Ahmet Bolat yeni işler için 10 sektörü buluşturdu

A -
A +
Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Ahmet Bolat, başkanlığını yaptığı Hizmet İhracatçıları Birliği’nde (HİB) son dönemde önemli aktiviteler gerçekleştiriyor. Özellikle online toplantıların çok verimli geçtiği söyleniyor.
Online toplantıların ardından hafta sonu yeşillikler arasında Güral Sapanca’da çok önemli bir toplantı yaptılar. Bu toplantının arasında sohbet için Ahmet Bolat’tan davetini alınca HİB’i öğrenmek için yola çıktık...
 
Ahmet Bolat HİB bünyesindeki bütün sektörlerin birlikte hareketini sağlamak, birliktelikten güç çıkarmak için Hizmet İhracatı Sinerji ve İşbirliği Çalıştayı’nı toplamıştı.
 
Bünyesinde turizm ve seyahat, sağlık, eğitim, yolcu taşımacılığı, yük taşımacılığı, lojistik, eğlence, kültür, limanlar, yer hizmetleri, yazılım-bilişim, müteahhitlik ve teknik müşavirlik, diğer iş hizmetleri gibi 10 stratejik sektör artık yeni iş birlikleri geliştirecek.
 
Tıpkı THY’nin geçtiğimiz günlerde sağlık sektörü ile yaptığı iş birliği gibi... "Ülkemize sağlık hizmeti almak için gelen hastalara, ailelerine ekstra indirimler yapılabilir mi?.." THY HİB üyesi hastanelerle bunu çalışıyor. İlk olarak ABD’den geleceklere uygulanacak bir paket devreye girecek.
 
Sektörler arası iş birliğinden çok önemli projelerin çıkacağını düşünüyor Ahmet Bolat “THY’nin yurt dışındaki bütün ofis ve çalışanları ihracatçılar için çalışacak” dedi ve rakamlarla gelinen ve gelinecek noktayı anlattı:
"2025'e kadar 110 milyar dolar ihracat hedeflemiştik ama şu anda görünen o ki 2023 yılında 120 milyar doları yakalayacağımızı öngörüyoruz. Hatta turizm gelirleri daha fazla olursa bu rakam 130 milyar dolara çıkar diye ümit ediyoruz. Bu yılı 80, belki de 90 milyar dolarla kapatacağız...”
Bu rakamlara bakıldığında bir zamanlar ortaya koyduğumuz 2023 yılı hedefi 500 milyar dolara da yaklaşmış olacak. Hizmet ihracatı Türkiye’nin yeni umudu olarak yüzümüzü güldürecek gibi...
 
Ahmet Bolat yeni işler için 10 sektörü buluşturdu
 
Hediye Hanım muhteşem  ev sahipliği yaptı
 
Hizmet İhracatçılarının buluşmasına Hediye Güral Gür yani Güral NG Sapanca ev sahipliği yaptı. Hediye Güral Gür ev sahibi olarak meslektaşları ile tek tek ilgilendi. Gerçi otelin başarılı Genel Müdürü Tezcan Özdemir her şeyi düşünmüştü ve en ufak aksaklığa meydan vermedi. Hediye Güral’a Ahmet Bolat da ilgisi için teşekkür etti. Bu arada çok önemli bir etik karar alınmıştı. Hediye Güral Hizmet İhracatçılarının yönetiminde olduğu için HİB’in konukları bu otelde kalmadı. Çünkü yönetiminde yer alan bir üye HİB’e fatura kesemiyordu. Bu bilgi önemli bir etik adım olarak kayıtlara geçti.
 
 
İhracat sıralamasında lider oluruz
 
Ahmet Bolat THY ile ilgili çok fazla konuşmamaya özen gösterdi. Hep HİB’i anlattı. Ancak “THY de HİB’in üyesi” diye sorulunca dayanamadı. Mesela son dönemdeki fazla bilet satışı ile ilgili soruya şu cevabı verdi:
“Biz yüzde 88 dolulukla uçuyoruz. Yani 100 kişilik uçuşta 12 koltuk boş gidiyor. Bunu ne kadar azaltmayı başarırsak o kadar iyi. Bunun için fazla bilet satışı olur. Bunu çok iyi yönetmek gerekiyor. İyi yönetirsek sorun olmuyor. Ekibimiz çok ilgili. İşler böyle iyi giderse onlara yeni bir ikramiye vereceğiz.”
 
Ahmet Bolat bir de ihracat sıralamasında hizmet sektörünün de olması gerektiğini vurguluyor ve “Eğer öyle olursa THY açık ara lider olur. Önümüzdeki günlerde hizmet dahil olursa bunu görme şansımız olacak” dedi.
 
 
Yazılım ihracatında yüzde 480 artış bekliyoruz
 
Ahmet Bolat hizmet ihracatında bazı alanlarda artışın sıçrama şeklinde olacağını belirtip bilgileri paylaşıyor:
“Mesela eğlence ve kültürde yüzde 320 artış bekliyoruz. Bu alanda 2021’de ihracatımız 500 milyon dolar olmuştu. 2023’te 2,1 milyar dolar bekliyoruz. Yazılımda patlama yaşanacak. Yüzde 480’lik artış hedefliyoruz. 2021’de 2,6 milyar dolarlık yazılım ihracatı olmuştu, 2023’te 15,1 milyar dolar bekliyoruz. Geçen yıl yüzde 60 artışla 57,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisinin cari açıkla mücadelesine 26,5 milyar dolarlık net katkı sağlayan sektör, bu yılın ilk 6 ayında da performansını artırmayı başardı. Bu dönemde yüzde 69 artışla 33 milyar dolar tutarında hizmet ihracatı gerçekleşirken yaklaşık 14,5 milyar dolar cari fazla elde edildi. Gösterdiği başarıyla küresel ihracattan aldığı payı yüzde 1’in üzerine çıkaran sektör, gerçekleştirdiği çalıştaylarla aldığı payı artırmayı hedefliyor...”
 
 
Gültepe’den sonra konuşan Turagay “yer sorununu çözeceğiz” dedi alkışı aldı
 
Çalıştay’a Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Dr. Emre Orhan Öztelli ve İstanbul Ticaret Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Figen Yıldırım katıldı.
 
Toplantının ilk günü iki önemli konuşma yapıldı. TİM Başkanı Mustafa Gültepe hizmet ihracatının küresel ekonominin 3’te 2’sini oluşturduğu bilgisini paylaştı ve Afrika’ya ilişkin şu mesajı verdi:
“Afrika’dan ciddi bir talep var. Bugün Türkiye’de eğitim almış Afrikalı öğrencilerin kendi ülkelerinde bakanlık düzeyine kadar yükseldiğini biliyoruz. Bu durum hem ülkemizin yumuşak gücünün yükseldiğini gösteriyor hem de o ülkede iş yapan yatırımcılarımıza ve ihracatçılarımıza katkı sağlıyor.”
Birinci günün son konuşmacısı ise Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay oldu. Turagay’ın başkanların isimlerini sayarak tek tek sektörler hakkında bilgi vermesi, önerilerde bulunması dikkat çekti. Turagay konuşmasını “yer sorununu çözeceğiz” cümlesi ile bitirmesi büyük alkış aldı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.