Atama ve kontenjan

A -
A +

Günümüzde insan hayatının her alanında çok büyük bir öneme sahip olan, her geçen gün bu önemi katlanarak artan, hayatın her anı ve her alanında kullanılan "elektrik enerjisi" artık bizler için vazgeçilmez bir olgu olmuştur. Onun için, bu alanda yetişmiş, kalifiye elemana olan ihtiyaç bir mecburiyet haline gelmiştir. Hal böyle olunca da elektrik alanında "kalifiye elemanları" yetiştirecek Teknik Öğretmenlere olan ihtiyaç, gün geçtikçe artarak devam etmektedir.

Türkiye genelinde Elektrik Öğretmeni ihtiyacı binleri bulmasına rağmen, 1999 yılından bu yana, bizlere ayrılan kısıtlı atama kontenjanlarından dolayı, 12 yılı aşkın süredir mağdur edilmekteyiz. Yıllarca yapılan her atama döneminde bizlere çok az sayıda kadro verilmektedir. Öyle ki 2012 Eylül ayında yapılan 40.000 kişilik öğretmen atamasında dahi, bütün branşlara, bölümlerindeki toplam ihtiyacın 1/4'ü oranında kadro verilirken; bu oran dikkate alınarak yapılan hesaplamaya göre, Elektrik Öğretmenliği bölümüne en az 250 kadro verilmesi gerektiği halde, yalnızca 85 kontenjan verilerek bir defa daha mağdur edilmiştir.
Türkiye genelinde birçok Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi İdarecisiyle yapılan görüşmelerde; Elektrik Öğretmeni ihtiyacının çok fazla olduğu, birçok okulda 7-8 Öğretmen Kadrosuna ihtiyaç bulunduğu ve kendilerinin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ısrarla kadro talep etmelerine rağmen, bu okullara öğretmen kadrosu tahsis edilmediği, bu sebeple derslerin boş geçtiği söyleniyor. Bazı okullarda da derse girecek Öğretmen bulunamaması sebebiyle, lise mezunlarının Öğretmen olarak derse girmelerinin istendiği öğrenilmiştir. Birçok Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinde böylesine acı durumlar yaşanırken, 40.000 öğretmen atamasının yapıldığı 2012 yılı Eylül atamasında, Elektrik Öğretmenlerine verilen 85 Kontenjan, atama bekleyen biz Elektrik Öğretmenleri ve ailelerimizi derinden yaralamış ve üzmüştür. Ayrıca, kadro eksikliği sebebiyle, şu an görev yapmakta olan öğretmenlerimizin de büyük sıkıntılar yaşadıkları biliniyor. 2012 yılı Şubat ayında yapılan 17000 öğretmen ataması ile 2012 Eylül ayında yapılan 40.000 öğretmen ataması kıyaslandığında, bütün branşlarda 4 ila 13 kat arasında artış gözlenirken, Elektrik Öğretmenliği ihtiyacı çok fazla olmasına rağmen, verilen 85 kontenjan ile, neredeyse hiç artış yapılmamıştır. Yıllardan beri mağdur olan biz "Elektrik Öğretmenliği" Branşı için, yaşanan bu mağduriyetlerin giderilmesi için, diğer birçok branş gibi 5 bin 3 bin yahut 1000 kontenjan değil, hiç olmazsa 200 ve üzeri kadronun verilmesini talep ediyoruz. Elektrik Öğretmenleri olarak, 28 Şubat süreciyle başlayıp, günümüzde de devam etmekte olan bu sıkıntılarımızı Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımıza da ilettik. Yaşadığımız sıkıntıların giderilmesi için, ilgililer bir an önce çözüm bulsun.
Teknik Eğitim Fakültesi Elektrik Öğretmenliği Birliği

Gezi Parkı eylemcileri Artvin'deki STK mensuplarını örnek alsın
Günlerdir devam eden Gezi Parkı eylemlerini hayretler içerisinde izledik. Çünkü bu eylemden kim  kazançlı, kim zararlı çıktı ortada. Zararlı çıkan devletimiz ve milletimiz oldu. Kazançlı çıkan hiç olmadı. Bunu açık seçik ve net biliyoruz.
Bu eylemlere destek vermek için, Artvin'de de bazı siyasi parti ve STK'lar zaman zaman gösteriler yaptılar. İlimizdeki bu gösteriler; taşkınlık, şiddet, kamu veya özel sektör iş yerlerine zarar verme gibi manzaralardan uzak, demokratik çerçevede yapıldı. Bir istisna hariç, o da AK Parti İl Binasının 5 Haziran 2013 Çarşamba gece yarısında taşlanması idi. Bunu bir Artvinli olarak şiddetle kınıyorum. Bu münferit olay haricinde, şiddete başvurulmadan, demokratik eylemler yapıldı.
Artvin'de faaliyet gösteren Yeşil Artvin Derneği ve birtakım sivil toplum kuruluşları, uzun zamandan beri madene karşı mücadele ediyor, mücadelesini demokratik çerçevede yapıyor. Konuyu mahkemeye götürüyor, yürüyüş düzenliyor, oturma eylemi yapıyor ve değişik platformlarda sesini duyurmaya çalışıyor.
Sivil toplum kuruluşlarının anayasa ve yasalar çerçevesinde yapacakları bellidir, onlar da bunu yapıyor. Onlar gibi düşünmeyen ben ve birçok Artvinli, bu mücadeleye imreniyoruz. Çünkü, onlar hassasiyetlerine ve davalarına sahip çıkıyorlar. Amaçlarına erişmek için mücadele ediyorlar. Bunların başkan ve yöneticileri genellikle sol tandanslı kişilerdir; olaylara karşı duruş ve direniş kültürüne sahipler.
Şahsen bu STK'lara olumlu bakmıyorum. Çünkü çevre hassasiyetinden ziyade siyasi amaç taşıyorlar. Ama Gezi Parkı eylemlerine katılan bazı grupların şiddete başvurmalarını, kamu ve özel iş yerlerine verdikleri zararı görünce Artvin'dekileri takdir etmemiz gerektiğini düşünmeye başladım. Bunların taşkınlık yapmamalarının, medeni bir tepki ortaya koymalarının önemini daha iyi anlamaya başladım. Hepsinin Artvin'dekileri örnek almalarını isterim...
Yüksel Kantar-ARTVİN

Adres: İhlas Medya Plaza 29 Ekim Cad. No:23 Yenibosna/ 
İSTANBUL Tel: (0212) 454 38 22 Faks: (0212) 454 31 00
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.