Güneş gözlüğü kullanma alışkanlığı...

A -
A +

Normalde karanlık ortamlarda göz bebeklerimiz büyür. Ve böylece daha çok ışık göz bebeklerimizden içeri sızar. Eğer % 100 ultraviyole koruyuculuğu olmayan bozuk camları takarsak, karanlık bir ortam oluşacağından, göz bebeklerimiz genişleyecektir. Ve koruyuculuk oranı düşük olan bu camlardan geçen UV ışınları gözümüze zarar verecektir. Retinaya ulaşan zararlı UV ışık miktarı artacaktır. Ebeveynlerin çocuklarına süs olarak aldıkları renkli işporta gözlükleri, çocuklarının gözlerine bilmeyerek büyük zarar vermektedir. 

Standartlara uygun güneş gözlüğü camları, araç kullanırken trafik sinyal ışık renklerinin tanınmasında bir güçlük oluşturmamalıdır. Kırmızı yeşil renkler birbirinden kolaylıkla ayırt edilmeli ve tanınmalıdır. 

İŞPORTADAN ALINMAZ!
Ucuz, işportada satılan güneş gözlükleri ile trafikte sinyal ışık renklerinin algılanmasında güçlük meydana gelebilir, bu da sürüş güvenliğini bozar, kazalara sebep olabilir. 
Batıda hazır takılabilen okuma gözlükleri marketlerde satılır ve yukarıda belirtilen standartlara göre üretilir. Türkiye'mizde numaralı gözlükler reçetesiz satılamaz. Ancak işportada hazır numaralı gözlükler satılmaktadır. Çoğu zaman Uzak Doğu (Çin) menşelidir. Sosyal güvenlik kurumları, bu gözlükler müşteriye verildiğinde sözleşmeleri feshetmektedir. Gözün ve yüzün yaralanmalara karşı korunması ve emniyeti çok önemli bir husustur Cam olan güneş gözlüklerinde (işportada) ham madde olarak pencere camı ham maddesi kullanılmaktadır. Bu malzeme çok kırılgandır. Optik camlar pencere camlarına göre 6 defa daha basınca karşı dirençlidir. Kırıldığında dağılarak göze zarar vermezler. İşporta gözlüklerinde bu risk çok yüksektir. Keskin bıçak şeklinde parçalara ayrılır.Optik cam mozaik gibi kırılır ve dağılır.
Güneş gözlükleri kolayca yanıp tutuşabilecek malzemelerden yapılmamalıdır, işporta gözlüklerinde bunu kimse garanti edemez. Çerçeveler zehirli olmayan, alerji yapmayan, tahriş etmeyen, kanserojen olmayan malzemeden üretilmiş olmalıdır.

DENETİMİNİ BAKANLIK YAPMALI
UV radyasyonunu gözlerimizle göremeyiz. Zararlı etkilerini gözlemleyebiliriz. UV radyasyonu etkisi kümülâtiftir. Bu yüzden güneş gözlüğü kullanma alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren kazandırılması, halk sağlığı açısından çok önemlidir. 
Yaşadığımız problem, güneş gözlüklerinin denetiminin T.C. Sağlık Bakanlığı'nda olmamasıdır. İğneden ipliğe her türlü kozmetik, takviye gıda vb. ürünleri denetleyen Sağlık Bakanlığı, güneş gözlüğü denetim ve takibini yapmalıdır. Bu konudaki talebimizi T.C. Sağlık Bakanımız Sayın Mehmet Müezzinoğlu ve Müsteşarımız Sayın Nihat Tosun'a yazılı ve sözlü ilettik. 
"Yüzüme yakıştı mı? Fiyatı uygun mu?" sorularıyla, doğru güneş gözlüğü seçemezsiniz. Mutlaka bir profesyonelden destek almanız gerekir.  
Güneş gözlüğü boyalı iki cam bir çerçeveden ibaret değildir. Sadece moda amaçlı değildir.  Renklendirilmiş lensler dikleksi, migren, UV radyasyonundan korunma, araç kullanmada güven konfor sağlar. Geniş kullanım alanı vardır.
Güneş gözlüğü satın alırken, uzun dönemde gözlerin sağlığını maksimum koruyacak güneş gözlüklerini bir profesyonel optisyen/gözlükçü desteğinde seçin. Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu, garanti belgesi veya standartlara uygun üretilmiş olanı tercih ediniz. 
Ecz. Gözlükçü Taylan Küçüker (Gözlükçü ve Optisyenler Konfederasyonu Genel Sekreteri)


Adaletli bir atama için bunu yapın
Devlet Personel Başkanlığı'na;
Bizler üniversite lisans mezunları olarak, iki yılda bir yapılan KPSS-B sınavına eşit şartlarda girmekteyiz. Devlet kurumları yılda iki defa (Mayıs ve Kasım ayında) belirledikleri personel ihtiyaçlarını ÖSYM'ye bildirerek, atama yapmaktadırlar. Kurumların ihtiyaç duydukları personel nitelikleri farklı olabilmektedir. Ancak Uzmanlık gerektirmeyen Veri Hazırlama Kontrol İşletmenliği (VHKİ), Memur, Ambar Memuru, Bilet Kontrol Memuru, Muhafaza Memuru, Muayene Memuru, Enformasyon Memuru, Gişe Memuru, Bilgisayar İşletmeni gibi memurluklar vardır. Bu tür memurlukları bütün lisans mezunlarının yapabilmesine rağmen, kurumlar farklı uygulamalar ile haksızlığa sebep olmaktadır. Bu yüzden bazı bölümler KPSS P3 puanı 60-70 ile atanırken, bazı bölümler KPSS P3 puanı 90 olmasına rağmen atanamamaktadır. 
Eğer kurumlar (SGK, PTT, Gümrük Muhfz. İşkur, İçişleri Bak. Maliye, Yurt-Kur, Üniversiteler) uzmanlık gerektirmeyen memur alımlarında, bütün lisans mezunlarına eşit mesafede yaklaşıp (geçen yıllarda olduğu gibi), personel alım kodunu nitelik kılavuzunda da belirtildiği üzere, "Kamu kurum ve kuruluşları, yürütülebilmesi için herhangi bir mesleki veya teknik öğrenim görmüş olmayı gerektirmeyen Memur, Ambar Memuru, Santral Memuru vb. kadroları için personel talebinde bulunurken, Lisans mezunları için '4001' (herhangi bir lisans programından mezun olmak) Kodunu kullanacaklardır" kuralına uygun ÖSYM'ye bildirir ise, bu haksızlık ortadan kalkacak ve KPSS sınavına girenler hak ettiği puanları eşit şartlarda kullanabileceklerdir. 
Böylece her kurum, aynı memurluk için farklı nitelik istemeyerek, adaletli bir atama şekli sağlanmış olur. 
          Cihan Aymaz


>  Adres: İhlas Medya Plaza 29 Ekim Cad. No:23 Yenibosna/ 
İSTANBUL Tel: (0212) 454 38 22 Faks: (0212) 454 31 00
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.