Türkiye'nin en huzurlu 3 kentinden biri olan Karaman'da; uygun iklim ve tarımsal arazi avantajıyla gıda sektörü ilerlemiş, hayvancılık da gelişiyor. İşsizliğin yüzde 2 seviyelerinde bulunduğu şehir, ihracat performansını krizde de korumuş...
HEDEF PLANLI KENTLEŞME
Gecekondusu olmayan Karaman, modern kent meydanlarıyla dikkati çekiyor. Yerel yönetim, 500 bin nüfusa cevap verebilecek çağdaş bir şehre göre master planları geliştiriyor.
Konya'dan Karaman istikametine doğru yola çıkıyoruz. Kilometrelerce genişlikteki dümdüz ova, bu seneki bol yağışlarla daha da yeşillenmiş, bereketi katlanmış. Karaman'a 10-15 kilometre kala sağlı-sollu elma bahçeleri başlıyor. Dümdüz ovanın Toroslara yakın kısmında kurulan Karaman, eski adıyla Larende; 4 bin 500 yıllık bir yerleşim yeri. Höyükyer, kaya evleri, camiler, türbeler ve diğer tarihî eserlerle dopdolu, kıyıda kalmış, henüz tam anlamıyla keşfedilememiş şirin bir şehir... Türk Dilinin Başkenti; Yunus Emre, Piri Reis, Zembilli Ali Efendi, Karamanoğlu Mehmet Bey, Şeyh Edebali, Kemal Reis ve Kazım Karabekir gibi şahsiyetlerin memleketi Karaman, aynı zamanda bir huzur kenti.
TARIM VE GIDA ŞEHRİ
Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre Karaman, asayiş olayları bakımından Türkiye'nin en huzurlu 3 ilinden biri. Türkiye'deki bisküvi üretiminin üçte birini, bulgur ve elma üretiminin beşte birini gerçekleştiren Karaman'da işsizlik yok denecek kadar az. Karaman Valisi Fatih Şahin'in belirttiğine göre, işsizlik her ne kadar yüzde 2 gibi görünse de, bunlar sağlık veya başka sebeplerle fabrikalarda çalışmak istemeyenlerden, seçici işsizlerden oluşmakta. Türkiye çapında deprem riski en az il olan Karaman, bir gıda ve tarım şehri. Gıda sanayiinin hammaddesini oluşturan ürünlerin yetişebileceği uygun iklimi ve tarımsal arazisi bulunan Karaman'da, gıda sektörünün öncü firmaları bulunmakta.
Karaman Valisi Fatih Şahin projelerini anlattı.
Teşvik kapsamında bulunan ve ulaşım, taşıma problemi bulunmayan kente yatırımcıların ilgisi memnuniyet uyandırıyor. Ağırlıklı olarak ihracata yönelik çalışan firmaların değişik dış pazarlara açılması, krize karşı bu firmaların avantajlarını artırmış. Vali Şahin'in belirttiğine göre, 2008 ve 2009 ihracat rakamlarında herhangi bir azalma, krizden etkilenme görülmüyor. Karaman'daki sanayicinin, rekabetçi bir yapıya kavuştuğu, kaliteli mal üreten ve dünya piyasalarında rahatlıkla rekabet edebilen bir gelişme seviyesine ulaştığı belirtiliyor. Ağırlıklı olarak gıda kümelenmesinden oluşan Karaman'daki sanayinin, gittikçe daha sağlam bir zemine oturduğu görülüyor.
MODERN HAYVANCILIK
Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasına çalışılıyor, her türlü altyapı hazırlanmış. "Yerimiz, meramız, rakımımız uygun, pazarımız da hazır" diyen Vali Fatih Şahin, buraları hayvancılığın da merkezi yapacaklarını belirtiyor. Köylüler de bu halkanın parçası haline getirilecek, vatandaşın gelirine büyük katkı olacak. Zaten şu anda modern çiftlikler bulunmakta, bunu geliştirmek için hızlı adımlar atılacak. Az yağış alan Karaman'da Türkiye'nin en kaliteli buğdayı yetişiyor. 5 milyon elma ağacı bulunmakta. Ağaçlandırma kampanyası başlatılmış. "Milletimiz ne zaman, neyi yapacağını iyi biliyor" diyen Vali Şahin, vatandaşın bu kampanyaya büyük destek verdiğini, kucağında çocuğuyla gelip ağaç diken anneler bulunduğunu söylüyor.
Karaman, tabii güzellikleriyle de ön plana çıkıyor. Ermenek'teki Nadire Köprüsü bunlardan biri... Her köye kütüphane yapılıyor imtihanlarda başarı yükseliyor
Karaman'da sulamada, su israfını önlemek için kapalı sulamaya (yağmurlama, damlama) geçiliyor. Diğerinin üçte, hatta dörtte biri kadar su harcayan ve işçilikte büyük tasarruf sağlayan kapalı sulama hususunda dev adımlar atılıyor, bütün imkanlar kullanılıyor, vatandaş eğitiliyor. Bunun için hazırlanmış kitaplar, broşörler, bilgisayar CD'leri köy köy dağıtılıyor, okullarda anlatılıyor. Bununla ilgili projelere Ziraat Bankası sıfır faizle kredi veriyor, bu şekilde alınmış kredi şimdiden 10 milyon lirayı bulmuş. Her muhtara bilgisayar, her köye kütüphane ve çocuklar için oyun alanları kampanyaları da devam ediyor. Eğitime ve kitap okumaya önem verilmiş, bunların da semeresi ÖSS'de yükselen başarı oranı ile görülmüş. Karaman; çocuğa değer veren, huzurlu mutlu şehirlerden. Çocuk Dostu Şehir projesini uygulayan 12 şehirden biri. Kaybolmaya yüz tutmuş bir takım insanî özelliklerimizin korunması için azami gayret gösteriliyor.
ÖNCE İNSAN MEMNUNİYETİ
Karaman'da çok önemli bir uygulama daha var; "vatandaş memnuniyetini artırma uygulaması." Vatandaş, resmi dairede işini bitirip çıkınca, kapıda bazı görevliler temas kuruyor, çeşitli sorular soruyor, anket yapıyor, vatandaşın şikayetlerini ve dileklerini dinleyip not ediyor. Bütün bu çalışmalar her ay değerlendiriliyor, devlet dairelerindeki aksamalar tespit ediliyor, ilgililer uyarılıyor, bu aksamaların bir daha olmaması için tedbirler alınıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının vatandaş memnuniyetine göre sıralaması yapılıyor. En başarılı kurumların yöneticilerine takdirname veriliyor. Karaman'da başlatılan bu uygulama bütün Türkiye'ye yayılırsa, vatandaşın birçok sıkıntısının biteceğini söylemek mümkün.
Türk Dünyası Kültür Parkı KURULUYOR
Karaman'da bir yeniliğe imza atılıyor, Türk Dünyası Kültür Parkı kuruluyor. Geniş bir alanda kurulacak parkta; dinlenme, piknik alanları, lokantalar, çay bahçeleri, oyun alanları ve Karamanlıların nefes alıp dinlenebileceği her ortam oluşturulacak. En önemlisi de, Türk Cumhuriyetlerinin "Miniyatürk Bahçeleri" bulunacak. Bu parkı gezenler, bütün Türk Dünyası hakkında bilgi sahibi olacak.
50 yıllık plan yapılıyor
Karaman'ın Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, şehirci Mimar. Kendisi gibi Türkiye'nin en iyi 5 şehircisiyle ve birçok mimarla çalışıyor, 50 yıl sonrasının Karaman'ına 500 bin nüfusa cevap verebilecek çağdaş bir şehre göre master plan yapılıyor. Bu planlar biter bitmez uygulamaya konacak, zaten gecekondusu olmayan Karaman, tarihteki misyonuna uygun şekilde, hak ettiği noktaya gelecek. Karamanlıların çok düzgün Türkçe konuştuğunu, gelenek, görenek ve kültürlerine çok bağlı olduklarını ve asimile olmadıklarını belirten Uğurlu; Osmanlının, bu özellikten dolayı yeni fethedilen yerlerin Türkleşmesi ve İslamlaşması için Karaman'dan yerleşimciler götürdüğünü söylüyor. Bugün Balkanlar'da Türkçe konuşanlarının tamamına yakınının ve Kıbrıs'taki Türklerin Karaman kökenli olduğunu ifade eden Başkan Uğurlu, Karaman'ın kalkınması için bundan da istifade edeceklerini dile getiriyor. Karaman'da elma borsasını açarak dünyada bir ilki gerçekleştireceklerini söyleyen Başkan Uğurlu; potansiyelleri harekete geçirerek, Karaman'ı eski günlerine götüreceklerini anlatıyor.
Belediye Başkanı Kamil UğurluYarısı tarımla geçiniyor
32 bin 128 üye ile ilin en büyük sivil toplum kuruluşu olduklarını belirten Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz, bu ilde nüfusun yarısının tarımla geçindiğini söylüyor. Modern elmacılığın ilk defa Karaman'da yapıldığını anlatan Yılmaz, burada üretilen Arjantin türü yeşil elmanın, orijinalinden daha iyi olduğunu, buranın iklimi, rakımı ve toprak yapısının bu elmaya farklı özellikler kazandırdığını ve "Karaman Yeşili" olarak tanındığını, şehirlerdeki büyük marketlerin bazılarında 'Karaman Elması'nın, ithal elma denerek yüksek fiyatlara satıldığını ifade ediyor. Karaman'da milyona varan elma fidanı yetiştirildiğini ve bu fidanların çeşitli yerlere dağıtıldığını açıklayan Yılmaz, elmaya kilogram bazında teşvik verilmesini istiyor.
Ziraat Odası Başkanı Ercüment YılmazKereste ve mermer önemli
Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Gökhan Alkan, Gıda Sanayii ve bu sanayi ile ilgili makineleri üreten sanayinin geldiği sevindirici noktayı anlatıyor, kerestecilikte de çok önemli bir noktada olduklarını belirtiyor. Mermer üretiminde son yıllarda çok önemli başarılar elde edildiğini anlatan Alkan, bunun da çoğunun ihraç edildiğini söylüyor. Kerestecilikte ciddi varlık gösterdiklerini hatırlatan Alkan, Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki yönetimi üstlenen genç ekip olarak, bu ilin kalkınması için kollarını sıvadıklarını belirtiyor.
Sanayi Odası Meclis Başkanı Gökhan Alkan