Bir yardım talebine bir saat içinde 1680 geri dönüş oldu

Sesli Dinle
A -
A +

Yarın 8 Mart… Kutluyoruz kadınları… Yarın Almanya’da Türkiye’de İş Dünyası dergisinin düzenlediği ve kadınların da konuştuğu önemli bir etkinlikteyiz.

 

İstanbul’da ise çok önemli bir etkinlik yapılıyor. Kadın hareketinin en önemli oluşumlarından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu deprem bölgesindeki kadınlara söz veriyor. Hibrit toplantıda Başkan Nurten Öztürk ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da hem bölge ile ilgili çalışmaları hem de kadınlardan gelen talepleri değerlendirecek.

 

Daha önce yazmıştık. Deprem sonrası Nurten Öztürk ve arkadaşları çok iyi organize oldular. Afete hazırlıklı olmanın avantajını yerine getirdiler. Nurten Öztürk daha önceki yazımız üzerine Bitlis İl Başkanı Rahime Yılmaz Acet’ten gelen şu mesajı aktardı:

 

“Başkanım (Nurten Öztürk) deprem bölgesinde bir ihtiyaç oldu. Ben de ‘bizim bir grubumuz var oraya yazalım’ dedim. Beklentiyi yükseltmemek için ‘sonuç alır mıyız bilemem’ demek durumunda kaldım. İhtiyaç sahibi arkadaş ‘bu kadın grubu, buradan sonuç çıkar’ diye çıkıştı. Dediği gibi de oldu. Kısa sürede sonuç aldık.”

Bir yardım talebine bir saat içinde 1680 geri dönüş oldu
Aynur Çeşmeliler

 

Nurten Öztürk kadın farkı diye noktaladı bu gelen mesaja ilişkin notunu… Bu yazışmadan az sonra Tekirdağ Başkanı Aynur Çeşmeliler aradı. Nurten Öztürk’ün Rahime Hanım’dan gelen mesajı aktardığını söyledim. Birden duygusallaştı. Rahime Başkanı anlattı. Sonra da yeni Hatay’dan geldiğini ve Yeşim Ugutmen Başkanla birlikte yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

 

“Yeşim Başkanı görmek, dertleriyle dertlenmek için bütün başkanlarımız bölgeye gidiyor. Birlikteyken bir minik bebek ve ailesi için ev aranıyor mesajı attık. Bir saat içinde 1680 geri dönüş geldi. Çok duygulandım. Birkaç kere birlikte ağladık. Bu dayanışma sürdükçe biz yıkılmayız.”

 

Şimdi hasat sonra da ekim zamanı

 

Deprem felaketinin ardından yaraları sarma seferberliği devam ediyor. Güvenilir Ürün Platformu’nun başlattığı ve Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı Alp Özpamukçu ve yönetim kurulunun tam destek verdiği hasat ve ekime yönelik çalışma başlatıldı. “Haydi Türkiye Şimdi Hasat Zamanı” adıyla başlatılan çalışmaya Türkiye’nin önde gelen kuruluşlarının yanı sıra bölgede bulunan çiftçiler de büyük ilgi gösteriyor. Önümüzdeki günlerde somut adımların atılması beklenen proje ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmeye devam edeceğiz.

Bir yardım talebine bir saat içinde 1680 geri dönüş olduAlp Özpamukçu

 

Yatırım için Düsseldorf’a bekliyoruz

 

Türkiye’de İş Dünyası dergisi İhlas Yayın Grubu’nun en yeni üyesi… Türkiye gazetesi, TGRT Haber, TGRT Euro ve İHA gibi ülkenin en önemli yayın kuruluşlarını bünyesinde toplayan İhlas, yaptığı etkinliklerle de sektöre önderlik yaptı. Şimdi de Türkiye’de İş Dünyası dergisi ile ikinci defa Almanya’da zirve yapıyor. Türk girişimcilerin çatı örgütü ATİAD iş birliği ile Düsseldorf’ta yapılacak zirvenin 8 Mart Kadınlar Günü'ne denk gelmesi de ayrı bir anlam taşıyor.

 

Bir yardım talebine bir saat içinde 1680 geri dönüş oldu

 

Mersin de destek bekliyor

 

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ile Adana’da yaptığımız “Tarım Varsa Hayat Var Zirvesi” öncesi konuştuk. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin de katıldığı zirveye davet etmiştim kendisini…

 

Konuşmada Mersin’deki gelişmelerden bahsetmişti… Yeni yatırımları, narenciye ile ilgili gelişmeleri aktardı sonra da kentin 400 bine yakın göç aldığını bunun sıkıntısını yaşadıklarını söyledi.

 

Deprem felaketi sonrası en çok göç alan kent Mersin oldu… Resmî rakamlara göre yine 400 bine yakın depremzede kente geldi.

 

Ve bu göçün içinde akraba ve dostlarının yanına gelenlerin dâhil olmadığını biliyoruz. Yine Abdullah Özdemir Başkanla konuşuyoruz… Anlatıyor;

 

. Mersin kapılarını herkese açtı. Afet sonrası Mersin’e gelen plansız ancak zorunlu göç dalgasının etkisiyle; altyapı, barınma ve ulaşım başta olmak üzere pek çok alanda kent âdeta “sosyal afet” dalgası ile karşılaştı.

 

. Mersin’in bu yükün altından kalkması için özel bir statüye getirilmesi gerekiyor.

 

. Yüzde 40 artan nüfusu nedeniyle Mersin Merkezi bütçeden orantılı pay almalı. Kamu hizmetlerine duyulan ihtiyacın karşılanması için adımlar atılmalı. Mesela öğretmen sayısı hızla artmalı.

 

. İŞKUR tarafından sadece depremzedelere yönelik istihdam teşvik programları başlatılmalı. Yatırım Teşvik Sisteminde 3. Bölgede yer alan Mersin’in, mevcut olağanüstü şartlar göz önüne alınarak, 5. Bölgeye alınması sağlanmalı.

 

. Ve son olarak içme ve kullanma suyu ihtiyacını giderecek Pamukluk Barajı’nın isale hattı ve arıtma tesisleri hemen yapılmalı. Konut açığının giderilmesi için toplu konut hamlesi başlatılmalı...

Bir yardım talebine bir saat içinde 1680 geri dönüş olduAbdullah Özdemir

 

Bu önerilerin ayrıntılı bir şekilde 50’ye yakın sivil toplum örgütünün imzası ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletildiğini hatırlatıyor ve son söz olarak şunu ifade ediyor:

 

“Mersin ne yapıp edip bu yükün altından kalkacak. Ama bazı desteklerin verilmesi gerekiyor. Deprem bölgesinden bazı iş insanları tesislerini Mersin’e getirmek istiyor. Bunu yönlendirmeliyiz. Son olarak bölgede TOBB olarak yapılan toplantıda daha çok kalıcı konuta odaklandık. Ancak bazı ayrıntıları da gözden kaçırmamak gerekiyor.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.