Doğu-Batı, Kuzey-Güney geçiş noktalarının tam orta yerinde, limanlara ve merkezlere yakın, güvenli bir il olan Kırıkkale'de, devletin en stratejik te-sisleri, silah sanayi kurulmuş. Bu alanda milyar dolarlık yatırımların yapıldığı şehir, rafinerisi, üniversitesi, eğitim ve sağlık tesisleriyle de cazip...
MKE SİMGESİ ŞEHRİN HER YERİNDE
Kırıkkale'nin her yerinde Makine Kimya Endüstrisi'nin (MKE) simgesini görmek mümkün. Şehirde içme suyu arıtma tesisleri çok ileri seviyede. Katı atık düzenli depolama tesisleri bitmiş, atık su arıtması için de ihale yapılmış, havası en temiz 10 ilden biri... Yüzde 86'lık kısma doğalgaz gitmiş.
Kırıkkale, 1071 yılındaki Malazgirt Zaferi'nden itibaren Türk-İslam iskanına açılmış. Şehirde kale, han, hamam, kervansaraylara rastlanılmaması; tarih boyunca bu toprakların geçiş noktası ve yaylak-kışlak olarak kullanılmasına bağlanıyor. Osmanlılar Döneminde Ankara, Çankırı ve Kırşehir'e bağlı kalmış olan Kırıkkale; gerçek kimliğine Makine Kimya Endüstrisi'nin kurulmasıyla, Cumhuriyet döneminde kavuşmuş. 1925 yılında Makine Kimya Endüstrisi'nin kurulmasıyla insanlar burada toplanmış, 1941'de belediye kurulmuş, 1944'te ilçe yapılmış, 1989'da da il statüsü verilmiş. 1986'da TÜPRAŞ Rafinerisi'nin kurulması ile ağır sanayinin gelişmesi hızlanmış. 1992'de Kırıkkale Üniversitesi'nin kurulması ile de şehrin kültür ve ticareti gelişmiş. Kırıkkale, Orta Anadolu stepleri içerisinde sanayi ile birlikte doğarak, 80 yılda varlığını kabul ettirmiş güzel bir şehrimizdir...
Vali H.Yusuf Güner YATIRIMCILAR KEŞFETMİŞ
Kırıkkale'yi, güneşi görmemiş yeraltındaki madenlere benzeten Vali Hakan Yusuf Güner, bu ilimizde hem maddi hem de kültürel yönden çok değerli varlıklar bulunduğunu belirtiyor, bu değerlerin gün yüzüne çıkarılması için çalıştıklarını ifade ediyor. Vali Güner Kırıkkale'yi; yüreği temiz, hasletleri sağlam kalmış Anadolu insanlarının toplandığı yer olarak niteliyor; kültürümüzün, gelenek ve göreneklerimizin en saf şekliyle bu ilimizde yaşamaya devam ettiğini anlatıyor. Burası bir huzur beldesi, yardımlaşma ve dayanışma ruhunu kaybetmemiş bir Anadolu şehri. Kültürümüzün en yoğun şekilde yaşandığı il... 43 ilin yolu, tamamen bölünmüş yol olarak Kırıkkale'den geçiyor; burası adeta günümüzün kervansarayı. Bu özelliği keşfeden yatırımcılar büyük alışveriş merkezleri için harekete geçmiş durumda.
EMEKLİSİ BOL BİR ŞEHİR
Çevre illerden önce kurulmuş üniversitesinde 20 bin civarında öğrenci ve öğretim üyesi bulunan Kırıkkale, Ankara'nın arka bahçesi. Ankaralı yatırımcıların buraya yöneldikleri söylenirken, 1. Organize Sanayi Bölgesi'nin dolduğu, ikincisinin de yoğun talep gördüğü ifade ediliyor. Anadolu'nun ortası, güvenli bir il olan Kırıkkale'de, devletin en stratejik tesisleri, silah sanayi kurulmuş. Zaten şehir de bu vesileyle kurulmuş. Orta Anadolu'da bulunan civar illerin insanları iş bulmak ümidiyle gelip toplanmış, öz kültürümüzü bozulmadan koruyan Kırıkkale oluşmuş... Kırıkkale'nin emeklisi bol, Vali Güner'in belirttiğine göre nüfusun yüzde 85'i devletin sosyal güvenlik şemsiyesi altında. Sağlık alanında cazibe merkezi olma yolunda önemli adımlar atılmış bu şehrimizde, hayat kolay.
YAYA YOLLARI BİLE 'MERMİ'YLE AYRILMIŞ!
Kırıkkale'de kentsel dönüşüm programlarıyla, çarpık yapılaşmanın olduğu kısımlar düzenli hale getirilecek. 40 dekarlık büyüklüğüyle, Türkiye'nin en büyük kent meydanı yapılacak. 4 cami, taşhan, kültür merkezi projeleri gerçekleştirilerek, kentleşme alanında önemli adımlar atılmış olacak. Mühimmat sanayisinin merkezinde, yaya yolları bile mermi şeklindeki malzemelerle ayrılmış.
Kırıkkale, MKE ve rafineri sebebiyle hiçbir dönemde teşvik kapsamına alınmamış, bu sebeple sanayinin yeterince gelişmediği söyleniyor.
H. İbrahim BişkinKentin sayfiye yeri BAHŞILI
Kırıkkale ile iç içe geçmiş bir ilçe Bahşılı, Kızılırmak kıyısında kurulmuş, Kırıkkale'nin sayfiye yeri. Burası da bir zamanlar Keskin ilçesine bağlıymış. Kaymakam muhtarları toplayacağı zaman, "her köyün muhtarını getirin, Bahşılı'dan kimi bulursanız getirin" dermiş. Bahşılıların uyanık, iş bilir insanlar olduğu için böyle dendiği söylenir. Bahşılı şirin bir köy iken göç almış, 1984'te belediye, 1990'larda da ilçe olmuş. Makine Kimya tesislerinin bu ilçede olması, cazibesini daha da artırmış. Belediye Başkanı Halil İbrahim Bişkin, bir zamanlar 20 bin insanın çalıştığını söylediği tesislerde, çalışan sayısının gittikçe düşmesinin kendilerini üzdüğünü belirtiyor, yine de ilerisi için ümitli konuşuyor.
Ekrem GökOrta Anadolu'nun parlayan yıldızı
Kırıkkale'yi, Orta Anadolu'nun parlayan yıldızı olarak niteleyen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ekrem Gök, yatırımcıları, iyi bir geleceği bulunan bu şehre çağırıyor. Babasının 23 metrekarelik bir ayakkabı dükkanı ile işe başladığını anlatan Gök, kendilerinin bugün Türkiye'ye örnek olabilecek 'showroom'lar açtıklarını belirtiyor. Buranın yerlisi olarak, buradan kazandığını buraya yatırdığını ifade eden Ekrem Gök, kazançlarını burada iç rahatlığıyla yatırıma çevirdiklerini ifade ediyor. Güvenli bir şehir olan Kırıkkale'de bugüne kadar hiçbir hususta rahatsız edilmediklerini anlatan Gök, bir yatırımcı için böyle bir güven ve huzurdan daha önemli bir şeyin olamayacağını açıklıyor. Yanı başlarında dev bir Ankara pazarı bulunduğunu, Elmadağ yolu ve hızlı trenle bu mesafenin daha da kısalmış olacağını ifade eden Gök, diğer illere kolay ulaşım üzerinde duruyor ve bunun yatırım için önemine değiniyor. Makine Kimya Endüstrisi sayesinde çok önemli kalifiye eleman altyapısı oluştuğunu, arsaların da ucuz olduğunu hatırlatan Gök, Ankaralı yatırımcıların bunu fark ettiklerini, yakında bu avantajların daha iyi anlaşılacağını dile getiriyor. Makine Kimya ve rafineride eleman düşüşü olduğunu dile getiren Gök, il ekonomisinin tarıma dayandığını, tahıl, ayçiçeği ve pancarın öne çıktığını belirtiyor, ciddi miktarda un fabrikaları kurulduğunu anlatıyor. Kırıkkale'nin; Yozgat, Kırşehir, Çankırı, Çorum gibi illerin mozaiği gibi olduğunu ifade eden Gök, şehirde 55-60 bin emekli yaşadığını, emeklinin huzur içinde yaşayabileceği en ideal şehirlerden birisinin burası olduğunu söylüyor. Kırıkkale'nin 70-80 yıl içinde köy-kasaba-ilçe-il safhalarından geçtiğini ifade eden Ekrem Gök, ilin tarihî derinliği ve sermaye birikiminin bulunmamasının sıkıntısını yaşadıklarını belirtiyor. Bu ilin geleceğinin güzel olduğunu, Orta Anadolu'nun parlayan yıldızı olacağını savunan Gök, Kırıkkale'ye yatırım yapan hiç kimsenin zarar etmeyeceğini belirtiyor.
Veli Korkmaz BELEDİYE BAŞKANI VELİ KORKMAZ: En yaşanılır 10 şehir arasında
Kırıkkale Belediye Başkanı Veli Korkmaz bir ilki gerçekleştirmiş, Kırıkkale tarihinde ikinci defa seçilme başarısını göstermiş. Başkan Korkmaz bu başarısını, vatandaşı memnun eden hizmetlerine bağlıyor, dönem sonuna kadar bambaşka bir Kırıkkale vaadinde bulunuyor. Kırsaldan gelip şehri kuran neslin hayatta olduğunu söyleyen Başkan Korkmaz, şehirleşmede bazı sıkıntılar yaşadıklarını, ama avantajlarının daha çok olduğunu belirtiyor. Mühimmat sanayi ile var olmuş 70-80 yıllık bu genç şehrin Doğu-Batı, Kuzey-Güney geçiş noktalarının tam orta noktasında olduğunu ifade eden Başkan Korkmaz, Ankara'ya yakın olmayı da hizmet sektörü açısından avantaja çevireceklerini dile getiriyor.
DÜNYACA ÖNEMLİ
Cumhuriyetin ilk yıllarında 6 bölgede olan silah fabrikalarının Kırıkkale'de toplandığını hatırlatan Başkan Veli Korkmaz, şehir nüfusunun yüzde 35'inin civar illerden oluştuğunu anlatıyor. 80'li yıllara kadar mühimmat fabrikalarında 13 bin kişinin istihdam edildiğini, önemini koruyan bu fabrikalara son bir yıl içinde bir milyar dolarlık yatırım yapıldığını açıklayan Başkan Korkmaz, Kırıkkale'nin bu sanayi ile dünya çapında bir öneme sahip olduğunu dile getiriyor. Eğitim, sağlık ve ulaştırma alanında son dönemlerde büyük yatırımların yapıldığı Kırıkkale, hızlı trenin de geçmesiyle ileri bir noktaya gelecek, Ankara ve İstanbul'a daha yakın olacak, hizmet sektörü çok gelişecek. Dünya çapında kabul görmüş şehircilik kriterlerine göre Kırıkkale'nin hep ilk ona girdiğini söyleyen Başkan Korkmaz, bu şehri daha da yaşanır kılmak için büyük çalışmalar içinde olduklarını belirtiyor.
KÜLTÜR SANAT ARTMALI
Belediye olarak, altyapı hususunda sıkıntılarının bulunmadığını anlatan Başkan Korkmaz, kültür-sanatla ilgili kentsel talep hususunda sıkıntıları bulunduğunu dile getiriyor. Kırıkkale en güvenli 3 il içinde, nitelikli insan potansiyeli yüksek, büyük merkezlere yakın, limanlara ulaşması kolay, ulaşım sıkıntısı yok. Samsun Limanı'na 3 saat, Ankara'ya bir saat mesafede bulunan Kırıkkale, birkaç yıl içinde hızlı trene de kavuşacak. Bütün bu avantajlar, ilerisi için ümit veriyor. Dönem sonu için parlak bir tablo müjdeleyen Başkan Veli Korkmaz, silah sanayi, rafinerisi, üniversitesi, eğitim ve sağlık tesisleri ile Kırıkkale'nin şehirleşmesini de tamamlayacağını, çok cazip bir il olacağını ifade ediyor...
YARIN: KIRIKKALE'NİN TARİHÎ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİ