COP16 Türkiye’de yapılıyor

Sesli Dinle
A -
A +

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci göreve geldiğinde ilk ziyaret eden ekipteydik. Yıllardır tarımı yakından takip eden bir isim olan Kirişci’nin göreve hazırlıklı geldiğini ifade etmiş ve takipte olacağımızı vurgulamıştık.

 

Vazgeçtik. Çünkü Bakan Kirişci’yi takip etmekte zorlanıyoruz. 24 Ocak’ta Adana’da çok önemli bir toplantıda birlikte olacağız. Gelişmeleri sizlerle paylaşacağız. Ama öncesinde bazı bilgileri paylaşalım…

 

Bakan Kirişci, 132 ülkeye tohum ihracatı gerçekleştiren Yıldıray Gençer’in başkanlığını yaptığı Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliğinin (TSÜAB) Uluslararası Tohum Çalıştayına katıldı.

 

 

COP16 Türkiye’de yapılıyorProf. Dr. Vahit Kirişci

 

 

 

Katılımcıları iki önemli etkinliğe davet etti… Türkiye'nin ev sahipliğinde Mayıs 2023'te Antalya'da düzenlenecek Uluslararası Yeni Bitki Çeşitlerini Koruma Birliği Sebze Teknik Çalışma Grubu Toplantısı ile haziranda yapılacak OECD Teknik Çalışma Grubu Toplantısına… Her iki toplantıda Türkiye’nin ve sektörün tarımda önünü açacak etkinlikler…

 

Bakan akşam Ankara’ya döndü… Yapılan çalışmalara ilişkin bilgileri TİGEM Genel Müdürü Hasan Gezginç’ten almaya devam ettik. İyi de yapmışız.

 

COP15 olarak da bilinen BM Biyoçeşitlilik Konferansı'nın 16'ncısına Türkiye'nin ev sahipliği yapacağını öğrendik.

 

Geçtiğimiz günlerde Kanada’ya giden Bakan Kirişci’nin burada yaptığı temaslarda bu önemli ev sahipliği kararlaştırıldı. Ve dünya biyoçeşitlilik konusunda yaşanan sıkıntıları, küresel ısınmayı, iklim krizini Türkiye’de konuşacak.

 

Hasan Gezginç sanki yerini de söyledi ama biz o kadar ayrıntıya girmeyelim. 2024 yılının Ekim-Kasım aylarında COP16 Antalya'da yapılacak diyelim şimdilik.

 

Bence müthiş bir haber…

 

Hasan Gezginç’ten sonra Bakan Vahit Kirişci’nin Beykoz toplantısında kent tarımı ile ilgili şu notlarını aktaralım:

 

. Bir ülkenin kendine yeterliliği ne ise bir şehrin ve bir ilçenin kendine yeterliliği de aynı düzeyde kritik öneme haiz bir konu.

 

. 2021 yılı verilerinde, İstanbul'a tüm Türkiye'de tüketilen yaş meyve ve sebzenin yüzde 25'i 76 ilden geliyor.

 

. Bunu 270 bin kamyon taşıyor. 140 milyon kilometre yol katediyor. Egzoz emisyonuyla 117 bin ton karbondioksit salıyor.

 

. Peki bir maliyeti yok mu? Elbette var. Örneğin domates için 1,2 lira ek maliyet biniyor.

 

Bu maliyetin kırılması için kent tarımını öneriyor. Ve Bakan Kirişci’nin son olarak gençliğin tarıma yönlendirilmesi ile ilgili çalışmalarını anlatıyor. Bu konuya da herkesin kafa yorması gerekiyor.

 

 

 

Seçim iki ay sürdü Mersin başkanını seçti

 

 

 

Söz verdiğimiz gibi oda ve borsa seçimlerini bütün ayrıntılarıyla sizlere iletmeye devam ediyoruz. Oda seçimlerinde son ikiye girildi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası seçimleri de yapıldı ve Ayhan Kızıltan başkan seçildi. Şimdi sadece Van Ticaret Sanayi Odası seçimleri kaldı. Van’da itirazlar devam ediyor.

 

Gelelim Mersin’e… Yaklaşık iki aydan bu yana Mersin iş dünyası oda seçimlerine kilitlenmiş durumda.

 

Karşısına aday çıkmayacağı tahmin edilen Ayhan Kızıltan çok sayıda adayla yarıştı.

 

Seçim yapıldı. İtiraz edildi ve son olarak geçtiğimiz hafta komite seçimleri noktalandı ve başkanlık yarışının önü açıldı.

 

 

COP16 Türkiye’de yapılıyorAyhan Kızıltan

 

 

 

Bazı adaylar komite seçimlerinde kendi komitelerinde çıkamadıkları için yarışa giremedi. Geçtiğimiz hafta yapılan seçim yarışı sonucunda Ayhan Kızıltan bir oy farkla seçimi kazandı. Rakipleri Alper Gürsoy 43, Hakan Kayacı ise 27 oy aldı.

 

Meclis Başkanlığı seçiminde ise ilk defa bir kadın aday çıktı. Ancak önceki Başkan Hamit İzol seçimi kazandı. Kadın aday Yasemin Taş da çok iyi bir destek buldu. Bütün Meclis üyelerinin katıldığı seçimleri bir oy farkla kaybeden Alper Gürsoy “Hakkım olduğu hâlde itiraz etmiyorum Mersin kazansın” diyerek itirazdan vazgeçti.

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “Nefeslerimizi tuttuk Mersin’i takip ettik” dediği seçimler sonucu Başkan Ayhan Kızıltan’ın listesini bazı isimler deldi ve yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu:

 

Ayhan Kızıltan - Hakan Çakır - Alpay Seyhan - Murat Aktoğ - Cem Bucuge - Gökben Gökbulut - Yılmaz Özdemir - Zeynel Aydemir -Mustafa Özdamar - İdris Üstemel - İsmail Yavuz - İstiklal Koçyiğit

 

 

 

Yedekten değil kuradan geldi

 

 

 

Oda seçimlerinde yaşanan ilginç notlara ilişkin bilgiler de gelmeye devam ediyor. Daha önce İstanbul Ticaret Odasında bazı komitelerde seçimlerin çok çekişmeli geçtiğini ifade etmiştik. Bu komitelerden biri de 64 No.lu Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi oldu.

 

Komite’de görev almak için üç liste yarıştı… Seçim sonucundan komite Gülşah Uçar, Egemen Kılıç, Abdullah Aygün, Mustafa Hıldır, Nazım Erdemir, Selami Sivritepe, Kemal Gül, Mustafa Akbıyık ve Temel Polat’tan oluştu.

 

Nazım Erdemir önderliğinde hazırlanan listenin ilk sırasında yer alan şirket o komiteye uygun değildi ve nedenle listeden düştü. Bunun üzerine listeye yedekten bir isim alınması gündeme geldi.

 

 

 

COP16 Türkiye’de yapılıyor

 

 

 

Oysa yönetmelik buna izin vermiyordu. Listede yer alan ismin komite dışı kalması hâlinde karşı listede yer alan bir ismin kurayla seçilip listeye eklenmesi gündeme geldi ve Kemal Gül listeye eklendi.

 

Geçtiğimiz hafta komitenin toplantısı vardı. Mustafa Kaçmaz, Rıdvan Mertöz gibi sektörün önemli isimlerinin de katıldığı buluşmada listeye kurayla eklenen Kemal Gül ve arkadaşları da vardı. Uyum içinde sektörün geleceğinin konuşulduğu toplantı çok verimli geçti. Nazım Erdemir’in konuşması birleştiriciydi. Seçimlerdeki çekişmenin geride kaldığını gözlemledik. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’in sözlerini doğrularcasına seçim bitmiş hizmet yarışı başlamıştı.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.