Bülent Karakuş, coğrafi işaretle zenginleşmenin yolunu açıyor

Sesli Dinle
A -
A +
Turizm kurtarıcı sektörlerimizden biri oldu her zaman… Ne zaman ekonomi sıkıntıya girse turizm imdadımıza yetişiyor. Bu dönemde de sanki biraz öyle olacak. Geçtiğimiz günlerde açılan Emitt Fuarı’nda Türkiye’nin değişik bölgeleri görücüye çıktı. Herkes umutluydu. Hangi belediye başkanı ile konuşsak umut verdi.
 
Başkanların mesajları TGRT Haber’de ayrıntılı bir şekilde yayınlandı. Fuara katılan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “TGRT Haber, Emitt Fuarı’nı en ayrıntılı veren televizyon kanallarından biri oldu” değerlendirmesi yaptı.
Fuarda başkanlardan ayrıntılı bilgiler de aldık. İki oda başkanı turizm ve markalaşma konusunda umutları artırdı.
 
Önce Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş’un verdiği bilgileri aktaralım. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği içinde de önemli görevler üstlenen Bülent Karakuş, alternatif turizm ve yöresel ürünler konusunda umut verici çalışmalardan şu sözlerle bahsetti:
 
“Muğla’da kadın girişimcilerle önemli çalışmalara imza atıyoruz. Onların kurduğu kooperatifler yöresel ürünlerin markalaşması konusunda bize yeni ufuklar açtı. Muğla’da her şey yetişiyor. Bunlara coğrafi işaret kazandırarak değerli hâle getiriyoruz. Zeytinyağı, muz, incir, tarhana, saraylı tatlı coğrafi işaret sonrası marka hâline geldi. Bu ürünlerimizi çok kısa bir süre sonra dünya vitrinlerinde göreceğiz. Bu ürünleri yetiştiren Muğlalı daha çok kazanacak. Bunu hem gelen turiste satacak hem de Avrupa’ya hatta dünyaya ihraç edecek. Son olarak bal konusunda da önemli adımlar atıyoruz. Muğla’da balı ve arıcılığı kurtarma çalışmaları çok iyi gidiyor. Arı ürünleri çeşitlenecek. 12 ayrı ürün için çalışıyoruz. Muğla; gelen turiste yöresel ürünlerini satan buradan katma değer elde eden, ayrıca bu ürünlerin ihracatı ile döviz getiren bir kent olacak. Türkiye ekonomisine önemli katkılar yapacağız.”

Ayvalık modelini anlattı

Zenginleşme adımı atan ikinci kent ise Ayvalık olacak. Bu konudaki bilgiyi de Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar'dan şu sözlerle alıyoruz:
 
“Biz Kuzey Ege’nin incisiyiz. Ürünleri ile marka kent hâline gelmek için çıtayı çok yukarı koyduk. Turizmi kum ve güneşin ötesine taşıyoruz. Sürdürülebilir turizm arzusu içerisindeyiz ve bunu tüm yıla yaymaya çalışıyoruz. Bu amaçla birçok çalışmamız var. Eski kentte fotoğrafçılık, dalış, kürek, yelken, sörf gibi eklentilerimiz olacak. Burada mübadele kültürüyle gelen bir mutfak var. Bu mutfağın tanıtımını yapıyoruz. Ayvalık Ticaret Odası bunların hepsine katkı sağlıyor. Ayvalık deyince zeytin ve zeytinyağı ve onun ürünleri çok öne çıkıyor. Herkese söylüyoruz lütfen bizim damgamız olmayan zeytinyağı almayın. Ayvalık önümüzdeki dönem kendi de kazanacak, Türkiye ekonomisine de kazandıracak.”
 

12 ay turizm için önemli adımlar attı ve atacak

Murat Cahid Cıngı, Türkiye’de turizmi en iyi bilen ödüllü isimler arasında… Erciyes’in turizmdeki başarısında büyük payı bulunuyor. Bugünlerde siyasetle çok ilgili… Seçildiği takdirde önümüzdeki dönem Meclis’te turizmi iyi bilen bir milletvekili olacak. Sektör açısından büyük bir şans. Meclis’e gitmeden Erciyes’te kurulan sistemin 12 aya yayılması için neler yaptıklarını aktarmasını istedik. İşte o önemli mesajlar;
 
“Bu sene yabancı misafirlerimizin de katkılarıyla iyi bir sezon geçirdik. Şimdi bunu 12 aya nasıl yayacağımızı çalışmaya başladık. Yaptığımız en önemli işlerden biri Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’ni oluşturmak oldu. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Erciyes'te futbol sahaları, olimpik yüzme havuzu, kapalı spor salonu, atletizm pisti gibi birçok sportif disiplini içerisine alabilecek önemli yatırımlar yaptık. Dolayısıyla kış turizmi bitince bu kamp alanı devreye girecek. Bunun yanı sıra sürekli olarak her hafta sonu Erciyes'te festivaller var. Motosiklet festivali, bisiklet festivalinden tutunda birçok branşa varıncaya kadar halkımız Erciyes'te olacak. Termal turizmine ağırlık veriyoruz. Sondaj çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah sıcak suya ulaştığımız zaman Erciyes'i aynı zamanda bir kür merkezi yapma hedefimiz var.”
 
Kısa sürede Erciyes’i kış turizminin yıldızı yapan Murat Cahid Cıngı, şimdi bu tesisleri 12 ay hizmet verecek hâle getirmenin arayışı içinde. Gelecekte tüm Türkiye’de sezona sıkışan turizm anlayışını 12 aya yaymanın Meclis’teki temsilcisi olacak.

Hayatın yeşil dönüşümünü tartışmaya davet ediyorlar

Bugünlerin çevre ile ilgili en güncel başlıkları bu hafta TÜYAP’ta masaya yatırılıyor… Avrasya’nın önemli çevre teknolojileri buluşması içinde yer alacak etkinliklerde şarj istasyonları, elektrikli araçlar, depolama sistemleri, çevre teknolojileri ile donatılmış kentler ve organize sanayi bölgeleri konuşulacak. Yeni trendler, yeni fikirler konusunda beyin fırtınası yapılacak. Belediye başkanlarından Turan Hançerli (Avcılar), Ali Kılıç (Maltepe), Kemal Deniz Bozkurt (Esenyurt) ve Mehmet Sekmen (Erzurum Büyükşehir) kentlerdeki değişimi aktaracak.
 
Ebru Ata Tuncer (Teksan Jeneratör Yönetim Kurulu Üyesi), Nergiz Kadooğlu Çifçi (Kadoil Yönetim Kurulu Başkan Vekili), Nevhan Gündüz (ORGE Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı), Ömer Nizipoğlu gibi isimler enerjideki dönüşümü aktaracak, yeşil bir hayat üzerine bilgi verecek.
 
Şamil Tahmaz (PİMTAŞ Başkanı), Muammer Ömeroğlu (İSİFED Başkanı), Murat Tunç (GEBOSB Başkanı) ve Sadettin Çay sanayi bölgelerindeki çevreci adımları ve enerjideki değişimi aktaracak. Bu önemli çevre etkinliğinde katılım herkese açık olacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.