
Anadolu'nun tam orta noktasında bulunan Kırşehir, bu toprakların bizlere yurt olmasında çok önemli roller üstlenmiş. Türk esnaf ve sanatkarlarını örgütleyerek sosyal hayatımızı düzenleyen Ahi Evran-ı Veli, Türk dilinin öncüleri Aşık Paşa ile Ahmed-i Gülşehri, Gönül insanı Yunus Emre, Şeyh Edebali ve tarihimize yön veren daha birçok şahsiyet... Zaten Osmanlı Devleti'nin temellerinin de bu ilimizde atıldığı söyleniyor. Anadolu Selçuklu Devleti'nin 1245'te uğradığı Kösedağ bozgunundan sonra, Moğollar Sivas, Tokat ve Kayseri'yi ele geçirmiş, halkı kılınçtan geçirmiş, zenginlikleri yağmalamış. Bundan sonra Anadolu Selçuklu Devleti'nin istiklali ve istikbali kaybolmuş.
ÖNEMLİ KARARLAR BURADA ALINDI
Bunun üzerine, Kırşehir'deki Hılla Gölü kenarında, Ahi Evran-ı Veli Hazretleri'nin ev sahipliğinde; Şeyh Sadrettin Konevi, Aşık Paşa'nın babası Muhlis Paşa, Hüsamettin Kaşı, Şeyh Edebali, Şeyh Affan, Hacı Bektaş-ı Veli ve Kaya Şeyhi gibi büyük zatlar bir araya gelerek, ileriye dönük çok önemli kararlar almışlar. Anadolu Selçuklu Devleti'nin içine düştüğü kaostan kurtulmasının mümkün olmadığı belirtildikten sonra, şunların yapılması karar altına alınmış: "Anadolu Selçuklu Devleti'ni yaşatabildiğimiz kadar yaşatalım, Anadolu'da Türk Birliğinin yeniden tesisi için, beyler arasında hiç kimse ile ihtilafı olmayan birisini bulalım, belirleyeceğimiz kişinin serhat uç beyi olarak tayin edilmesini ve güçlenene kadar korunmasını sağlayalım." İkinci toplantı da 1251 yılının bir bahar gününde yapılır. Bu toplantıya Kayı Boyu Beyi Ertuğrul Gazi de katılır, bu görev Ertuğrul Gaziye bildirilir, Ertuğrul Gazi kabul eder ve alınan kararlar doğrultusundaki çalışmalar başlar... İşte Kırşehir, Alperenlerin toplanıp bu denli önemli kararlar aldıkları çok önemli bir şehrimizdir. İşin sevindirici yanı; Valisi, Belediye Başkanı, diğer yöneticileri ve halkı ile Kırşehir'imizin bu alperen ruhuna yabancı olmaması, tarihte yüklendiği bu misyonu taşıyor olmaları...
Vali Lütfullah Bilgin HALK, YÖNETİCİYİ BENİMSEMELİ
Kırşehir Valisi Lütfullah Bilgin'le yıllar önce, terörün ortalığı kan gölüne çevirdiği zamanlarda Hakkari'de görüşmüştüm. Lütfullah Bilgin, o zamanlar birçok ezberi bozmuş, halkın gönlünü kazanmış, huzur ortamının sağlanmasında çok önemli katkılar yapmıştı. Yöre halkının hizmetlerini hâlâ anlattığı Lütfullah Bilgin'i bu defa aynı şevk ve enerjiyle hizmet ettiği Kırşehir'de görmek beni fazlasıyla mutlu etti. Lütfullah Bilgin, Kırşehir'i kalkındırmak için var gücüyle çalışıyor. "Coğrafya savaşla vatan olmaz, halkın gelenleri, yöneticileri benimsemesi gerek" diyor; Ahi Evran Hazretleri ve diğer alperenlerin, Anadolu'nun vatan olması için yaptıkları hizmetleri hatırlatıyor, "Buralar mübarek yerler" diyor. Vali Bilgin, bu denli önemli geçmişi olan Kırşehir'in büyük potansiyeli bulunduğunu, bunun harekete geçirilmesi ile imkansız gibi görülen birçok işin başarılacağını belirtiyor. Kırşehir'e geldiği günden itibaren, bu ilimizin kültür ve turizmde hakkettiği yere gelmesi için projeler geliştiren, toplantılar tertip eden, ilgilileri buraya çağıran Lütfullah Bilgin, Kırşehirliler'in umudu olmuş. Ahi Evran ve Ahilik, Caca Bey Gök Bilimleri Medresesi, Aşıkpaşa gibi değerlerimizle, Kırşehir'in tarihteki misyonuna uygun yere gelmesi için yoğun çaba gösteriliyor. Hirfanlı Barajı, Japon Bahçesi, Kalehöyük, yeraltı şehirleri ve diğer değerler turizmimize kazandırılıyor.
EĞİTİMDE ÖNCÜ
Çok kaliteli termal suyu bulunan Kırşehir'de 2 bin 500 daire termal enerji ile ısıtılırken; termal suların turizm için daha çok kullanılmasını sağlayacak tesisler yapılıyor. Eğitimde de çok başarılı bir il olan Kırşehir, son 5 yılda Öğrenci Seçme Sınavı'nda hep Türkiye birinciliği almış, Ortaöğretim Kurumları Sınavlarında da hep dereceler alıyor. Vali Lütfullah Bilgin, Valilik Konağının bahçesini de okul yapımı için tahsis etmiş, hayırseverlerce bu alanda 3 okul yapılmıştır. Ahi Evran Üniversitesi'nin büyümesi ve gelişmesi için de büyük çabalar gösteriliyor.
En genç başkanın hedefleri büyük
Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci 34 yaşında; Sayın Başbakan, "Türkiye'nin en genç başkanı" diye takdim etmişti. Başkan işe hızlı başlamış, yılların biriktirdiği problemleri bir anda çözmek, Kırşehir'i layık olduğu yere taşımak istiyor. Mütevazı, enerjik, güler yüzlü, pozitif enerji yayan, güven veren bir mühendis. Üstelik Kırşehir'in geçmişini bilen, alperenlerine hayran, onların misyonlarına vakıf bir başkan. Başkanın ekibi de kendisi gibi genç, dinamik ve güven verici... Başkan Bahçeci, kurumsal bir belediye için çalışacaklarını söylüyor. Mali disiplinle işe başlayacaklarını, piyasa borçlarını bir an önce ortadan kaldıracaklarını ifade ediyor. Başkan Bahçeci seçmenin karşısına 13 proje vaadiyle çıkmış, 5 yıl içinde bu projeleri gerçekleştireceğini, bu sayede Kırşehir'in çehresinin değişeceğini ifade ediyor. Sadece rutin hizmetlerle şehre bir şey kazandırılamayacağını; bu hizmetlerle birlikte kalıcı eserler kazandırmak için çaba göstereceklerini anlatıyor.
Başkan Yaşar Bahçeci, Kırşehirliler Platformu'nu kurarak, hemşehrilerini toplayacağını belirtiyor. AHİLİK YAYILACAK
5 bin yıllık geçmişi bulunan Kırşehir'i, şehir kültürünü almış, eğitim seviyesi yüksek bir merkez haline getireceğini, kentin turizm potansiyelini ortaya çıkaracaklarını söyleyen Bahçeci; şehri doğru alanlara yönlendireceklerini ifade ediyor. Ahilik merkezinin Kırşehir olduğunun tescil edildiğini, Ahilik kültürünü bu şehirde geliştireceklerini anlatan Başkan Bahçeci, ilin diğer tarihî şahsiyetlerini de tanıtacaklarını belirtiyor. Şimdi kullandığımız Türkçe lehçesinin Kırşehir ve Aşık Paşa'ya dayandığının söylendiğini anlatan Bahçeci, bu alanda da ciddi çalışmalar yapacaklarının müjdesini veriyor. Yatırımcı için alt yapı çalışmaları yapacaklarını, turizm tesislerinin yapımını teşvik edeceklerini söyleyen Başkan Bahçeci, Kapadokya'ya akan turizmden Kırşehir'in de istifade etmesini sağlayacaklarını ifade ediyor. Kırşehir'in geleceğinin parlak olduğunu söyleyen Bahçeci, yöneticilerin dürüst ve güven vermesi halinde bütün zorlukların üstesinden gelinebileceğini ve bu enerji ile bu niyetin şimdi mevcut olduğunu hatırlatıyor...
Caca Bey Medresesi
Kırşehir'e giden herkesin ilgisini, inci gibi duran Caca Bey Medresesi çekiyor. Caca Bey (Nurettin Cebrail, 1240-1301) Ahi Evran döneminde Kırşehir'de valilik yapmış, birçok cami ve tarihî eserin banisi olmuş. Caca Bey'in yaptırdığı Medrese, döneminin astronomi okulu idi. Şimdi cami olarak kullanılan binanın ihtişamı ve güzelliğinin yanında, bazı özellikleriyle gök bilimini sembolize etmesi önemini daha da artırmaktadır. Cephe ve köşelerde bulunan 3 adet sütun, roketin ateşleme ve fırlatma halini göstermektedir. 13. yüzyılda roket çiziminin bu yapıda kullanılması çok anlamlı bulunmaktadır. Dünyayı sembolize eden kabaraların birinde ekvator çizgisi gösterilirken, diğerinde de dünyanın eksenel eğikliğinin resmedildiği söylenmektedir. Taçkapı'nın girişindeki sütuncelerin başlıklarından sarkıtılan küreler, güneşi ve ayı sembolize etmektedir. Avlunun ortasında kuyu bulunmakta ve üzerinde aydınlık feneri yer almaktadır. Bu kuyunun, yıldızları incelemek için rasat kuyusu, minarenin de gözlem kulesi olarak yapıldığı düşünülmektedir.
Teşvik de işe yaramamış
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Müfit Göçen, teşvik kapsamında olmasına rağmen, Kırşehir'de sanayinin arzu edilen seviyeye gelemediğine değiniyor. Kırşehir'in yurt dışına çok işçi gönderdiğini, ama bu vatandaşların tasarruflarının ilin kalkınmasında yeterince değerlendirilemediğini anlatan Müfit Göçen, doğduğumuz yere katkıda bulunmamız, hizmet etmemiz gerektiğini söylüyor. Türkiye'de uçak lastiği üreten tek tesis olan Petlas'ın Kırşehir ve Türkiye için çok önemli bir sanayi tesisi olduğunu açıklayan Oda Başkanı Göçen; artık devletten iş beklenmemesi gerektiğini, bürokratik engelleri aza indirerek, devletle vatandaş arasındaki kopukluğu gidereceklerini, yatırımcıyı teşvik edeceklerini anlatıyor. Termal, kültür ve tarih turizmine önem verdiklerini, Kırşehir'in bu alanlarda yüksek potansiyele sahip olduğunu ve yatırımcı beklediklerini anlatan Göçen; otellerin ihtiyaç duyacakları nitelikli personelin yetiştirilmesi için Halk Eğitim Merkezi ile iş birliği yapacaklarını söylüyor. Termal enerjiyi ilin kalkınması için kullanacaklarını, bu enerjiden yararlanarak, seracılığı geliştireceklerini ifade eden Müfit Göçen, tarım ve hayvancılığın daha bilimsel yapılması ve bunların da katma değerlerinin daha çok yükseltilmesi için çaba göstereceklerini müjdeliyor.
Müfit Göçen YARIN: AHİLİK KÜLTÜRÜ VE JAPON PRENSİN KAZILARI...