine ulaşırken, 3 milyonluk yerli turistle birlikte, bir yılda 12 milyon turist ağırlanmış. Turizmin 12 aya yayılması çalışmaları yapılıyor; kongre, spor, sağlık, kültür ve ören yerleri turizmi geliştiriliyor. Bu ilimizde bir yılda 3 bine yakın kongre yapılmış, bin 800 futbol kulübü de burada kamp yapmış.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI MENDERES TÜREL: Dünya şehri olacağız
∂ "5 sene önce göreve başladığımda çok ciddi altyapı eksikliği vardı" diyor Başkan Türel. Şehrin üçte birinde kanalizasyon varmış. 300 kilometrelik kanalizasyona 750 kilometre ekleyerek, bin 50 kilometre yapmışlar. 6 kilometrelik yağmur suyu kanalına 75 kilometre eklenmiş. Arıtma kapasitesi de beşe katlanmış. 11 katlı köprü yapılarak trafik rahatlatılmış, 10 tane daha yapılacak. 11 kilometrelik hafif metro 1.5 senede tamamlanarak bir rekor kırılmış. Doğalgaz getirilmiş, kentsel dönüşüm projeleri uygulamaya konmuş. Kaleiçi düzenlenerek, tarih ortaya çıkarılmış. Başkan Menderes Türel, yaptıklarını uzun uzun anlatıyor ve "Dahası var demek için yüzümüz var" diyor. Alt yapı gibi, fazla görülmeyen hizmetlere ağırlık verdiklerini, oy hesabı yapmadıklarını, çünkü bu şehri çok sevdiklerini, Antalyalıların da hizmeti takdir edeceğini belirtiyor. Başkan Türel yeni projelerini şöyle sıralıyor:
ANTALYALI BENİ İYİ TANIR
Başkan Türel, Antalya'yı marka şehir yapacaklarını söylüyor. Yaptıklarını ve projelerini anlatırken, yeni Antalya'nın heyecanını yaşayan Türel, "Antalyalı beni denedi, tanıdı; projelerimi bitireceğimi çok iyi biliyor" diyor ve seçim için endişe taşımıyor...
ÇEKİM MERKEZİ YAPACAĞIZ
"Kruvaziyer Liman yapılarak, bugüne kadar Antalya'yı teğet geçen dünyanın en zengin turistlerinin şehrimize uğraması sağlanacak. Nehir Marinaları yapılarak, kıyı şeridi güzelleştirilecek, turistler şehre çekilecek. Boğaçay, dünyanın en büyük nehir düzenlemesi ile suyla dolarak yeniden hayat bulacak. Su sporları ve diğer yönleriyle Antalya, geleceğimize damgasını vuran bir çekim merkezi olacak. Tenis merkezi, hipodrom, Balıkçı Barınağı, hobi bahçeleri, Kepez'e dev eğlence merkezi ve safari park yapılacak. Falezler aydınlatılacak, 30 bin kişilik stadyum bitirilecek, 10 bin kişilik spor ve kongre merkezi yapılacak, Kaleiçi Yat Limanı yenilenecek, Konyaaltı'na su ve doğa parkı yapılacak, kent merkezinin otopark problemi bitirilecek, Kent Müzesi tamamlanacak Antalya çeşmelerinden memba suyu akacak, Engelli kampüsü, yaşlı rehabilitasyon merkezi ve dahası..."
Turisti esnafla
buluşturacağız
∂ Antalya'da 13 yıldır Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı'nı yapan Orhan Tolunay; esnafın problemlerini çözmek için siyasete atılmış ve tarihî Antalya'yı içine alan Muratpaşa Belediye Başkanlığı'na aday olmuş. Başkan Tolunay projelerini anlatmak için gece gündüz çalışıyor. Önce esnafın problemlerini konuşuyoruz. Orhan Tolunay, şunları anlatıyor: "Esnaf, küresel ekonomik kriz sebebiyle yaşanan sıkıntıların bir günde çözülemeyeceğinin bilincinde. Ancak kendilerini yenileyememe, günün şartlarına ayak uyduramama gibi sıkıntıları da mevcut. Bu problemleri kendi başlarına çözemezler, mutlaka finansman desteği verilmesi gerekir. 'Her şey dahil' sistemi sebebiyle, Antalya'daki esnafın turizmden yeterince faydalanamıyor.
BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ
Bu probleme çözüm getirmek için cazip alışveriş ortamları oluşturacağız. Böylece turist, otele kapanmak yerine kendini dışarıya atacak. Bunun için yerel yönetime talip olduk. Turistin kentle daha fazla buluşmasını sağlamak, temel hedefimiz. Seçilmemiz halinde, Kaleiçi'ni daha da güzelleştireceğiz, çarşıları turistler için cazip hale getireceğiz, Muratpaşa'yı esnafla birlikte kalkındıracağız, kapalı semt pazarlarını yaygınlaştıracağız ve işe yerleştirme merkezleri kuracağız. Bir başka projemiz de herkese bisiklet vermek. Şehrin kirlenmemesi, daracık sokaklarda trafiğe takılmadan daha rahat ulaşım sağlanması ve sağlık için bisiklet kullanmayı teşvik edeceğiz..."
Tarımda da gelişmiş
Antalya, Türkiye için tam bir tarım ambarı sayılır. Domates, biber, salatanın yüzde 16'sı, meyvelerin yüzde 6'sı bu ilimizde üretiliyor. Narenciye, muz, avakado, nar ve kültür mantarının yarısı yine bu Antalya'dan... Kesme çiçek üretiminin yüzde 85'i yine bu ilimizde yapılıyor, Almanya, Rusya gibi ülkelere ihraç ediliyor. Sebze, meyve ve çiçek ihracatı 500 milyon dolar civarında. Yakın zamanda 1 milyar dolara çıkarılması için çalışılıyor. Bu ihracatın krizden etkilenmediği söyleniyor. Organize Sanayi Bölgesinde 128 fabrika bulunmakta, 9 bin 300 işçi bu fabrikalarda istihdam edilmekte. Buradan da 500 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiriliyor. Serbest Bölgede yerli-yabancı birçok firma bulunmakta. Lüks yat imal eden 17 tesis bulunmakta, 2012 yılına kadar bunların siparişleri dolu. Vali Yüksel'in söylediğine göre, kriz dolayısıyla kapanan fabrika yok. Sağlık ve eğitimde de yapılanlar baş döndürücü. Üniversite hastanesi, organ nakli konusunda önemli bir yere gelmiş.