Darülaceze, herkesin ziyaret yarışına girdiği bir kurum oldu

A -
A +
Reklam Grup Başkanımız Tuba Gençay ve Türkiye Hastanesi Genel Müdürü Hayati Odabaşı ile birlikte dünyanın en önemli şefkat yuvalarından birini ziyaret ediyoruz.
 
Bizden sonraki ziyaretçileri Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat ve ekibi… Bizden önceki ziyaretçiler arasında ise neredeyse herkes var.
“Artık orası çok değişti” bağışçılardan tutun da, her gün ziyaret edip yoldaşlık eden gönüllüleri işte bu sözlerle anlatıyor Darülaceze’yi… Bu başarının mimarı hiç şüphesiz kurumun başkanlık görevini yürüten Hamza Cebeci…
Din, dil, ırk, sınıf ve cinsiyet farkı gözetmeksizin bakıma muhtaç, yaşlı, engelli insanlara, sokağa terk edilmiş kimsesiz yavrulara hizmet veriyor. Ve şu an Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet vermesine karşın Darülaceze tamamen bağışlarla bu hizmeti sunuyor.
 
Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci’ye önce kuruluş sürecini soruyoruz… Anlatıyor:
“Buranın kuruluşunun belli başlı sebepleri var. 1993 Harbinde İstanbul neredeyse nüfusuna denk göç alıyor. Gelen göçler arasında dul, yetim, sakat, harp malulü birçok insan var. O dönem dilencilik o kadar pik yapmış ki insanlar sokaklarda âdeta rahatsız ediliyor. Bizim inancımızda da dilencilik bir kazanç yolu olarak kabul edilmez. Kuruluşun bir önemli nedeni bu. Bir diğeri ise yoksul ve kendine bakamayan insanların kabul edildiği yer olması. Burada sadece yaşlı değil 0-3 yaş grubu çocuk, engelli ve dezavantajlı her gruptan insan var. Burada bugüne kadar yaklaşık 100 bin kişi kalmış bunun yaklaşık 30 bini çocuk. Biz de bu geleneği bozmamak adına çocuk bakımına devam ediyoruz...”
 
Hamza Cebeci’yi herkes Düzceli olarak biliyor. Ama aslında ailesi Ordu’dan göç etmiş. Bize göre çok önemli bir bilgi olan bu ayrıntıyı aktardıktan sonra sözü yine ona bırakıyoruz:
“Darülaceze 127 yıl önce hizmete açıldığında dünyada belki de bu tarz bir yer yoktu. Biz yaş almış insanlara her zaman değer verdik ve vermeye devam ediyoruz. Bize şu anda bir kişi aylık 25 bin liraya mâl oluyor. Avrupa’da bizim verdiğimiz hizmete eş değer bir yatalak bakımı 10 bin avro. Biz kalandan da devletten de para almıyoruz. Yapılan yardımlarla, buranın birikmiş mülklerinin kira gelirleriyle burayı yürütüyoruz. 400’e yakın çalışan, 500’e yakın kalan var ve A kalitede bir hizmet veriyoruz...”
 
İş dünyasının önemli isimlerinden Kemal Akar ve Serdar Urfalılar’ın yıllardır düzenlediği Sahur Buluşmaları’nın baş konuklarından biri Hamza Cebeci… Moderatörlüğünü yaptığımız bu buluşmalarda sözü ne zaman Hamza Cebeci’ye versem katılımcılar pürdikkat onu dinliyor. Soruyoruz yine anlatıyor:
“Bir ideal olan bir de imkân dâhilinde olan var. İdeal olan herkesin yaşlısına evinde kendisinin bakması. Burada 150’ye yakın yatağa bağımlı insan kalıyor. Hiçbirinde yatak yarası olmuyor. Çünkü sertifikalı profesyonel insanlar bu işi yapıyor. Yatağa bağımlı bakımı profesyonellik gerektirir. Eve her gün doktor getirilemez ya da bu işleri yapacak insan her zaman olamaz burası bunun için çok gerekli. Bu işleri para kazanma düşüncesiyle yapmak çok doğru olmaz. Çünkü para kazanma düşüncesiyle yapıldığında su bile ölçülü verilmeye başlanıyor. Yerel yönetimler, vakıflar bu tür yatırımlara önderlik etmeli... İş dünyası bu tip yerlere destek vermeli, kurulmuş vakıfları desteklemeli.”
Darülaceze, herkesin ziyaret yarışına girdiği bir kurum oldu
 
 
Yeni Darülaceze geliyor
 
Hamza Cebeci önümüzdeki dönemde nüfusun yaşlanacağına dikkat çekiyor ve yeni Darülacezelerin yapılması gerektiğini vurguluyor.
 
Tam da bunu söylerken hâlen inşaatı devam eden ve Türkiye’de ve dünyada bu alanda model olmasına kesin gözüyle bakılan Yeni Darülaceze’yi soruyoruz… Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kısa sürede bitirilmesi talimatı verdiği sosyal hizmet şehri nasıl gidiyor diye soruyoruz… Heyecanla anlatıyor:
“24 saat çalışıyoruz. Dünyada kendi alanında bir numara olacak. Bu şehir bizim medeniyetimizi dünyaya aktaracak ve bir model olacak. Sadece İstanbul’da 65 yaş üzeri 3 milyon insanımız var. Biz yaşlıya Avrupa gibi bakamayız. Bizim toplumumuz yaşlısına kıymet verir. Avrupa’da bizim verdiğimiz hizmete eş değer bir yatalak bakımı 10 bin avro. Arnavutköy’deki Sosyal Hizmet Şehri yaşam adına her şeye sahip olacak. Bu projeyi takip edenler buradan yer ayırtmaya çalışıyor. En çok talep de Avrupa’dan geliyor.”
Darülaceze, herkesin ziyaret yarışına girdiği bir kurum oldu
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.