Adana yer değiştirmiş, yenilenmiş, yeşillenmiş, süslenmiş. Seyhan Nehrine yapılan barajlar, köprüler, parklar, yürüyüş yolları ve diğer projelerle âdeta yeni bir şehir haline gelmiş. Bu manzarayı, Sabancı Camii'nin muhteşem güzelliği tamamlıyor. 
Çukurova'da kurulu Adana'nın, son 24 yıl içinde, kuzey bölgesine taşınması ana hedef olarak alınmış. Bir yandan tarım alanlarının işgaline son verilmiş, diğer yandan zemin emniyeti daha yüksek drenaj problemi olmayan, iklim ve nem açısından son derece uygun, sulanamayan arazilerin bulunduğu kuzeydeki yerleşim alanları cazibe merkezi olmuştur. Son kurulan Çukurova ve Sarıçam ilçeleri 20 yıllık bir gelişim sonucudur. Bu çerçevede sadece Çukurova ilçesinde 3 bin hektarda 200 bin konutluk imar parseli üretilmiştir. Bu bölgede insanlar gelmeden, yerleşime açılmadan, mülkiyet düzenlemesi ve altyapı hizmetleri önceden yapılmıştır. 85 okul, 60 cami yeri dahil bütün sosyal tesis alanları yüzde 35 karşılığı tapuya tescil edilmiştir. Okul ve camilerden, plana göre neredeyse tamamı yapılmıştır. Halen Adana'nın Kuzey Batı ve Kuzey Doğusu'nda planlı gelişme hızla devam etmektedir. Son yıllarda sadece TOKİ tarafından 10 bin civarında konut yapılmıştır.
ESKİ ADANA KORUNUYOR
Şehrin kuzeye taşınması sebebiyle, Eski Adana'nın tarihi dokusu nispeten korunmuş. Eski yerleşim alanlarında çeşitli kentsel dönüşüm uygulamaları da yapılmaktadır. Yeşil alanlar artırılırken, bu alanların halkla bütünleşmesi de sağlanmış. Bir pazar günü, şehirdeki 140 bin otomobilin 36 bininin sadece piknik amaçlı olarak Seyhan Baraj Gölü'ndeki Menderes Bulvarı'ndan geçtiği tespit edilmiş. 18 milyon dolara bir şirkete yap-işlet-devret modeli ile yaptırılan Regülatör Köprü sayesinde oluşan içgöl çevresiyle 500 hektardan oluşan Seyhan Rekreasyon Vadisi bünyesindeki parklardan Merkez Parkı, yine bir pazar günü 60 bin Adanalı ziyaret etmiş. Kişi başına 11 m2 yeşil alanın düştüğü Adana'da, Çevre ve Orman Bakanlığıyla yapılan protokol sonucunda, 768 hektar Kent Ormanı kademe kademe halkın hizmetine sunulmaktadır. Bu bölgede Menderes Bulvarı'nın 10 katı büyüklüğündeki yeni piknik alanlarını halkın hizmetine sunma çalışmaları devam etmektedir.
20 YILIN ESERİ
İçme suyu, kanalizasyon, yağmur suyu problemini de çözmüş olan Adana, şehir içi ulaşımda da büyük adımlar atmış. Şehri doğudan batıya ikiye bölen otoyolun şehir geçişi ücretsiz hale getirilmekle 5 ayrı noktada giriş-çıkışlar yapılmış. Her gün binden fazla işçinin 24 saat çalıştığı Raylı Taşıma Sistemi projesinin yüzde 85'i tamamlanmıştır. Çaprazlama Adana'nın bir ucundan öbür ucuna ulaşım süresi ortalama 20 dakikadır. Sadece şehir merkezinde olan Seyhan Rekreasyon Vadisi'ndeki yürüyüş yollarının uzunluğu 50 kilometreyi aşmış, spor ve sosyal tesisler bakımından da büyük adımlar atılmış. 20 yıl Adana'da Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış olan Aytaç Durak, yaptığı bütün bu hizmetlerle, Adana ile âdeta bütünleşmiş.
TARİHÎ DOKU YAŞATILIYOR
Bir yandan modern yerleşim alanları kurulurken, eski Adana'nın tarihî dokusu da korunuyor. Çarşı pazara çekidüzen verilmiş, birçok tarihî eserin restorasyonuna başlanmış.
Adana kebabı şalgam suyuyla yenir, üzerine de halka tatlı alınır
Adana mutfağı, özellikle tescilli Adana kebabı ve şalgam suyunu duymayanımız yok. Adana kebabın tadı Adana'da başka oluyor. "Kebap Adana'da yenir" sözü boşuna söylenmemiş... Adana'ya özgü taptaze malzemeler, yöresel pişirme şekli ve ortam bir araya gelince, tarifi imkansız bir lezzet ve tat ortaya çıkıyor. Adana'yla özdeşleşmiş bu kebabın patenti, Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş'ın gayretiyle alındı, tescil edildi. Turpgillerden olan şalgam bitkisinden yapılan şalgam suyu ise genellikle kebap çeşitleri ile birlikte tüketilir. Patenti Tarsus Belediyesi tarafından alınmış. Adana'ya özgü bir diğer nefis lezzet de halka tatlısıdır. Eee, şalgamla yenilen kebabın üstüne de bu tatlı iyi gider...
Türkiye'yi ayağa kaldırırız
"Eskiden Amerika hapşırırsa biz nezle oluruz diyorduk, şimdi zatürre oluyoruz" diye söze başlayan Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, buna rağmen karamsar olmadıklarını ve her zorluğun üstesinden gelebileceklerini söyledi.
Onatça, "Şirketler personel çıkarırsa yarın işsiz kalan büyükler de polislere taş atar" dedi. Adana'da inanılmaz bir potansiyel bulunduğunu, yatırımcı için en uygun şartların burada olduğunu ve bu bölgenin Türkiye'yi bile ayağa kaldırabileceğini söyleyen Başkan Onatça, teşvik sisteminin de düzeltilmesini istedi.
ADANA'NIN SİLİKON VADİSİ
Bize İş Geliştirme Merkezi'ni (İŞGEM) gezdiren Süleyman Onatça, "Küçük bir silikon vadisi kurduk" diyor. Dünyada büyük rağbet gören İŞGEM'ler, küçük girişimcilere teknolojiden personele kadar birçok konuda destek oluyor.