Planlı bir İstanbul için 40 yıl zamanımız var mı?

Sesli Dinle
A -
A +

İstanbul’da büyük deprem endişesi herkesi yakından ilgilendiriyor. Bu konuda yıllardır istenen hızda büyük adımların atılmadığı noktasında görüş birliği oluşmuş durumda.

 

Peki atılabilir mi? İstanbul büyük depreme karşı planlı bir mücadele için uzlaşma sağlayabilir mi? Avcılar modeli ile bu soruya ‘evet’ cevabı verilebilir… Bakın anlatalım…

 

Avcılar’ın en sıkıntılı bölgelerinden biri olan Yeşilkent Mahallesi geçtiğimiz günlerde imar planına kavuşarak depreme dirençli bir kent olma yolunda büyük bir adım attı.

 

Böylece 40 yıllık sorun çözülmüş oldu… 120 binden fazla insan planlarına kavuştu.

 

Yeşilkent’te süreç İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2013 yılında başladı. Ancak istenen hıza ulaşılamadı. Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli çözümü hızlandırmak için kolları sıvadı.

 

 

Planlı bir İstanbul için 40 yıl zamanımız var mı?Av. Turan Hançerli

 

Önce Yeşilkent İmar Planı İletişim Ofisi kuruldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Avcılar Belediyesi’nin ortak kullandığı ofiste, imar planı hakkında mahalle sakinlerini bilgilendirme, sorun ve ihtiyaçlarını tespit etme ve birlikte karar verme çalışmaları yürütüldü. Mahalle sakinleri ile birlikte düzenlenen plan notları İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık Ayı Toplantısı’ndan oy birliğiyle geçti. Tam da burada oy birliğinin altını çizelim.

 

1/5000’lik Nazım İmar Planının onaylanmasının ardından tekrar çalışmalara başlayan Avcılar Belediyesi ekipleri, hızlı bir şekilde 1/1000’lik Uygulamalı İmar Planlarını hazırlayarak Avcılar Belediyesi Meclisi’ne sundu. Avcılar Belediye Meclisi’nde oy birliği ile kabul edilen plan notları, onaylanmak üzere İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’ne gönderildi. İBB İmar Komisyonu tarafından değerlendirilen plan notları İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Haziran Ayı Toplantısı’nda yapılan oylamada tüm partilerin katılımıyla oy birliğiyle onaylandı.

 

4 yıllık hızlandırma çalışması oy birliği ile sona erdi ve 40 yıllık sorun çözüldü. Daha önce depremle ilgili yaptığı çalışmalarla uluslararası başarı kazanan Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli’nin çabasının altını çizmek gerekiyor.

 

Ancak İstanbul’un depreme karşı dirençli bir kent olması için 40 yıl zamanı var mı? Bu soruyu bütün yerel yöneticilerin kendine sorması, hızlandırma ve uzlaşma için yeni yollar bulması gerekiyor.

 

 

 

 

 

 

 

Ahmet Öksüz doğru adımlar atıyor

 

 

 

Pandeminin ilk günleriydi… New York’ta Ahmet Öksüz ve arkadaşları çok önemli bir etkinlik düzenlemişlerdi. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birliği’nin (İTHİB) organizasyonu ile çok önemli bir buluşmaya imza atıldı. Türkiye’nin önde gelen kumaş markaları dünyanın önde gelen alıcıları ile buluştu. Buluşmanın ana başlığı 'Sürdürülebilirlik’ olarak belirlenmişti. Ve o gün İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz şu bilgileri aktarmıştı:

 

- Sürdürülebilirlik çok önemli… Bu konuda iyi olmayanın yarınları yok. Bu yüzden biz bu konuya çok iyi hazırlanıyoruz. ABD pazarındaki payımızı bu anlayışla artıracağız. Avrupa’da da çok etkin olacağız.

 

Ahmet Öksüz söylediklerini yaptı. O buluşma ABD’de her yıl yapıldı. Pandemi dönemini boş geçmediler. Sonrasında İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe önderliğinde kumaşın bütün alanlarını kapsayan sürdürülebilirlikle ilgili etkinlikler gerçekleştirildi.

 

Ve Paris’te düzenlenen dünyanın en büyük tekstil fuarlarında tam manasıyla gövde gösterisi yapıldı. Türkiye fuarda katılım sayısı bakımından ikinci sırada yer aldı. Bu arada Türk tekstilcileri Paris’i iyi bilirler. Yıllar önce bu fuara alınmadılar.

 

 

Planlı bir İstanbul için 40 yıl zamanımız var mı?Ahmet Öksüz

 

Bu noktaya yenilikler ve özellikle sürdürülebilirlikle ilgili atılan adımlar sayesinde geldik… Değerlendirmeyi yine Ahmet Öksüz’den aktaralım:

 

-İtalya’dan sonra en büyük ikinci katılımcı ülke olduk. Sürdürülebilir üretim, Ar-Ge ve tasarım kabiliyeti konularında Türkiye çok öne geçti. Doğa ile uyumlu üretim konusunda dünyada bir gidişat var. Biz de buna öncülük ediyoruz. Hedef dünyanın en büyük ilk 3 ihracatçı ülkesinden biri olmak.

 

Ahmet Öksüz’ün “öncülük ediyoruz” sözleri boş değil. Geçtiğimiz günlerde dünyanın en önemli alıcıları ile Kahramanmaraş’ta bir araya geldi Ahmet Öksüz ve sorulara verdiği cevaplarda öncülük misyonunu ortaya koydu.

 

 

 

 

 

Üretimin tamamını Avrupa’ya satıyoruz

 

 

 

Tekstilden 1000 ihracatçı arasına çok sayıda kuruluş giriyor. Bunlardan biri de Akkuş Grup… 1993 yılında tekstil sektörüne adım atan grubun Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş, üretimin tamamını Avrupa’ya sattıklarını hatırlatıyor ve şu bilgileri aktarıyor:

 

- Akkuş Tekstil olarak biz de Mardin Organize Sanayi Bölgesi, İstanbul Avcılar Ambarlı ve Güneşli’deki tesislerimizden yaptığımız ihracatla 1000 firma arasında yer aldık. Bu hem ülkemiz hem Mardin hem de markamız adına son derece sevindirici ve gurur verici bir başarı oldu.    

 

 

 

 

 

 

 

BTM fikri olan girişimcileri bekliyor

 

 

 

İsrafil Kuralay İstanbul Ticaret Odası yönetimindeydi…. ‘Yeni bir projemiz var. Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi’ni (BTM) kuruyoruz’ demiş ve yapılan çalışmayı yerinde göstermek için mekâna götürmüştü.

 

Hayran kalmıştık. O gün Genel Müdür İbrahim Elbaşı ile tanıştık. Sonra İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç ve BTM yönetiminin bu proje ile çok yakından ilgilendiğini öğrendik.

 

Bugün gelinen noktada BTM, 7 bin 600’den fazla girişimciye destek verdi. Ve geçtiğimiz günlerde yeni başvurular için süreci başlattı.

 

İstanbul Ticaret Odası tarafından 6 yıl önce girişimciliğin desteklenmesi amacıyla kurulan BTM, bu ay sonuna kadar yenilikçi bir iş fikri olup bununla ilgili ürün veya ürün çıktılarına sahip olan girişimcilerin başvurularını bekliyor.

 

Bu arada hatırlatalım; BTM’de eğitim, seminer, bire bir danışmanlık, ortak çalışma alanları, uyku odası, oyun odası, ücretsiz çay, kahve, çorba, özel toplantı odaları, ses yalıtımlı toplantı kabinleri gibi birçok nitelikli hizmeti girişimcilere tamamen ücretsiz olarak sunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.