Baklava ve künefe ustaları yetiştirecek

Sesli Dinle
A -
A +
Tatlı denildiğinde ilk akla gelen markalardan biri Seyidoğlu… 70 yıllık bir geçmişi var. Baklava, helva, reçel, tahin pekmez gibi alanlarda 300’e yakın ürün çeşidi bulunuyor. Özellikle helvada rakipsiz olmaya çalışıyorlar. Dünyanın birçok ülkesine ihracat yapıyor. Alanında yeniliklere de imza atan Seyidoğlu’nun Genel Müdürü Mehmet Göksu yeni bir sosyal sorumluluk projesi için çalışmalar yapıyor…
 
Deprem sonrası başlatılan çalışmayı Mehmet Göksu şöyle aktarıyor:
 
“1950’li yıllarda baklavacılıkla işe başlayan Seyidoğlu dev tesislerde birçok ülkeye ihracat yapar bir noktaya geldi. Son büyük depremde büyük acılar yaşadık. Deprem tatlı bölgesinde meydana geldi. Ustalarımızı kaybettik. Baklavadan künefeye alanında marka olmaya başlamış birçok iş yeri kapandı ya da yara aldı. Tatlı işi el vererek devam eder. Ustalar yeni ustaları yetiştirir. Biz öyle yetiştik. Şimdi sektörün önderlerinden biri olarak yeni tatlı ustaları yetiştirmek, dükkânların açılmasına destek vermek, yaraları sarmak için bir sosyal sorumluluk projesi başlatıyoruz. Bu konuyla ilgili herkesin görüşünü almaya hazırız. Kısa sürede düğmeye basmak istiyoruz.”
 
Mehmet Göksu’nun bu çalışmasına, geçtiğimiz günlerde Türkiye’de İş Dünyası dergisinin 17’nci sayısının tanıtım toplantısında ödül alan Seyidoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Necati Göksu’dan tam destek geldi. Yıllarını bu sektöre veren Necati Göksu’nun destek cümleleri anlamlıydı:
 
“Seyidoğlu’nda şimdi üçüncü kuşak iş başında. Biz babamızdan öğrendik bu işi. Mehmet Göksu da bizden el aldı. Tatlı işinde üretime, bilgiyi ve duyguyu katmak gerekiyor. Bunun içinde mutlaka bir ustanın desteği önemli. Yeni ustalar yetiştirmeye varız. Bunu deprem bölgesinde de yapabiliriz."
 

Ödülleri Başkan Kemal Deniz Bozkurt verdi

Tatlının babası Necati Göksu’ya başarı ödülünü takdim eden etkinliğin ev sahibi Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt usta yetiştirmeye dönük sosyal sorumluluk projesine de tam destek vermeye hazır olduklarını vurguladı.
 
Meslektaşı Mehmet Murat Çalık’ın başarı ödülünü Beylikdüzü Belediyesi Meclis Üyesi Durmuş Şahin’e veren Başkan Kemal Deniz Bozkurt, daha sonra birbiri ardına ödül alan Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay, Cadence Boya Kurucusu Özlem Korkmaz Turan ve Tezmaksan Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aydoğdu’ya ödüllerini verirken kadınların iş dünyasındaki başarılarına göndermeler yaptı.
 
Etkinlikte turizm alanında Recai Çakır’a (Sianji Otel Yönetim Kurulu Başkanı), yeni ürün alanında ise Coşan Göksel’e (Nostima Yönetim Kurulu Üyesi) ödül verildi.
 
Geceye çok sayıda iş insanı da katıldı. İSİFED Başkanı Muammer Ömeroğlu, SANDER Başkanı Mehmet Kocasakal, ESİDER Başkanı Emin Armağan Şakar, Trakya’nın en büyük kadın kooperatifinin başkanı Aynur Çeşmeliler, MİAD Kurucusu İbrahim Nalbant, Moda Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk ve Kavram Eğitim Kurumları Başkanı Bahattin Durmuş ve Bambum Genel Müdürü Selman Yar gibi isimlerin de katıldığı gecede ödül alan Eleman.Net CEO’su Murat Günay soru yağmuruna tutuldu. Nitelikli iş gücü konusunda uzun süreli sohbetler gündeme geldi. “Eleman var mı, yok mu?” tartışması önümüzdeki günlerde de bizim gündemimize girecek konulardan biri olacak.
 

Beyin gücünü kullanırsak rakiplerin iki katı büyürüz

Faruk Eczacıbaşı ve arkadaşları yıllar önce iyi ki Türkiye Bilişim Vakfı’nı (TBV) kurmuşlar… Geçtiğimiz yüzyılın sonunda tanıştığımız internet konusunda ülkeye önderlik yaptılar. Faruk Eczacıbaşı önderliğini bugün de sürdürüyor ve şu noktaya dikkat çekiyor:
 
-Bugün dünyanın yarısı internet döneminde doğan kuşak.
İşte bu kuşakla ilgili son dönemde çok konuşuyoruz. Beyin göçü kavramı da bu kuşağın ülkeden ayrılışı ile ilgili olarak ele alınıyor. Bugüne kadar sorun olarak gündeme getirdiğimiz bu konu, bir avantaj olabilir mi? Faruk Eczacıbaşı bakın ne diyor bu konuda:
 
-Acaba internetin yol açtığı ve gittikçe gelişen ağlarla yeni modeller işletilebilir mi? TBV olarak her alanda buna yönelik geliştirilebilecek yeni modelleri araştırmayı hedef aldık...
 
Bu araştırma bizi farklı bir noktaya getirdi. Yaklaşık 12 bin civarında olduğu tahmin edilen yurt dışındaki Türk beyinlerinden internetin avantajları kullanılarak faydalanmanın mümkün olduğunu gördük. Faruk Eczacıbaşı Chicago Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ufuk Akçiğit ile buluşturdu bizleri. Muhteşem bir beyin. ABD’de herkes ona danışıyor. Araştırmalar yaptırıyor. Almanya’da çok önemli bir projeyi yürütüyor. İnternet sayesinde her yerde. Bugünlerde Türkiye’de…
 
Son araştırmalarını konuştuk. Ve büyük bir tehlike olarak algılanan “beyin göçü”nün, uzun dönemli doğru politikalarla geleceğe yönelik “beyin gücü” olabileceği sonucuna vardık.
Ve çok önemli ilk bilgiyi de aldık Prof. Ufuk Akçiğit’ten… Şöyle önemli bilgiyi paylaştı:
 
-Aynı sermaye ile işe başlayan iki ülkeden beyin gücünü iyi değerlendiren taraf, diğerinin iki katı verimlilik elde edebilir.
 
Yani kalkınmada sadece para yeterli olmayabilir. Neyi ürettiğiniz, nasıl ürettiğiniz çok önemli. Bunun somut örneklerini de aktardı. Bugünlerde kalkınma, büyüme mesajları veren siyasilere duyurulur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.