Eczacıbaşı ailesi ile anıları tazeledik

Sesli Dinle
A -
A +

Geçtiğimiz hafta biterken Bülent Eczacıbaşı ailesi ve üst yönetimi ile birlikte VitrA’nın başlangıç hikâyesi için Londra’dayız…

 

İki gün boyuncu Bülent Eczacıbaşı, Faruk Eczacıbaşı, Emre Eczacıbaşı ile sohbet ediyoruz. Onlar 80 yıl önce başlayan Eczacıbaşı’nın hikâyesine ilişkin anılarını, bilgilerini aktarıyor biz de bazı hatırlatmalar yapıyoruz.

 

Mesela Emre Eczacıbaşı’nın iş hayatına atıldıktan sonraki ilk ödülünün verildiği jüride olduğumu söylüyorum ve o günü konuşuyoruz.

 

Faruk Eczacıbaşı ile teknoloji ile ilgili tespitlerini konuşuyoruz. Sonra yurt dışı dönüşünde teknoloji ile ilgili geniş bir söyleşi konusunda anlaşıyoruz Faruk Eczacıbaşı ile…

 

Bülent Eczacıbaşı ile ilgili anımız çok… Bazılarının önümüzdeki günlerde çıkacak olan “Aklımızda Bulunsun” adlı yeni kitabında yer aldığını öğreniyoruz.

 

En yeni anımız grubumuzda çıkan Türkiye’de İş Dünyası dergisinin ilk sayısında kapakta yayınlanan kedili fotoğrafı.

 

İlk sayımızda yer aldı ve bir yılı geride bıraktık. O gün söylediği yeşil, iklim, kadın ve gençlikle ilgili söylemlerin Eczacıbaşı Topluluğu’nda nasıl eylem olduğunu anlıyoruz.

 

Gençlerin büyük çoğunluğunun en çok çalışmak istedikleri kuruluşun neden Eczacıbaşı olduğunu yaşadığımız bir örnekle anlıyoruz.

 

Tam 30 yıl önce Londra’ya gelip VitrA’nın burada temellerini atan bir süre önce emekli olan Levent Giray’ın davet edilmesi ve ona verilen önem, vefanın bu kuruluş için semt adından öte bir anlamı olduğunu gösteriyor.

 

Bülent Eczacıbaşı’nın Levent Giray’ı yemekte tam karşısına alıp, neler yapılması gerektiği konusunda bilgi alması bizim için tam bir ders niteliğindeydi.

 

Kadın çalışanlar konusunda pozitif ayrımcılıkla ilgili adımları aktarıyor, “yeşiliz” diyor fırsat eşitliği noktasındaki çalışmaları anlatıyor Bülent Eczacıbaşı ve bütün bunların VitrA gibi bir dünya markasının yolunu açtığını anlıyoruz.

 

Eczacıbaşı ailesi ile anıları tazeledik

 

Yeni fabrikada çalışanların en az yarısı kadın olacak

 

Topluluğun üst düzey yöneticileri VitrA’yı anlattılar ama biz Bülent Eczacıbaşı’nın açılımını yaptığı yeşil konusundaki yaklaşımlarını merak ettik…

 

Eczacıbaşı Yapı Gereçleri CEO’su Özgen Özkan’ın bu tespitlerini çok önemsedik:

 

* Güneş enerjisine yaptığımız yatırımla, enerji ihtiyacımızın yüzde 35 kadarını kendi çatılarımızdan sağlayacağız. Gerisini de yeşil enerji satın alarak temin edeceğiz.

 

* İnşaatı devam eden 5. seramik sağlık gereçleri fabrikasında hedefimiz en az yüzde 50 kadın!.. Mavi yakalı olacak bu kadınlar…

 

* Ülkemizde hayatımızın her kesiminde fırsat eşitliğine inanan bir grubun parçası ve bu grubun fırsat eşitliği komitesi eş başkanı olarak bu konuda ayrı bir hassasiyetimiz var.

 

* Bu sebeple Bozüyük’te Valilik ve İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüyle koordineli okuma yazma seferberliği başlattık, Bozüyüklü kadınları çalışma hayatına daha fazla dâhil edeceğiz.

 

* Yatırımlarımızın önemli bir bacağını da teknoloji ve dijital dönüşüm yatırımları oluşturuyor. Pandeminin ilk yılında çalışmaya başlayıp, 2021’de de hayata geçirdiğimiz o yılın en kapsamlı SAP projesini 13 ayda aktif hâle getirdik.

 

* İş süreçlerimizi uçtan uca entegre eden bu proje, Türkiye’de ve uluslararası platformlarda önemli ödüller aldı. 2022'de aynı projeyi Almanya'nın en büyük banyo mobilyası markası olan Burgbad şirketimizde de başlattık.

 

 

 

 

 

Yenilenebilir enerji ile karo üretiyoruz

 

Sonra VitrA Karo CEO’su Hasan Pehlivan’ın yaklaşımını soruyoruz… İşte tespitleri:

 

* Gerçekleştirdiğimiz enerji verimliliği yatırımları sayesinde, 2015’ten 2021’e kadar geçen sürede enerjimizi yüzde 19 daha efektif kullandık. Hedefimiz, 2025 sonu itibarıyla enerjimizi yüzde 8 daha verimli kullanmak.

 

* Enerji verimlilik projelerinin yanı sıra, yeşil hidrojen teknolojileri ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları üzerine çalışmalarımıza devam ediyoruz.

 

* Yeni tesisimizin üzerine kurduğumuz 3.5 megavat büyüklüğünde güneş paneli yatırımımızı 28 bin metrekarelik çatı alanında bu ayın sonunda tamamlıyoruz. Bu sayede kampüsümüzün ihtiyacı olan elektrik enerjisinin yüzde 7’sini karşılayacağız.

 

* 2025 itibarıyla karo üretim tesisimizin elektrik tüketiminin en az yarısını, yapacağımız yenilebilir enerji yatırımlarıyla karşılamayı hedefliyoruz.

 

* Ayrıca, toplam ton başına temiz su tüketimimizi 2015-2021 döneminde yüzde 12 azalttık. 2025 hedefimiz ise yüzde 4 daha azaltmak.

 

* Gerçekleştirdiğimiz döngüsel ekonomi uygulamalarıyla ürün portföyümüzde içerik olarak yüzde 30 seviyesinde geri dönüştürülmüş malzeme bulunan ürünler yer alıyor ve böylelikle yeşil bina çözümlerine katkı sağlıyoruz.

 

* Tüm üretim tesislerimizde endüstriyel atık suyun yüzde 100’ünü geri kazandırarak üretimde yeniden kullanıyoruz.

 

* Gerek enerji verimliliği gerekse atık yönetimi projelerini yeni yapay zekâ modüllerini devreye alarak en üst seviyede çevreci, verimli üretim tesisi konumuna erişmeye gayret ediyoruz.

 

 

 

Dijital Zirveye katkı bekleniyor

 

Geçtiğimiz ay Çırağan’da birinci yaşını kutlayan Türkiye’de İş Dünyası dergisi her sayısında içindeki dosya doğrultusunda bir etkinlik tasarlıyor. Aralık sayısında start-uplar, teknoloji ve dijital ekonomi ile ilgili konular ağırlıklı olacak.

 

Ve bu kapsamda İstanbul Ticaret Odası bünyesinde önemli çalışmalara imza atan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’nde çok önemli bir etkinlik için düğmeye basılmış durumda.

 

6 Aralık tarihinde gerçekleşecek etkinlikte her türlü yeniliğin konuşulacağı bir Dijital Ekonomi Zirvesi tasarlanıyor. Katkı vermek katılmak isteyenlere duyurulur…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.