Ne zaman başımız ağrısa Şekib Başkan'a koşarız...

Sesli Dinle
A -
A +
İhlas Medya Grubu’nun aylık ekonomi dergisinin temmuz sayısında kapakta İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Şekib Avdagiç yer alıyor ve başta kongre turizmi olmak üzere birçok konuda görüşlerini aktarıyor.
 
Şekib Avdagiç’in Başkanlığını yürüttüğü Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV) ile İktisadi işletmesi olan İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) aracılığıyla, özellikle turizm sektörünün en verimli alanları arasında yer alan kongre turizminin gelişmesi için çalışmalar yapıyor.
 
İstanbul'daki bütün otellerin bağlı olduğu Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin bu çalışmaları şöyle özetliyor:
 
- Başımız ağrısa aspirin için Şekib Bey'e koşarız. Kendisi bugüne kadar yaptığı çalışmalarla turizmcilere kol kanat gerdi.
 
700 bine yakın üyesi ile dünyanın en büyük ve köklü ticaret odalarından biri olan İTO’nun İstanbul’un dünya turizminde aldığı payı artırmak için yaptığı çalışmaları ve başka mesajları okumak için Türkiye’de İş Dünyası’nın yeni sayısı ile buluşmanızı öneriyoruz.

KOBİ’lere kolaylık, gençlere iyi bir iş vadediyoruz

Bankacılıkta birçok alanda olduğu gibi teknoloji konusunda da Avrupa ülkelerinden çok önde olduğumuz biliniyor. Hatta sektörün üst yöneticilerinden biri bundan yıllar önce İspanya’ya transfer edilerek dünyaca ünlü bir bankanın bu alandaki üst yöneticisi yapıldı.
 
Yani finans teknolojilerinde dünya bizi iyi biliyor. Şimdi sırada yeni gelişen alanlarda iyi olmak var... Mesela Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) üyesi kuruluşların etkinliği tamamen yazılıma bağlı. Kimin yazılımı iyi ise kim yapay zekâyı daha iyi kullanıyorsa bu alanda öne geçecek. Ödeme sistemleri ve elektronik para alanı o kadar hızlı büyüyor ki bu alandaki kuruluşların çalışan sayıları kısa sürede birkaç katına çıkıyor.
 
Müşterileri de öyle… Şimdilik bu alan geniş kesimler tarafından fark edilmiş değil. KOBİ’ler bu alanda yok denecek kadar azlar. Oysa bu alanda hizmet almak herkesin işini kolaylaştıracak özellikler taşıyor.
Tam bu noktada bu sistemin gelişmesinde kamuoyunu bilgilendirme görevi yapan TÖDEB’in önemli isimlerinden Payfix CEO’su Erkan Kork şöyle konuşuyor:
 
- Bu alan KOBİ’ler için bulunmaz bir fırsat içeriyor. Ödeme sistemlerini kullanmak onlara ‘finans işini bize bırakın siz işinize odaklanın’ diyecek.
 
Peki KOBİ’ler dışında kimler için fırsat bu alan? Bugünlerde üniversite tercihlerine hazırlanan gençlere sesleniyor Erkan Kork ve devam ediyor:
 
- Gençler için muhteşem bir alan Fintech… Tercihlerini yaparken bu alanı da düşünmeliler… Ayrıca biz TÖDEB olarak Fintech Çırağı eğitim sistemini açtık. Marmara Üniversitesi ile iş birliği yapıyoruz. Kısa sürede sektöre eleman yetiştiriyoruz. Bu alanda dünyada iyi olmak için çok iyi insan kaynağına ihtiyaç var. Bunu biliyoruz ve bunun için gençlere çağrı yapıyoruz... Özetle bizim sektör gençlere iyi bir iş KOBİ’lere kolaylık sağlıyor.      
 
TÖDEB’in üye sayısının her gün arttığına dikkat çeken Erkan Kork, bu sayının şimdiden 70’leri geçtiğini vurguluyor ve bir başka fırsatın altını daha çiziyor:
 
- İstanbul Finans Merkezi ile iş birliğini güçlendirmeliyiz. İstanbul ödeme sistemlerinin, elektronik para uygulamalarının en iyi olduğu merkez olmalı. Ve bunun için dünya İstanbul Finans Merkezi’ne gelmeli. Bunun için çalışmalıyız.

Sektör için ne dediler?

Ödeme sistemlerinin geleceğine ilişkin sektörün önde gelen isimleri şu değerlendirmeyi yaptı:
 
Ufuk Bilgetekin (TÖDEB Başkanı): Fintech sektöründeki yatırım ivmesinin artmasını ve ülke ekonomisine katkı sağlamasını bekliyoruz. Her yıl Avrupa, Asya ve Amerika'da farklı tarihlerde düzenlenen, 7 bin 500'den fazla katılımcı, 2 bin 300'den fazla şirket ve 350'den fazla konuşmacının yer aldığı Money 20/20 Europe Fintech Fuarı’nda âdeta gövde gösterisi yaptık.
 
İzzet Metcan (Payporter Genel Müdürü): Çok hızlı büyüyoruz. Bu anlamda yeni teknolojinin getirdiği birtakım imkânları kullanmaktan memnunuz. Türkiye genç bir nüfusa sahip. Avrupa’ya göre bir avantaj bu.
 
Fevzi Güngör (Ödeal Genel Müdürü): Biz daha çok esnafa hitap ediyoruz. Herkesin problemlerini çözmeye çalışan girişimlere çok ihtiyacımız var. Gençlerin bu konudaki projelerini bekliyoruz.
 
Merve Tezel (PAYTR CEO): İş yerlerinin bir şekilde elektronik ödeme alabilmesine aracılık ediyoruz. 90 bin iş yerine hizmet veriyoruz. İş yerlerine büyük kolaylık ve avantaj sağlıyoruz.
 
Deniz Şahan (Paybyme Operasyon Direktörü): Geçtiğimiz yıllarda blok zincir tabanlı teknolojiler çok önemliydi. Bu yıl ve bundan sonrası için yapay zekâ kullanan teknolojiler önemli olacak.
 
Halim Memiş (Moka Payment CEO): Özünde bir teknoloji şirketiyiz. Sadece finans alanında bireylerin ve işletmelerin ihtiyaçlarını en doğru ve en kolay çözümlerle sunmaya çalışıyoruz. Türkiye bankacılık alanında hep yeni ve yenilikçi ürünleri pazara ve dünyaya getiren bilgili ekiplere ve yöneticilere sahip. Türk ödeme kuruluşları olarak TÖDEB çatısında umarım geliştirdiğimiz finansal teknolojileri yurt dışına ihraç edebilmenin iş ortaklıklarını ve adımlarını atmış olacağız.
 
Muhammed Şemso (PARAGRAM CEO): Şu an para havalesi bakımından Türkiye’de ikinci en büyük firmayız. Yaklaşık 600 temsilci ve şubelerimiz var. 400 binden fazla temsilcimiz 160 ülkede mevcut.
 
xSemih Muşabak (SİPAY CEO): Amacımız Avrupa ve İngiltere tarafında da Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz faaliyetleri gerçekleştirmeye devam etmek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.