Gıda sektörü 400 firma ile gövde gösterisi yaptı

A -
A +

Türkiye’nin gıda sektörü dünyanın büyük fuarı Anuga’da tam bir gövde gösterisi yaptı… Fuara Almanya’dan katılan Türk gıda firmalarını anlatmıştık.

 

Şimdi de Türkiye’den fuara katılanların bilgisini paylaşalım. Anlatmaya İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) bu konudaki muhteşem performansının altını çizerek başlayalım.

 

Başkan Şekib Avdagiç, fuar konusunda İTO’nun uzmanlaştığını ayrıntıları ile anlatmıştı. Uzmanlık bizi fuara katılan 118 ülke arasında üçüncü sıraya taşıdı. Evet, Türkiye katılımcı firma sayılarına bakıldığında ev sahibi Almanya’yı dışarıda bırakırsak İtalya ve İspanya’nın ardından üçüncü sırada yer aldı. Dünyanın dört bir yanından katılımın olduğu bu önemli etkinlikte üçüncü sırada yer almakta İTO’nun kolaylaştırıcı uzmanlığının büyük payı olduğunu belirtelim.

 

Türkiye’den fuara İTO’nun organizasyonu ile 286 firma katıldı. Ayrıca 105 Türk firması da bireysel olarak Anuga’da yer aldı.

 

İTO’nun başarısı sadece katılımcı sayısından ibaret değildi. Katılan firmalarla Başkan Yardımcıları Mehmet Develioğlu ile Ahmet Özer tek tek ilgilendi.

 

Genel Sekreter Prof. Dr. Nihat Alayoğlu da ekibi ile birlikte her soruna çare bulmaya çalıştı. Tüm bu çalışmalar katılımın etkinleşmesine büyük katkı yaptı. Katılımcı firmalar da bu destekle çok iyi bağlantılara imza attılar. Konuyla ilgili stantlardan aldığımız birkaç örneği aktaralım.

 

Duru Bulgur Genel Müdürü Ziya Duru, bulgur tatlısının nasıl tuttuğunu anlattı. Ayrıca Duru’nun Bulgur Show’u da görülmeye değerdi.

 

Gıda sektörünün en tecrübeli isimlerinden Ali Baklan özellikle Asya ülkeleri ile yapılan olumlu görüşmelerden söz etti. Penguen’den Selin Gençoğlu görüşmelere yetişmekte zorlandıklarını aktardı. Selim Güldüoğlu, Gülsan markası ile iç pazardaki başarı hikâyesini fuara taşıdıkları bilgisini verdi. Yayla fuara Ar-Ge müdürü ile katılmıştı ve yeni ürünlerini tanıttı.

 

Yeni ürünleri ile fuara katılan firmalardan biri de Aroma oldu. Fuarın en çok ilgi çeken bölümlerinden biri Taste Innovation Show bölümüydü. Bu bölümde 10 ürün öne çıkarılmıştı. Türkiye'den "Melis Turşu Sodası" da bu ürünler arasında gösterildi.

 

Son dönemde gıdada atak yapan OYAK Grubu fuara tam bir çıkarma yapmıştı. Ve çok önemli bağlantılar yapıldığını aktardı Mahmut Sami Topçu… Fuara ilk defa katılan Beypazarı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Ercan, Avrupa’nın her ülkesine daha fazla soda satmak için bütün bayileri ile birlikte atağa geçmişti. Ulaş Oral fuarın Tat’ın salçadaki başarısını dünyada da pekiştirdiğini söyledi...

 

Özetle fuara gelen bütün firmalarımız yeni bir çıkış arayışı içindeydi. Bu arayışın desteklenmesi için İTO Başkanı Şekib Avdagiç’in “Ekonomi büyüdükçe tarım küçülmesin” çağrısına herkesin kulak vermesi gerekiyor.

İstanbul’a dev bir fuar alanı yapmalıyız

İHBİR Başkanı Kazım Taycı TAYAŞ markası ile katılmıştı fuara… Taycı ile ortak hayalimizi yine gündeme getirdim. Bu yıl Gıda Platformu ile gıda sektörünün son yıllardaki en büyük fuarının yapılmasını sağlamıştı Kazım Taycı. Ama Anuga’yı görünce “Neden biz de bunu yapmayalım?” diye sorduk kendisine tabii ki…

 

Önce şu bilgileri aktardı:

 

-Bu fuara 118 ülkeden 7 bin 800 firma katıldı. Dünyanın en büyük beşinci fuar merkezinde yapıldı. Yer sorunu olmadığı için 10 ayrı ürün grubu fuara katıldı.

 

Sonra ekledi:

 

-Bunu tabii ki biz de yapmak isteriz. Bu yıl gıda fuarı ikiye katlandı. Büyük atak yaptık. Ancak bizden yer isteyen firmalarımıza yer veremedik. TÜYAP ile bu kadar oluyor. En büyük fuar merkezi bu kadar yetiyor. Yani yetmiyor. Türkiye ekonomideki gelişmelere uygun olarak mutlaka bu fuar meselesini de çözmeli. Mutlaka dev fuarlar yapmak için bir alan yapmalıyız. Bu konuda biz TİM olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. İTO da bu konuda destek verir. Ankara’nın bu konuyu ele almasını bekliyoruz. İstanbul’a dev bir fuar alanı yapmalıyız. Bu yapılırsa biz de Anuga ile yarışır hâle geliriz.

Herkesi Dijital Ekonomi Zirvesi’ne bekliyorlar

İstanbul Topkapı Üniversitesi bünyesinde, Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği’nin katkıları ile oluşturulan Medya Uygulama Merkezi çok önemli bir etkinliğe imza atıyor.

 

Cumhuriyetin 100’üncü Yılında Dijital Ekonomi masaya yatırılıyor. Toplantının açılışını Topkapı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nihat Kırmızı ile Üniversite Rektörü Prof. Dr. Emre Alkin yapacak. Sonra da bilişim sektörünün önde gelen isimleri Mehmet Önder, Nalan Kurt, Cem Şirolu, Cemal Akar gibi çok sayıda isim söz alıp dijitaldeki gelişmeleri anlatacak. Bu arada Doğukan Kılıç ve Volkan Ormanlı da İhlas Medya’daki dijitalleşme hamlesini paylaşacak. Zirve yarın yani çarşamba günü saat 13.00’te İstanbul Topkapı Üniversitesi Kazlıçeşme Yerleşkesinde yapılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.