Rifat Hisarcıklıoğlu’nun tek aday olduğu TOBB’da Kurullara kimler seçilecek?

A -
A +
Nisanın son gününde Türkiye Genç İş İnsanları Derneği’nin (TÜGİAD) Genel Kurulu yapıldı. Başkan değişti. Yeni Başkan Gürkan Yıldırım oldu. Bu ay sonunda yani 30-31 Mayıs tarihinde Türkiye’nin en büyük iş insanı örgütü Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde seçimler yapılıyor.
 
Yönetim kurulu, TOBB Kurulları ve organları bu seçimle yenilenecek. Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu seçimlere tek aday olarak girecek. Buna kesin gözüyle bakılıyor.
TOBB’da başkanlık divanında Ali Kopuz, Selçuk Öztürk, Ayhan Zeytinoğlu, Tamer Kıran, Faik Yavuz gibi çok önemli isimler yer alıyor.
 
Ayrıca Kadın Girişimcilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, İzmir’de yıllar sonra başkanlığı kazanan Mahmut Özgener, Adana iş dünyasının sevilen ismi Zeki Kıvanç gibi güçlü isimler yönetim kurulunda yer alıyor.
 
Bu yüzden yeni yönetim ve kurulları oluştururken farklı odalar, bölgesel dengeler gibi onlarca kriterin göz önünde bulundurulacağı seçimlerde isim belirlemek çok ama çok zor.
 
Oda ve Borsa başkanlarının bugünlerde TOBB ziyaretleri hızlandı. Bu konuda en yeni bilgiyi Rifat Hisarcıklıoğlu ile son görüşen İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ergün, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Ankara Sanayi Odası Meclis Başkanı Celal Koloğlu, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş’a sormak doğru olabilir.
 
Türk iş dünyasının en büyük örgütü olan ve 1 milyon 500 bine yakın üyesi bulunan TOBB’da yeni yönetimi 2 bine yakın delege belirleyecek. Bu arada TOBB Genel Kurulu, seçimlerin ikinci turundan sonra olacağı için yeni Cumhurbaşkanının katılımı mümkün olacak.
Son bir not… TOBB seçimlerinden hemen sonra Türkiye’nin dört bir yanında bulunan organize sanayi bölgelerinin üst kuruluşu olan OSBÜK Genel Kurulu da yapılacak. 3 Haziran’da yapılacak Genel Kurul’a mevcut Başkan Memiş Kütükçü’nün tek aday olarak girmesi bekleniyor.

PERYÖN’de kadınların yönetimi devam ediyor

Önce şubelerde kadınlar başkan oldu… Ardından çalışma hayatının en önemli örgütü PERYÖN’ün yani Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin merkezinde başkanlığa Buket Çelebiöven yani bir kadın başkan seçildi. Yeni Genel Kurul’da ise kadınların başkanlığı devam etti. Bu alanda birçok yeniliğe imza atan ve çok önemli kuruluşlarda görev yapan Ebru Taşcı Firuzbay görevi devraldı.
 
Ebru Taşcı Firuzbay’ın yardımcıları da Gaye Özcan ve Betül Çorbacıoğlu Yaprak oldu. Yeni dönemde PERYÖN Yönetim Kurulu da yine insan kaynağı yönetiminde lider isimlerden oluştu.
 
Cenk Akıncılar, Ela Kulunyar, Eylem Özgür, Önder Şenol, Banu Saraçlar, Ayşegül Gürkale, Duygu Erzurumlu Cengiz, Ersin Başyıldız, Önder Korkmaz, Selin Bakaçhan ve Şebnem İpekçi gibi isimlerin yer aldığı yönetim kurulu millî takım olarak nitelendirildi. Şimdi PERYÖN’ün yeni yönetimi, yeni çalışma şekilleri üzerine projeler üretmeye hazırlanıyor.

Çin’e karşı Selman Yar modeli uygulanmalı

Antalya’da Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz ile sohbet ediyoruz. Dış ticaret fazlası veren 5 sektörden biri olduklarını vurguluyor ve ekliyor:
 
“Bildiğiniz üzere cam, metal, endüstriyel mutfak, elektrikli küçük ev aletleri olmak üzere toplamda 8 alt sektörü temsil ediyoruz. Kilogram başına ihracatta 3,75 dolar gibi bir başarıyı yakaladık. İhracatımızın yüzde 58’ini AB ülkelerine gerçekleştiriyoruz. İngiltere, Almanya ve Fransa mutfaklarında biz varız. İhracatta dünyada ilk 8’deyiz.”
 
Başkan Öksüz bunları anlatıyor. Sonra susuyor ve şu yeni sıkıntıyı dile getiriyor:
 
“Züccaciye sektörünün en büyük ihracatçısı Çin yeniden pazara hızlı bir şekilde dönüyor. Bu yüzden kazandığımız pazarları kaybetmeyelim. Bu sebeple istihdam, navlun gibi sorunların çözümü için destek bekliyoruz.”
 
Evet Çin geri dönüyor. ZÜCDER’in düzenlediği Antalya’daki gibi buluşmalar bu geri dönüşe karşı bir siper olabilir. Bu tür toplantıların daha güçlü ve etkili olarak düzenlenmesi şart. Ama yetmez… Selman Yar gibi çalışmak gerekiyor.
 
Anlatalım ne demek istediğimizi… Almanya’da düzenlediğimiz ekonomi zirvesi sonrası bir başka kente geçiyoruz. Genel Müdürümüz Tuba Gençay, kuş uçmaz kervan geçmez bir yerde bir pastane görüyor ve duruyor…
 
İniyoruz… Çayları söylüyoruz Volkan Ormanlı bir de börek ısmarlıyor… Börek geliyor, Bambum ürünü… ‘Bu bizim Selman Yar’ın ürünü olabilir mi’ diye şaşırıyoruz.
Saşkınlık kısa sürüyor. Bambum markasına ait bir üründe börek geliyor bu kuş uçmaz kervan geçmez pastanede…
 
Bambum Genel Müdürü Selman Yar’a fotoğrafı çekip gönderiyoruz… Cevap geliyor…
 
-Çalışıyoruz…
 
Evet çalışıyor Selman Yar… İşte ancak böyle bir çalışma bizi Çin rüzgârından korur… Selman Yar nasıl çalışıyorsa öyle çalışmalıyız ki Çin’in geri dönüşünde pazarları kurtaralım.
 
Avrupa’nın tek bambu üreticisi olan Selman Yar, bir model olarak alınmalı ve onun yenilikçi çalışkanlığı sektörde konuşulmalı. Çin geliyor korkusunu ancak böyle aşarız.

Ev tekstili de korktu

Bu arada Çin korkusu sadece ZÜCDER’de yaşanmıyor. Geçtiğimiz hafta ev tekstili sektörü HOMETEX 2023 Fuarı yapıldı. Türkiye Ev Tekstili Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) tarafından düzenlenen etkinlik, Çinli firmaların gövde gösterisine sahne oldu. Türkiye’nin önde gelen üreticileri bu gelişme karşısında çok mutlu olmadılar. Onlar ne yapacaklar, gövde gösterisine karşı nasıl mücadele edecekler önümüzdeki günlerde göreceğiz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.