Ticaret, hayvancılık, enerji ve turizmin gelişmesi, üniversitenin büyümesi öncelik olarak görülüyor. Yüksekova'ya yapılacak havaalanıyla mesafeler aradan kalkacak, bölgeye canlılık gelecek. Hakkari böylece yükselen değer olacak, göç vermeyecek, aksine alacak!
BALI, ŞİFA KAYNAĞI...
Hakkari, yaylaları bitki ve çiçek zenginliği yönüyle dikkati çekiyor. Burada üretilen ballar, dünya çapında bir şöhret yapmış. Farklı bir lezzete sahip bölge balının, birçok hastalığa şifa kaynağı olduğu da söyleniyor...
Hakkari, özlenen valisini sonunda bulmuş. Vali Muammer Türker halkla çok iyi diyaloglar kurmuş; düğünlere, taziyelere mutlaka gidiyor, sokaklara çıkıp vatandaşın halini hatırını soruyor. Vali Türker, Belediye Başkanı ile bir araya geliyor, ilin problemlerinin çözülmesi için elini taşın altına koyuyor. Belediyenin üstesinden gelemediği birçok işi bizzat kendisi çözüyor. Bu yapılanlar vatandaşa güven veriyor. İller Bankası yetkilileri, şehrin su problemini çözmek için incelemeye gelmişler. Üniversitenin gelişip büyümesi için büyük gayret gösteriliyor. Üniversitenin bu ilin ufkunu açacağına, yeni fikirlerle şehri dönüştüreceğine inanılıyor. Ancak bu konuda geç kalındığı, işlerin hızlanması için daha çok gayretin gerektiği belirtiliyor. Hazine'nin üniversite arazisi kamulaştırma bedellerini ödemede isteksiz olduğu söyleniyor. Hükümetimizin, vali ve rektörümüze bu konuda yardımcı olarak, işleri hızlandırmaları isteniyor.
BAKAN GÜNAY MORAL VERDİ
Yüksekova'ya yapılacak havaalanı da Hakkari için dönüm noktası olacak. İstanbul'a, en uzak köşelere kısa sürede bu şekilde ulaşılacak, mesafeler aradan kalkacak. Havaalanı bölgeye canlılık getirecek. Özellikle İran ve Irak'ın sınırlarımıza yakın kesimlerinin bu hususta büyük talepleri olduğu söyleniyor. Bu önemli proje için ihaleye çıkılmış, 2011-2012 yıllarında da bitirilmesi planlanıyor.
Berçelan yolunun bu yıl sonunda bitirilmesi planlanıyor, bu şekilde Van yolu da en az 1 saat kısalacak. Vali Beyin bütün hedefi, Hakkari'yi kolay ulaşılır bir il yapmak. Keşfedilmemiş bu bakir topraklar artık gün yüzüne çıkarılacak. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın Berçelan Yaylası'nda güzel mesajlar vermesi moral kaynağı olmuş. Artık buranın, binlerce yıllık Cilo Buzulları gibi tanındığı söyleniyor. Bu paha biçilmez coğrafyanın turizme açılması için yoğun çaba gösteriliyor.
ENERJİ HAMLESİ BAŞLATILACAK
Hakkari'deki maden kaynakları da çok önemseniyor. Çinko, krom, demir, bakır, kuars gibi maden ocakları açılmış. Termik santral için kullanılabilecek önemli kömür madenleri bulunmuş. Büyük bir firma, zenginleştirme tesisleri kurmak için yer araştırması yapıyor. Hakkari bu zengin yer altı kaynaklarını artık ekonomisine kazandıracak. Hakkari'nin enerji merkezi olması için dev adımlar atılıyor. Zap Vadisi baraj ve santrallerle donatılacak. Doruk noktalarının çokluğu, derin vadilerin bulunması, rüzgar enerjisi için bulunmaz fırsat olarak değerlendiriliyor. Hidroelektrik, rüzgar ve termik enerjilerinin devreye girmesi ile Hakkari'nin, tek başına Doğu Anadolu'nun enerji ihtiyacını karşılayabileceği söyleniyor. Hakkari'de ticaret, hayvancılık ve turizmin gelişmesi, üniversitenin bir an önce tam anlamıyla kurulup büyümesi öncelik olarak görülüyor. Bunlar gerçekleşirse, kendine yeterli olmanın yanında göç bile alabileceği belirtiliyor. "Hakkari'yi izleyin, yakında çok güzel gelişmeler, sürprizler olacak" diyen yetkililer, bütün karamsarlıkları yerle bir ediyor.
Hakkari Valisi Muammer Türker KAYAK POTANSİYELİ VAR, AMA!..
2-3 ay kış sezonu bulunan şehirlerde büyük masraflar yapılarak kayak tesisleri kurulu-yor; ancak 21 Haziran'da bile kayak sporunun yapılabildiği, sezonun 7 ay sürdüğü Hakkari'de, yeterli yatırım yapılmıyor.
ZAP VADİSİ ENERJİ ÜSSÜ OLACAK
11 baraj projesi bulunan Zap Vadisi'nde, 4-5 proje için büyük adımlar atılmış, bir tanesine fiilen başlanmış. Bu barajlara ilaveten, Zap Suyuna dökülen ırmaklar üzerinde 11-12 adet Hidro Elektrik Santral (HES) yapılacak. Zap Vadisi de Çoruh Vadisi gibi baraj ve enerji vadisi olacak.
Altyapı için seferberlik
Hakkari, altyapı problemleri bakımından en sıkıntılı il. Şehrin yüzde 60'ında kanalizasyon yok. Su da iki günde bir, 2-3 saat verilebiliyor. Yollar ise felaket. Bazı mahalle yolları hâlâ toprak, patika. Yağmur yağdığında çamurdan geçilmiyor. Belediyenin gücü yok, maaşları ödemekte zorlanıyor. Şehrin mevcut altyapısı ve planları 30 bin nüfusa göre yapılmış. Göçle nüfus bir anda 70 binlere çıkınca, işler çözülemez olmuş. Mevcut şebekeler yetmiyor, devamlı arızalar oluyor. Yeni Belediye Başkanı Dr. Fadıl Bedirhanoğlu bu dev problemlerle başa çıkmak için yoğun çaba gösteriyor. Bütün kurumlarla, kişilerle iyi ilişkiler kurmuş. Başkan Bedirhanoğlu; kaynak bulmak, şehrin problemlerinin üstesinden gelmek için bütün kapıları aşındırıyor. Hakkari'de bulunduğumuz sırada da benzer çalışmalar için Ankara'da idi. Başkan'ın müjdeli haberlerle gelmesi dört gözle bekleniyordu. Başkan Vekili Bülent Armut'la görüşüyoruz.
SU, KANAL VE YOL...
Yeni ekibin problemleri çözmek için canla başla çalıştığı anlaşılıyor. "Önceliğimiz, halkın önceliği" diyorlar. Su, kanal, yol... Kanalizasyonun 22 kilometrelik kısmının ihalesi yapılmış, sonbahara kadar bitirilirse, kanalizasyonsuz kısımların oranı yüzde 22'ye düşecek. Berçelan ve Golan'dan su getirilmesi için şebeke yenilenecek, 5'er bin tonluk iki ayrı depo yapılacak, böylece susuzluk problemi de büyük ölçüde aşılacakmış. Trafik keşmekeşliğinin düzene sokulması için yeni otogar yapılıyor, köy minibüsleri buraya taşınacak. Yol genişletme çalışmaları başlatılmış. Yeni parke taşları döşenerek çirkin görüntüler giderilecek, şehir yaşanır hale getirilecek. Hakkari'nin imajını düzeltmek, şehri tanıtmak için bazı fuarlara katılacaklar. Dr. Fadıl Bedirhanoğlu'nun başkanlığı ile bazı şeylerin değişme yoluna girdiği, bu küçük ve şirin şehrimizde yaşayan insanların da hakkettikleri hizmetlere kavuşacakları anlaşılıyor...
Hakkari Belediye Başkan Vekili Bülent ArmutHayvancılık ve tarım canlanıyor
Hayvancılığın ıslah edilmesi için Hakkari'de güzel çalışmalar başlatılmış. Bir aralar yok olma noktasına gelmiş hayvancılık tekrar canlandırılıyor. Süt inekçiliğinin geliştirilmesine çalışılıyor. Tarımda ümit veren gelişmeler oluyor. Seracılık ve meyvecilikte görülen ilerlemeler de ümit veriyor. Sınır ticaretinin geliştirilmesi, sınır kapılarının işler hale gelmesi için çabalar sürüyor. Esendere Sınır Kapısı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından, "Yap, İşlet, Devret" modeliyle modernize ediliyor, günümüz ihtiyaçlarına uygun hale getiriliyor.
TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI: Bölgede güven ortamı kurulmalı
Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Şen, bölgedeki problemlerin ellerini bağladığını söylüyor. Yıllardır devam etmekte olan olayların, hem güven ortamını zedelediğini, hem de ekonominin önünde büyük bir engel olarak durduğunu söyleyen Ahmet Şen, bu problemin artık beklemeye tahammülü olmadığını söylüyor. Oda olarak da ilk önceliklerinin bu olacağını, büyük kan kaybına sebep olan bu problemin çözümü için herkesin elini taşın altına koymasını isteyen Ahmet Şen, TRT 6 gibi adımların memnuniyet uyandırdığını söylüyor. Teşvik uygulamasının yeni şeklinin de Hakkari'ye katkısının olmayacağı söyleniyor. "Van ve başka bazı illerle aynı kategoriye konmuş Hakkari'ye yatırımcı neden gelsin?" diye soran Ahmet Şen, burada yatırım yapmanın her bakımdan daha maliyetli ve riskli olduğunu söylüyor, yatırımcının mevcut şartlarla burayı tercih etmeyeceğini ifade ediyor. Teşviğin iller bazında olması gerektiğini söyleyen Şen, daha özendirici tedbirlerin olması gerektiğini belirtiyor.
Ahmet Şen SINIR AÇILIRSA ekonomi canlanır
Hakkari; İran ve Irak'a sınır, ama bu avantajını kullanamıyor. İran'la aramızdaki sınır kapısı Esendere, Turgut Özal'ın gayretleriyle bir ara çok işlek hale getirilmiş, bölge ekonomisine büyük katkılar sağlamıştı. Sonra çeşitli bahanelerle kısıtlamalar getirildi, fonksiyonu yok edildi. Irak'la sınır kapılarımız olan Çukurca Üzümlü ile Şemdinli Derecik kapıları ise kapalı. Bütün dünyanın gözünün Irak üzerinde olduğunu, binlerce Türk iş adamının Irak'la iş yaptığını, Habur Sınır Kapısı'ndaki yoğunluğun ve kuyrukların da bilindiğini söyleyen Ahmet Şen, neden Hakkari'deki bu iki kapının kapalı tutulduğunu yetkililere soruyor. Sınır kapılarının açılarak işlek hale getirilmesi ve bürokratların bölgeyi bilmeden, Ankara'da masa başında getirdikleri engellerin kaldırılması halinde; Hakkari ekonomisinin çok canlanacağını, Türkiye ekonomisine de bunun büyük katkı yapacağını söyleyen Şen, yetkililerin bu konuda inisiyatif kullanmalarını istiyor.