Haydi! Kolları sıvayalım, şimdi Afrika ile ticaret zamanı

A -
A +
Önceki hafta İstanbul’da düzenlenen Afrika Günü etkinliği, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığında oluşacak yeni ekonomi yönetiminin mutlaka gündemine alması gereken mesajlar içeriyor.
 
Etkinlikte konuşan herkes hâlen 25 milyar dolar civarında olan Afrika ile ticaretimizin 100 milyar dolara çıkarılmasının mümkün olacağının altını çizdi.
 
Tüm Afrika’nın Dostları Derneği (TADD) tarafından düzenlen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Başkan Dr. Bilgehan Güntekin 100 milyar dolara giden hedefin anahtarını şu sözlerle verdi:
 
“Biz yüzlerce Afrikalı öğrenciye burs veriyoruz. Onlar gelecekte kendi ülkelerinde çok önemli görevlere gelecek. Dolasıyla Afrika’da onlarca Türk dostu üst düzey bürokrat olacak. Ayrıca bunların her biri geleceğin girişimcileri. Türk firmaları için çok iyi ortaklar olabilir.”
 
Etkinlikte en önemli konuşmayı Türkiye’yi dünyada çok önemli noktalara taşıyan TİKA Başkan Yardımcısı Dr. Rahman Nurdun şu sözlerle yaptı:
 
“Afrika ile ilişkilerde sağlık sektörüne tam destek veriyoruz. Ayrıca kalkınma projeleri ilgi alanımızda.”
 
Her iki konuşma da Afrika ile ilgili yeni ekonomi yönetiminin yol haritasına destek olacak bilgiler içeriyor.
Aynı etkinlikte iş dünyasından önemli isimlerin de yeni yol haritasına ilişkin önerileri oldu işte bu öneriler:
 
> Doğan Ali Doğan (Doğanlar Holding İcra Kurulu Üyesi): Biz Afrika’da Türkiye’nin ilk mobilya fabrikasını kurduk ve büyük Afrika çağrışımı yapan Biga markasıyla Senegal’den tüm kıtaya mobilya üreteceğiz. Çanakkale’nin Biga ilçesinden çıkan bir şirket olarak bundan onur duyuyoruz.
 
> Alim Küçükpehlivan (Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı): Togo’da elektrik şebeke ağlarını biz yönetiyoruz. Uganda’da tüm devlet arazilerinin haritasını çıkarıyoruz. Afrika’da kısa sürede her yerde olacağız. Türkiye’deki Afrikalı öğrenciler bizim oradaki en önemli ortağımız olacak.
 
> Burak Önder (EVSİD Kurucu Başkanı): Bizim ürünlerimizi Afrika’ya başka ülkeler satıyordu. Bunu fark ettik Afrika'ya yöneldik. Türk Hava Yolları da bizim ihracatımızın önünü açtı.

166 ülkeye un satıyoruz

Artık dünya buğdayı, millî güvenlik politikalarının bir parçası olarak görüyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu’nun (TUSAF) etkinliğinde de bu konuya dikkat çekildi. TUSAF Başkanı Haluk Tezcan ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın mesajları bu doğrultudaydı. İşte Haluk Tezcan’ın söyledikleri:
 
“85 milyona yaklaşan nüfusu ile Türkiye, kişi başı dünyada en çok un ve unlu mamul tüketen ülkelerden biri olarak kendi iç pazarının yanında her sene 100’ün üzerinde ülkeye un ihracatı gerçekleştirmektedir. Uzun yıllardır dış piyasaya un tedarikinde dünyada zirvede yer alan un sektörü yıllık 3 milyon ton un ihraç etmektedir. Bunun yanında yaklaşık olarak 11-12 milyon ton olan iç piyasadaki talebi de karşılamaktadır. Türkiye un sanayisi pazar arayışını sürdürmekle birlikte daha çok mevcut pazarları derinleştirmek için çalışmaya devam etmektedir.
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre ülkemizde 69 ilde 598 adet un fabrikası bulunuyor ve bu işletmeler yılda yaklaşık 30 milyon ton üretim kapasitesine sahipler. Türkiye’de buğday unu üretimi, Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği’ne uygun olarak yapılmaktadır. Un üretimi, tarım sektörünün ülke ekonomisindeki en önemli faaliyet alanlarındandır. Bununla beraber; üretim, iş gücü, sanayi, çevrebilim ve sürdürülebilirlik açılarından da tarım sektöründe, büyük bir önem taşımaktadır. Türkiye’nin un üretim kapasitesinin bölgesel dağılımı genel olarak işletme sayısının bölgesel dağılımıyla paralellik arz etmektedir. Üretim miktarına ait resmî bir veri olmamakla birlikte yılda yaklaşık 15 milyon ton üretim yapıldığı tahmin edilmektedir.
 
Türkiye un ihracatını her geçen yıl artırarak 166 ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. Değişen dünyada tüketicilerin değişen taleplerinde unlu mamuller sektörünün de değiştiği ve yeni trendler oluşturduğu görülmektedir. Sanayicilerimizin trendleri takip edebilmesi ve trendlere uygun ürünler üretmesinin un ihracatını daha da artıracağı öngörülmektedir.”
Haydi! Kolları sıvayalım, şimdi Afrika ile ticaret zamanı

"Fabrikanın anahtarı sizin" dediler

Toplantının en duygusal konuşmasını TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal yaptı… Büyük deprem sonrası bazı un fabrikası sahiplerinin kendisini arayarak, “Fabrikanın anahtarı sizin. Nereye ne kadar un göndermek gerekiyorsa bir mesajınız yeter” dediklerini hatırlattı. Her sektör önemli katkılar, yardımlar yapmıştı. Ama un sektörü bir başkaydı. TMO Genel Müdürü’nün bu bilgilendirmesi Türkiye’nin zor durumda neler yapabileceğinin önemli bir göstergesiydi. Un üreticilerine çok ama çok teşekkür.

İşte uncuların yönetimi

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), un sektöründe hizmet veren kuruluşları bir çatı altında toplayan çok önemli bir kuruluş. Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerine yayılmış firmaları bünyesinde topluyor. 300’den fazla üyesi ve 8 bölge derneği bulunuyor. Yönetim Kurulu’nda şu isimler yer alıyor:
 
Haluk Tezcan - Mehmet Mesut Çakmak - Bekir Tosun - Hüseyin Emre Tekbaş - Alp Eskiyapan - Veysi Duyan - Bekir Bağış -  Ahmet Ergin Okandeniz - Kamil Adem - Mustafa Özmermer - Turhan Göksu - Mustafa Hikmet Kazancı - Burhan İlhan - Murad Bertan - Onur Denizli - Osman Nuri Hekimoğlu.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.