Gaziantep nasıl başardı?

A -
A +

En son Gaziantep’e gittiğimizde İhlas Medya Grubu üst yöneticilerinden Tuba Gençay ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile kısa bir sohbet etme şansını yakalamıştık.

 

Başkan Fatma Şahin kısaca Gaziantep’teki gelişmeleri anlatmıştı. Sohbeti, “Ekonomi dergimiz Türkiye’de İş Dünyası’nın önderliğinde bu kentte mutlaka bir ekonomi etkinliği yapmalıyız” kararı ile sonlandırdık.

 

İşte o etkinliği sevgili dostumuz Nalan Kurt’un şirketi NLK Bilgi Teknolojileri’nin 19. yıl kutlamasının öncesinde gerçekleştirdik. Amacımız kentin başarı hikâyesini paylaşmaktı.

 

Aslında Nalan Kurt’un 19 yılda geldiği nokta bu başarı hikâyesinin en somut örneklerinden biriydi.

 

Toplantının açılışını Dergi’nin Danışma Kurulu üyeleri tarafından kent ekonomisine katkısı nedeniyle ödüllendirilen Gaziantep Sanayi Odası’nın efsane başkanlarından Nejat Koçer yaptı. Anlattığı anekdot çok çarpıcıydı, aktaralım:

 

-Yıllar önce Gaziantep Sanayi Odası’na başkan seçildim. 3-5 ay sonra Devlet Planlama Teşkilatı'ndan bizi davet ettiler. Ankara'ya gittik. Gaziantep ve Denizli modeli diye bir araştırma yapmışlar. Bizim önümüze araştırma sonuçlarını koydular. 40'a yakın akademisyen rapor hazırlamış. Bunu yansıttıkları zaman şunu gördüm ki o zaman Gaziantep, 'uçan halı' dediğimiz çok kalitesiz ürünler üreten bir şehir iken Denizli o yıllarda Avrupa Birliği'ne ihracat yapıyordu. Ve önemli miktarda bir ihracatla bizim çok önümüzdeydi. Sene 1998. İşte biz oradan döndük. Şehrin önüne koyduğumuz projelerle yıllar içerisinde öyle bir noktaya geldik ki, 'Anadolu Kaplanları' diye nitelendirilen Kayseri'nin, Adana'nın, Konya'nın, Denizli'nin önüne geçti. Gaziantep bugün ihracatta 11 milyar doları zorlayan, 200’e yakın ülkeye ihracat yapan bir şehir hâline geldi. Bu nasıl oldu? Bugün yapılan toplantı gibi yüzlerce toplantılar, fikirler, vizyonlar, şehrin önüne konulan projelerle gerçekleşti.

 

Evet Nejat Koçer yine tecrübesini konuşturdu ve işe yarar toplantıların, fikir paylaşımının kenti nereye getirdiğini ortaya koydu.

 

 

Nejat Koçer
Nejat Koçer

 

 

Önemli bir mesajdı… Konuşmacılardan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Fikret Kileci Nejat Koçer’in tespitlerine katıldığını vurguladı ve devam etti:

 

-Soru çok önemli… “İhracattaki başarının sırrı nedir?” Bizim sırrımız için ben hep şöyle söylüyorum. Bizim şikâyet eden değil, sürekli çözüm arayan, işini doğru yapmaya çalışan, kendi içerisinde fırtınalar koparken dışarıya tek vücut duran bir yapıya sahibiz. Yani bugün bu şehirde eğer siz iş yapmak istiyor, başarılı olmak istiyorsanız, işinizi doğru yapmak zorundasınız. Eğer işinizi doğru yapamazsanız bir şekilde sistemin dışında kalırsınız.

 

 

Fikret Kileci
Fikret Kileci

 

 

Mutlu Makarna’nın Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Göymen de konuşmasında sıkıntıları nasıl aştıklarının bilgisini vererek şu avantajlardan bahsetti:

 

-Dünyadaki ilk makarna ve buğday bu coğrafyada üretiliyor, bu coğrafyadan tüm dünyaya gidiyor. Ayrıca bu coğrafyada üretilen makarna ve buğdayın genleri hâlâ tüm dünyada tercih ediliyor.

 

 

Aykut Göymen
Aykut Göymen

 

 

TÜYAFED Başkanı Mustafa Çalış da dijitalleşmenin kentlere getireceği avantajları dile getirdi. Bütün bu konuşmaları ayrıntılı olarak Yazı İşleri Müdürümüz Hüsne Pamuk dergide sizlere aktaracak. Derginin yeni sayasını mutlaka takip ediniz.

 

Tam bu noktada kente katkıları nedeniyle onur ödülü verilen Başkan Fatma Şahin’in adına kürsüye gelen Başkan Yardımcısı Halil Uğur’un sözleri çok şeyi anlattı:

 

-Kentler için elbette yerel yönetimler çok önemli. Ama esas 'Gaziantep modeli' daha önemli. Kentin bütün önderleri tek vücut gibi. Yani biz bir sorun için Ankara'ya gittiğimizde 30-35 kişi katılır.

 

Evet bu modeli daha önce Ticaret Odası Başkanı Mehmet Yıldırım da anlatmıştı. Bütün oda başkanları “benim adıma söz verebilir” diye özetlemişti birlikteliği.

 

Belki şimdilerde 'Gaziantep modeli' yeniden incelenmeli ve örnek model olarak kamuoyu ile paylaşılmalı. Zirve’nin en önemli çıktılarından biri buydu.

 

 

TOBB da Suriye çıkarması yaptı

 

 

Biz Gaziantep’te ekonomi zirvesi yaparken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği de (TOBB) Suriye’de çok önemli bir toplantıya imza attı.

 

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu toplantının Türkiye ve Suriye ticari ilişkilerini geliştirmek ve ülkenin imarına destek için önemli bir adım olduğunu söyledi.

 

Toplantıda Suriye tarafının ekonomi ile ilgili bütün üst yetkilileri vardı. TOBB heyetinde de Yönetim Kurulu Üyeleri Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır, Reyhanlı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necmeddin Zaroğlu, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu ve iş insanları yer aldı.

 

 

Terörsüz Türkiye, yeni yatırım heyecanı demek

  

 

Gaziantep Ekonomi Zirvesi, TOBB’un Suriye çıkarması Terörsüz Türkiye Süreci’nin önemli bir aşamasına denk geldi. Bölge artık barış içinde kalkınmaya yönelik yeni bir döneme giriyor.

 

Fikret Kileci konuşmasında bu konuya ilişkin tespitler yaptı.

 

Ayrıca toplantı sırasında bölgeyi çok iyi bilen iş insanları da bu tespiti yaptı.

 

Mardin Kızıltepe’de kahveden kuru yemişe birçok alanda önemli girişimcileri olan Yaşar Budak, “Kısa sürede çok şey değişecek. Kızıltepe insanı iş bekliyor, daha çok yatırım yapılmalı” tespiti yapıyor.

 

Bölgenin en önemli pastane zincirinin sahibi olan Baki Bulut ise şimdiden bölgesel marka olmak için çalışmaları başlatmanın arayışı içine girdiğini söylüyor.

 

Şırnak’ta farklı alanlarda iş üretmeye çalışan Sait Çetin’in turizm konusunda hazırlık yaptığını öğreniyoruz.

 

Selim Doğan ise zincir mağazaları e-Ticaret'e taşımanın yollarını araştırıyor.

 

Bu arada yeni bölgenin önemli iş insanlarından Notte Mobilya’nın gelişmeleri yakından takip ettiğini görüyoruz.

 

İmar konusu açıldığında Mehmet Suna’nın başında olduğu Likya Holding’in hazır olduğunu belirtelim.

 

 

Kimler ödül aldı

 

Mustafa Güneş ve Nalan Kurt
Mustafa Güneş ve Nalan Kurt

 

 

“Gaziantep Ekonomisine Katkı Ödülleri” Nejat Koçer, Fatma Şahin dışında kente son dönemde önemli katkılar yapan Maher Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Erdemoğlu’na verildi.

 

Yine İmam Altınbaş, Ravanda Carpet Yönetim Kurulu Başkanı Halit Uzanır, Ayıntap Baklava Yönetim Kurulu Başkanı Levent Aktaş, Tuğcan Otel Genel Müdürü Yardımcısı İnci Onay ve ASKON’un en başarılı il başkanlarından Mustafa Güneş kente katkılarından dolayı ödül alan isimler arasında yer aldı.

 

 

 

Celal Toprak'ın önceki yazıları...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.