Tarihî doku ile sosyal hayatın iç içe yaşandığı Bursa'da; 6 Osmanlı Padişahı ve birçok Hak dostu zata ait türbe, cami, çeşme, han, hamam, medrese gibi eserler dikkati çekiyor...
Milattan önce 4000'lerden beri çeşitli yerleşimlere sahne olduğu söylenen Bursa'nın; adını, bu şehrin kurucusu olan ve M.Ö. 230-182 arasında Bitinya Kralı olan I. Prusias'tan aldığı belirtiliyor. 1326'da Orhan Bey Bursa'yı alarak, Osmanlıların başkenti yaptı. 1365'te Edirne'nin başkent yapılmasına kadar bu durumunu koruyan Bursa, İstanbul'un fethine kadar Osmanlıların en önemli merkezi olma vasfını korumuş... Bursa, 14. yüzyıldan itibaren İran'dan gelen ipek ve Hindistan-Cidde-Halep üzerinden gelen baharat sayesinde ekonomik açıdan büyük bir gelişme göstermiş. Özellikle 16. yüzyılda doruğa çıkan ipek ve baharat ticareti, Bursa'ya büyük canlılık kazandırmış. Meşhur İpek, Koza, Fidan, Emir Hanları bu ticaretin kalbinin attığı yerlerdi.
DÖRDÜNCÜ BÜYÜK ŞEHRİMİZ
Bursa'da satın alınan ipek ve baharat, çeşitli ülkelerde pazara çıkmış. Bu ticaret Osmanlı İmparatorluğu'na ve Bursa'ya büyük zenginlik getirmiş. Kurtuluş savaşına zemin hazırlayan ve milli şuurumuzun yekpare olmasını sağlayan Çanakkale Savaşı'nda da en fazla şehidi Bursa'nın vermesi de ayrı bir gurur kaynağıdır. Tarihten aldığı bu misyonu günümüzde de devam ettiren Bursa; otomotiv, tekstil, gıda ve makine sanayinde büyük ilerlemeler katetmiş; ekonomik olarak 4. büyük ilimiz olmuştur. Sanayi, ticaret, tarım, turizm gibi her alanda cazibe merkezi olan ve baştan başa tarih kokan Bursa; dirayetli yöneticiler sayesinde "Yeşil Bursa" olma vasfını da büyük ölçüde koruyor.
GELECEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ
"Bize ait bütün güzellikleri bağrında saklayan Bursa'ya Allah bütün nimetleri vermiş" diyen Vali Şehabettin Harput, bu şehirde görev yapmanın hem şerefli, hem de mesuliyetli olduğunu söylüyor ve ekliyor; "6 Osmanlı Padişahı, birçok hak dostu zata ait türbe, cami, çeşme, han, hamam, medrese gibi şanlı geçmişimizi hatırlatan birçok eser Bursa'da bulunuyor. Bursa'yı tarih, kültür ve medeniyet yönleriyle öne çıkaracağız."
Kültür Turizm Hizmet Birliği kurulmuş. Belediye, İl Özel İdaresi ve diğer kurumlar el birliğiyle Bursa'yı kalkındırmaya, tarihî eserlerini gün yüzüne çıkarmaya soyunmuş. Şehri, dünyanın en önemli termal merkezi yapmak için Termal Şirketi kurulmuş, sondaj çalışmaları yapılıyor. Dağ turizminin yılın 12 ayında canlı tutulması için çalışılıyor. Bursa için yapılanları anlatırken gözleri parlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin; uzun yıllar sürüncemede bırakılan projeleri tek tek bitirmiş, yarının Bursa'sı için kolları sıvamış. Kent meydanı ve çarşı yapılmış, Bursa'ya yakışır modern hal bitirilmiş. 300 dönümlük Merinos alanı şehre kazandırılmış, modern park ve kültür merkezi gerçekleştirilmiş, Bursa daha da yeşillendirilmiş.
HEDEFLER ŞİMDİDEN BELLİ
Kayak, deniz, kaplıca, ve yeşili ile tanınan Bursa'ya kongre şehri vasfını da kazandırmak için harika bir kongre merkezi yapılıyor. 11 kavşak projesi bitirilmiş, metro-hafifray yapılmış, denizyolu ile Bursa-İstanbul seyahati 75 dakikaya indirilmiş. Nilüfer Deresi çevresi cazibe merkezi haline getirilmiş, Bursa'yı modern dünya şehri yapmak için gece gündüz çalışılmış. Başkan gelecek dönem için hedeflerini şimdiden çizmiş: Tarihî Bursa'yı bugüne taşımak. 2. dönemde hanlar ve kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verilecek. Kapalı Çarşı ve diğer hanları çevreleyen yapılar kaldırılacak, bu tarihî yapıların ihtişamı gözler önüne serilecek. TOKİ ile iş birliğine gidilerek, kentsel dönüşüm tamamlanacak, daha yaşanılır, huzurlu bir Bursa hedefine varılacak. Bursaspor unutulmuyor. Bursa'nın tanıtımı ve sporun gelişmesi için bu spor kulübü hak ettiği yere getirilecek...
Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, tarihî hanları gün yüzüne çıkarmakta kararlı olduklarını belirtti.
ALIŞVERİŞ MERKEZİ HANLAR
Bursa; otomotiv, tekstil, gıda ve makine sanayinde büyük ilerlemeler katetmiş, ekonomik olarak 4. büyük ilimiz olmuştur. Belediye, İl Özel İdaresi ve diğer kurumlar el birliğiyle Bursa'yı kalkındırmak ve tarihî eserlerini gün yüzüne çıkarmak için büyük çaba sarfediyor. Bugün ipekten baharatlara kadar şehre has birçok ürünün, iş yeri haline getirilmiş tarihî hanlarda satılması, bu çabanın en önemli göstergesi olarak dikkati çekiyor...
FERİT SÜNNELİ: Otomotivde gerekli tedbirler alınmalı
Global krizin Avrupa'da yol açtığı daralma, üretiminin yüzde 80'ini ihraç eden ve ihracatının yüzde 90'ını bu ülkelere yapan otomotiv sektörünü zor durumda bıraktı. Sektörün, ödemeler dengemize 3.5 milyar dolar katkı yaptığını söyleyen Uludağ İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, alınacak bazı tedbirlerle sektörün sıkıntıya karşı direnebileceğini belirtti. Ana sanayide 50 bin, yan sanayide de 250 bin kişilik istihdam sağlandığını, dolaylı olarak 2-2.5 milyon kişinin otomotiv sektöründen ekmek yediğini açıklayan Sünneli; sosyal bir sıkıntıya yol açılmaması için tedbir alınmasını istedi. Ferit Sünneli, sektörün biraz rahatlaması için alınmasını istedikleri tedbirleri de şöyle sıraladı: "Hurda indirimi yapılırsa piyasa canlanır. Likidite sıkıntısı da giderilmeli, bankalar tüketici ve taşıt kredilerini eskisi gibi kolaylaştırmalı. Borçlanma maliyetleri azaltılmalı. Vergi kolaylıklar sağlanmalı. Endüstrimizin gelişim hedefleri desteklenmeli, yeni yatırım teşvikleri şeffaf olmalı, hazırlıklar bizimle de paylaşılmalı. Şirket vergi ve diğer borçları belli bir süre ertelenmeli. Uzak pazarlara mal satan sanayici teşvik edilmeli."
TİM BAŞKAN VEKİLİ BURKAY: İhracatçılar rotasını Uzak Doğu'ya çevirdi
Bursa'daki üreticiler, yeni pazarlar, yeni müşteriler bulmak için seferber olmuş. Daralan Avrupa pazarlarının boşluğunu kapatmak için Orta Asya ve Uzak Doğu'ya yöneliyorlar. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Burkay Grup yetkilisi İbrahim Burkay, son zamanlarda Avrupa pazarlarında satışlarının düştüğünü, ama Çin pazarlarında büyük artışlar gerçekleştirdiklerini belirtiyor ve ihracatçımızı bu pazarlara çağırıyor. Yatırım hamlesine girişmiş birçok yatırımcının krize borçla yakalandığı için sıkıntı yaşadığını ifade eden Burkay, "Gecikmeden alınacak bazı tedbirlerle sıkıntı azalabilir, çünkü üreticilerimizin çoğu dinamik bir yapıya sahip. Dünyanın her tarafında müşteri arıyor, tıkanan pazarlara alternatif pazarlar bulabiliyorlar. Bu da ayakta kalmalarını sağlıyor ve çok yakın zamanda büyük atılımlar gerçekleştirebilirler" diyor.
ÜÇGE FİRMASI BAŞKANI ARAS: İşsizliği önlemek için çaba gösterilmeli
Bursa Ovası'nın büyük bir kısmı fabrikalarla donatılmış. Gece gündüz mal üretip dünyanın her tarafına satıyor, insanlarımıza iş, aş, zenginlik sağlıyor. Bunlardan bir tanesi, Raf sektöründe Türkiye'nin lideri (toplam raf üretimimizin yüzde 50'si bu firmaya ait), Avrupa'da da ilk 5 arasında bulunan ÜÇGE firması... ÜÇGE'nin açılımının, Güven-Görkem-Güç olduğunu ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Gökçin Aras; 550 kişiyi çalıştırdıklarını ve 67 ülkeye mal verdiklerini belirtiyor. Krizlere karşı hazırlıklı olduklarını anlatan Gökçin Aras şunları söyledi: "Hiçbir firma zor durumda olduğunu açıklamaz. Bunu yaptığı an, bankalar ve diğer alacaklılar kapısına yığılır. Bu sebeple muhtasarlar bir sene ertelensin, karşılığında eleman çıkarmama garantisi istensin. Zor durumdaki firmalara bu şekilde nefes aldırılsın. En kötüsü, insanlarımızı işten çıkarmak ve vergi veremeyecek duruma düşmek. Buna mahal verilmemeli."
BTSO MECLİS BAŞKANI PARSEKER: Krizden sonraki hızlı tüketime hazır olalım
İhracatta Türkiye ikincisi, ekonomik büyüklük olarak Türkiye dördüncüsü olan Bursa'nın krizden çok etkilendiğini söyleyen Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İlhan Parseker, kendi öz kaynaklarından 50 milyon YTL'yi zor durumdaki üyelerine düşük faizli kredi olarak kullandırmaya başladıklarını ifade etti. Üreticinin bu zor günlerde mutlaka desteklenmesi, ayakta kalmalarının sağlanması gerektiğini belirten Parseker, krizden sonraki hızlı tüketim için üreticimizin hazır tutulmasını istedi. Hükümetin göstereceği performansa bağlı olarak, krizi tetikleyen psikolojinin yön bulacağını açıklayan Parseker, üretimin aksamasının, telafisi imkansız zararlara sebep olabileceğini anlattı.