Su kaynaklarımız ve ürünlerinin korunması için geç kalınmasın

A -
A +

Kirlilik, iklim değişikliği, aşırı av baskısı gibi sebeplerle, su kaynakları ve ürünleri çökme noktasına gelmiştir. Tedbir alınmadığı takdirde, geri dönüşü imkânsız bir geleceğe doğru gideceği görülmektedir.

Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) Balıkçılık Departmanı'nın raporunda, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, 2048 yılında bu kaynakların çökeceği belirtilmiştir.
Marmara Denizi'nde yapılan ölçümlerde, oksijen değerlerinde sürekli bir düşüş ve bazı yerlerde sıfıra yakın değerler tespit edilmiştir.
Akdeniz foku gibi nesli küresel ölçekte tehdit altında olan türler, hayalet ağların tuzağına düşmektedir.
Her yıl 10 milyon ton inorganik madde, 400 bin tonun üzerinde petrol, 500 milyon metreküp evsel atık Karadeniz'e dökülmekte. Aşırı avcılık baskısı sonucu hamsi, palamut, kalkan gibi türlerin popülasyonlarında sürekli bir azalış görülmektedir.
Dünyada her yıl 1 milyon deniz kuşu ve 100 binin üzerinde deniz memelisi hayalet ağlarla öldürülüyor. 
Balık yağı, n.3 yağ asitleri EPA ve DHA'nın tek kaynağıdır. Yapılan araştırmalarda, n-3 yağ asitlerini almanın kalp damar hastalığı riskleri ile LDL kolesterolü azalttığı ve AIDS'in önlenmesinde ve yönetilmesinde faydalı olabileceği bilinmekte ve bu sebeple su ürünleri tüketimi tavsiye edilmektedir.
FAO Balıkçılık Departmanı 2012 raporuna göre, Su Ürünleri Sektörü önümüzdeki 10 yılda hayvansal üretimde lider konuma gelecek. Ülkemizde 900 milyon dolar olan yıllık ihracatın, Su Ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığında sürdürülebilir politikalarla 1.1 milyar dolara çıkarılabileceği belirtiliyor.
HES projelerinde, balıkların (özellikle somon ve mersin gibi) nesillerini devam ettirmesi için, önlerine çıkan engelleri aşmalarının tek yolu olan balık geçitleri projelendirilmelidir.
Su canlılarının üreme, beslenme, korunma ve hayat alanı olarak kullandığı kıyı alanı içerisinde bulunan ve özellikle Akdeniz'e özgü ve denizlerin akciğeri olan deniz çayırları, turistik faaliyetlere, gemi taşımacılığı faaliyetlerine ve özellikle yasa dışı avcılığa karşı korunmalıdır.
"İyi Tarım Uygulamaları" referans alınarak oluşturulan "Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Uygulamalar Kriterleri" kapsamında, su ürünleri üretim uygulamalarının (denizden sofraya) sağlıklı yürütülmesine önem verilmelidir.
Bu bakımdan, Su Ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendislerinin ilgili kurum ve kuruluşlarda yeterli miktarda istihdam edilmeleri gerekmektedir.
                 Su Ürünleri ve Balıkçılık
Teknolojisi Mühendisleri



Asansör arızası ve diğer eksiklikler için çalmadığımız kapı kalmadı
TOKİ yetkililerine;
TOKİ Tuzla Aydınlı 3. Etap 24 Blokta ikamet etmekteyiz. 24. Bloka ait asansör arızasını (ve diğer problemleri) söylemediğimiz yer kalmadı. Sırasıyla 3. Etap Site Yönetimi'ne, buradan netice alamayınca Omak Şirketine (asansörleri yapan firma), Baltaş'a (3. Etap konutlarını yüklenici firma), İstanbul TOKİ Şubesi'ne, Ankara TOKİ'ye müracaatta bulunduk, netice alacağımız zamanı bekliyoruz.  
2012 yılı  yazın, Boğaziçi Yönetim A.Ş.'nin Genel Müdürü İlhan Kartal, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ile bir ziyarette bulunmuşlardı, bütün sıkıntıların giderileceğine dair, Belediye Başkanı'nın yanında söz verdi. 
Asansörlerin problemli olduğunu söylüyorlar, yüklenici firmadan teslim alınırken, böyle bir problem vardı da neden teslim alındı? Yaşlı insanlar, hasta insanlar oluyor.
       3. Etap 24 Blok Site Sakinleri

 Adres: İhlas Medya Plaza 29 Ekim Cad. No:23 Yenibosna/ İSTANBUL Tel: (0212) 454 38 22 Faks: (0212) 454 31 00

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.