2012'de GAP projesinin bitirilerek sulu tarıma geçilmesinin hedeflendiğini müjdeleyen Vali Mutlu, "Böylece işsizlik çözülecek, refah seviyesi yükselecek, sosyal yönden büyük ilerlemeler kaydedilecek" diyor...
ÇİN SEDDİ'NDEN SONRA EN UZUN SURLAR OLDUĞU SÖYLENİYOR!..
Şehri çevreleyen kalesiyle meşhur Diyarbakır, bünyesinde 4 bin belediye bulunan Dünya Birleşik Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği'nin ve bu teşkilatın yürütme kurulu üyesi. Her yıl toplanan bu teşkilatın bir toplantısının Diyarbakır'da yapılması için çalışılıyor. Her kentin bir başkan ve iki danışmanla temsil edildiği, bunu takip edecek bin basın mensubu da hesaba katılınca, en az 13 bin kişinin günlerce Diyarbakır'da kalacağı, bunun da turizmin gelişmesi için bulunmaz bir fırsat olacağı söyleniyor. Bu toplantılar tesislerin gelişmesine de vesile olacak. Kent insanını da bu tür organizasyonlara hazırlamak için, belediye tarafından kurslar düzenlenecek.
Uçağımız iniş için alçalınca, Diyarbakır'ın uçsuz bucaksız ovası, yan yana serilmiş yeşil halılar gibi görünüyordu. Nadasa bırakılmış topraklar da aralara serpiştirilmiş kahverengi halı görünümünde... Bu seneki bol yağışlar Yukarı Mezopotamya'ya da bereket getirmiş. Yemyeşil ovası, güneşli bahar güzelliği, Diyarbakır Havaalanı'na inenlerin içini açıyordu. Ama biraz sonra, menfur bir terör saldırısıyla hayatlarını kaybeden fidanlar için yine aynı alanda yapılan tören; insanın içini yakıyor, karartıyor, bölgenin bir başka gerçeğini gözler önüne seriyordu. Bu güzel coğrafyada, insanı kahreden bu tür vahşetler... Ne için?
PEYGAMBER VE EVLİYA ŞEHRİ
7 bin yıllık tarihiyle insanlığın ilk yerleşim yerlerinden olan Diyarbakır, kutsal bir şehir. Eshab-ı Kiram efendilerimizden 27'si, Hazreti Süleyman Camisi'nde medfun bulunuyor. Eshab-ı Kiram efendilerimizden 541 mübarek zatın bu topraklarda yaşadığı, peygamberlerin ve birçok evliyanın buralarda medfun bulunduğu söyleniyor. 639 yılında, Hazreti Ömer Efendimiz zamanında İslam orduları tarafından fethedilmiş, tarih boyunca değişik uygarlıklara beşiklik etmiş, hep yıldızlaşmış bu nadide şehirle bağdaşmayan olaylar, algılar insanın içini yakıyor...
Diyarbakır Valisi H. Avni Mutlu BÜYÜK İLLERDEN GÜVENLİ
Vali H. Avni Mutlu da Diyarbakır'ın bu tür haberlerle medyada fazla yer almasından rahatsız. Aslında Diyarbakır'ın İstanbul, İzmir, Ankara ve başka birçok ilden daha güvenli olduğu, kriminal vakanın bu illerden çok daha az olduğu, ama her nedense Diyarbakır'daki olayların abartılarak ve günlerce verildiği söyleniyor. Yakalanan bir kapkaççı Diyarbakırlı çıktıysa, sanki bütün Diyarbakırlılar böyleymiş gibi yayınlar yapılıyor. Diyarbakır'ı ve Diyarbakırlıyı tanımayanlarda, bu sebeple farklı algılar oluşuyor. Oysa gelip görseler, tanısalar; Diyarbakır'ın ve Diyarbakırlının hiç de öyle olmadığını anlayacaklar... Vali Mutlu, Diyarbakırlının bu kötü imajdan rahatsız olduğunu söylüyor, "Tarihi ve kültürü fevkalade derin olan nadide şehrimiz, bu olumsuz algılamalardan mustarip" diye ilave ediyor. Süleyman Nazif, Cahit Sıtkı Tarancı, Ali Emiri, Orhan Faik Ozasoy, Ziya Gökalp, Sezai Karakoç ve daha birçok şairin, yazarın, alimin, bilim adamının yetiştiği Diyarbakır; tarih boyunca bir kültür ve medeniyet şehri olmuş, Diyarbakırlılar bu şehrin şimdi de böyle anılmasını istiyor. Her tarafta olabilecek sıradan bir polisiye olay Diyarbakır'da olunca, bunun abartılarak verildiğini söyleyen Vali Mutlu, bu şekilde oluşturulmuş kötü imajın büyük bir haksızlık olduğunu, Diyarbakırlıların iyi şeylere layık olduğunu anlatıyor.
GELECEĞİ PARLAK ŞEHİR
Diyarbakır'ın çok genç bir nüfusu var, bunların iş problemi bulunmakta. İş bulma amaçlı mevsimsel göçler oluyor. "Oysa GAP tamamlanırsa, 310 bin hektar (3 milyon 100 bin dönüm) tarım arazisi sulanabilir; bu da Diyarbakırlının iş problemini azaltır, Diyarbakırlı bunu dört gözle ve ümitle bekliyor" diyor Vali Mutlu. GAP Eylem Planı'nın 2008'de hızlandırıldığını, geçen yıl bunun için 165 milyon lira harcandığını söyleyen Vali Hüseyin Avni Mutlu, 2012'de bu projenin bitirilerek sulu tarıma geçilmesinin hedeflendiği müjdesini veriyor. Bu şekilde işsizliğin çözüleceğini, refah seviyesinin yükseleceğini, sosyal yönden büyük aşamaların kaydedileceğini anlatan Mutlu; 2010 yılına kadar çevre illerle olan duble yolların bitirileceğini; Diyarbakır'ın geleceğinin ve beklentilerinin çok yüksek olduğunu ifade ediyor.
BULUNMAZ DEĞERLER
Diyarbakır'ın Peygamberler Şehri, Sahabe şehri, kutsal şehir olduğunu belirten Vali Mutlu; şehrin bu kutsiyetinin iyi bilinmesi gerektiğini anlatıyor. Bütün bunların turizm için bulunmaz değerler olduğunu, tarihî eserlerin de restore edilerek, tarımın yanında turizm şehri de olacağını açıklayan Vali Mutlu, şu anlamlı mesajları veriyor: "Diyarbakır keşfedilmeyi bekliyor. Şehrin bir huzur iklimine süratle kavuşması halinde, bunun cazibesini yatırımcılar kısa sürede farkeder. Başta sivil toplum kuruluşları olmak üzere, bütün Diyarbakırlılar huzuru bozanlara net tavır koymalı. Şehrin geleceğinin huzura bağlı olduğu iyi anlaşılmalı. Vatandaş şehrine sahip çıkmalı."
Ticaret ve sanayide ikinci önemli merkez
Doğu Anadolu ile Mezopotamya düzlükleri arasında bir geçiş kuşağı üstünde bulunduğundan, eskiden beri önemli kervan yollarının buluştuğu bir kavşak noktası olan Diyarbakır; günümüzde de önemli karayollarının üzerinde bulunmaktadır. 1935'ten beri demiryolu bağlantısı bulunan Diyarbakır'ın, hava ulaşımı yoluyla da Türkiye'nin büyük şehirlerine seferleri vardır. Ekonomisi büyük ölçüde tarım ve hayvancılığa bağlı olmakla birlikte, büyük girişimcilik potansiyeline sahip olan Diyarbakır, Gaziantep'in ardından bölgenin ikinci sanayi merkezidir. Kalkınmada birinci derecede öncelikli iller arasında bulunan Diyarbakır'ın ekonomisi tarım ve hayvancılık ağırlıklı olmak üzere, sanayi, turizm ve ticarete dayanmaktadır. İlde irili ufaklı 240 civarında imalat sanayisinde faaliyet gösteren işletme bulunmaktadır. Son yıllarda sulu tarıma geçiş sonucu 60 civarında kütlü pamuk işleme tesisi, 10 civarında da pamuk yağı üretim te-sisleri faaliyete geçmiştir. Ayrıca her biri 10 civarında tuğla, un, mermer işleme tesisi belli başlı tesisler olarak öne çıkmaktadır. Özellikle zengin mermer yataklarının değerlendirilmesi için 39 mermer ocağından blok mermer üretimi gerçekleştirilmektedir. yüzde 88'i ihraç edilmektedir. Bir Organize Sanayi Bölgesi ve 6 küçük sanayi sitesi faal durumdadır.
DİYARBAKIRSPOR COŞKUSU
Üç yıl aradan sonra Süper Lig'e yeniden merhaba diyen Diyarbakırspor'un coşkusu, kente hakim durumda. Şehrin sokakları, Diyarbakırspor bayraklarıyla süslenmiş durumda...
Karpuz deyince...
Diyarbakır karpuzu; iriliği, lezzeti ve çizgili-benekli görünümüyle haklı bir şöhret kazanmış. Suların çekilmesiyle, Dicle'nin alüvyonlu topraklarında ocak açılır, tohum atılır, civarda beslenen güvercinlerin gübresi verilir. Diyarbakır'ın yakıcı güneşi de ilave olunca, o tadına doyulmaz lezzet oluşur. Arkeolog Nurettin Nakışçı, küçüklüğünde karpuzun dörtte birini ancak alabildiklerini, zaten bu kadarının bile 10 kilo geldiğini söylüyor. O tadı hâlâ unutamadığını belirtiyor ve ilave ediyor: "Dicle'ye Maden Çayı (Ergani) karıştıktan sonra, lezzet biraz bozuldu, bakır sülfat atığı kaliteyi bozdu..."
BAŞKAN BAYDEMİR: ORTA DOĞU'nun turizm ve kültür merkezi olacağız
Bilinen 7 bin yıllık tarihi boyunca Diyarbakır'da hayat durmamış, hep önemli bir merkez olarak önem kazanmış. Zamanında dünya çapında birer ilim merkezi olan medreseleri, hamamları, camileri ve diğer eserleri ile insanlığın gelişmesine önemli katkılar yapmış. Diyarbakır'da bulunan tarihî eserleri, bu ilin kültürel birikimlerini, kendilerine emanet edilmiş insanlığın zenginliği olarak gördüklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir; bunları korumayı, Diyarbakır'ı Orta Doğu'nun kültür, sanat ve turizm başkenti yapmayı amaç edindiklerini söylüyor. Surların etrafı boşaltılarak ıslah edilecek, sur içinde bulunan bütün tarihî eserler restore edilecek, Suriçi, bir "Açıkhava Müzesi" yapılacak. Şehrin bu potansiyeli harekete geçirilerek yoksulluğun ve işsizliğin üstesinden gelinecek. Diyarbakır'ın bir hazine olduğunu, burayı bölgenin turizm merkezi yapmanın çok kolay olduğunu; Mardin'e 1 saat, Ergani'ye 40 dakika, Hasankeyf'e 1.5 saat mesafede bulunduklarını, diğer tarihi mekanlara da fazla uzak olmadıklarını söyleyen Başkan Baydemir; günlük turlarla bütün bu yerlerin kolayca gezilebileceğini, bunun için çalışacaklarını ifade ediyor. Diyarbakır'ı Orta Doğu'nun kongre merkezi yapmak için çalışılacak, bunun için dev bir kongre merkezi yapılarak, 2010 yılında açılacak. 1990 yılında 275 bin olan Diyarbakır'ın merkez nüfusu, bugün 875 bin olmuş. Kırsaldan sürekli vasıfsız göç alınırken, nitelikli nüfusundan da çok göç vermiş. Bu da işsizlik ve diğer bazı problemleri büyütmüş. Altyapı problemlerini bitirdiklerini, 12 gecekondu mahallesini ıslah ederek, hiç geliri olmayan vatandaşların da ev sahibi olabileceği projeler geliştireceklerini söyleyen Baydemir, kırsal kesimden gelen insanımızın, kent hayatına intibak etmesi için de yoğun bir eğitim çalışması yapacaklarını belirtiyor. 10 yıl sonrasının Diyarbakır'ının, bütün problemlerinin bitirilmiş olacağını söyleyen Baydemir, bu şehrin geleceğini inanılmaz derecede parlak gördüğünü sözlerine ilave ediyor.
Osman Baydemir YARIN: DİYARBAKIR'IN TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİ