Sadece Gaziantep’in değil Türkiye’nin geleceğini yazıyor

Sesli Dinle
A -
A +
Dışarıda 40 dereceyi geçen bir sıcak… İçeride Türkiye’nin dört bir yanından gelen girişimciler Gaziantep’ten dünyaya açılan bir markanın yazılım ve yapay zekâ konusundaki başarısını konuşuyor.
Nalan Kurt’un kurduğu NLK Soft’un, daha 17 yaşında İngiltere, ABD gibi ülkelere yazılım ihraç eden başarı öyküsünün kutlaması yapılıyor.
 
Milletvekilleri Ali Şahin, Hasan Öztürkmen, Vali Yardımcısı Salih Altınok ve Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılınç gibi önemli isimlerle birlikteyiz.
 
Az sonra Ali Şahin’i dinliyoruz. Gaziantep’in sanayiden, ticarete başarı hikâyesini anlatıyor ve Nalan Kurt’un kentin geleceği olduğunu vurguluyor.
 
Bunu Ali Şahin’in söylemesi çok önemli. Çünkü Ali Şahin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde bugün kullanılan bütün yazılımların altyapısında katkısı olan, bilişimde ilklere imza atmış bir isim.
 
Ve yazılımın Gaziantep’in yeni çıkış noktası olduğunun altını çiziyor. Nalan Kurt’un yaptığı ihracatın değerine dikkat çekiyor.
 
Gaziantep’ten çıkan ve bugün milyonlarca kullanıcının hayatını kolaylaştıran teknolojik dönüşüme imza atan Nalan Kurt, sesi titreyerek şu cümleyi paylaşıyor herkesle:
 
- Türkiye ve dünyada 140 iş ortağıyla ve 14 ülkeye ihraç edilen yazılımlarımızla yolumuza devam ediyoruz. Herkesin işine iyi gelmeye çalışıyoruz.
 
Peki Nalan Kurt Gaziantep’te daha 17 yıl önce kurulan bir şirket ile nasıl böyle bir başarıyı yakalamıştı. Anlatıyor… Aslında anlattığı geleceğimiz:
 
- Kod yazarken işimizi aşkla yapıyoruz. Dinlenmemek üzere yola çıktığımız için işimiz çok kolaylaştı. 17 yıl önce ne iş yaptığımızı anlatmakta zorlanıyorduk. Mesela yıllar önce Midyat’a gittik. Bilgisayar ürünleri satan bir mağaza gördük. İçeri girip selam verdik. “Biz sizinle çalışmak istiyoruz. Kod yazıyoruz, yazılım yapıyoruz” dedik. “Burada yazılımla ilgili ne olur ki” cevabını verdi mağazanın sahibi Hüseyin Akın Aslan… “Olur mu e-Ticaret yapılabilir.  Muhteşem telkâri tasarımlarını dünyaya satabilir buradaki üreticiler” cevabını verdik. İş başladı. Şimdi bölgede üretilen telkârileri satıyoruz yazılımlarımızla. Dahası turşu satmaya başladık. Şimdi Hüseyin Akın Aslan en iyi iş ortaklarımızdan biri… Çok iyi işler yapıyoruz. Yani Konya’dan dünyaya Türkiye’nin ilk ve tek yıkanabilir ultra hijyenik bebek bezini yapıp satan Ekrem Gökten ile yaptığımız iş birliği sayesinde satış rekoru kırıyoruz. Adıyaman’da sevgili kardeşimiz İpek Bilgisayar’ın kurucusu Yetkin Yılmaz ile inşallah birlikte depremin yaralarını saracağız. Biz sadece Gaziantep’in değil Türkiye’nin geleceğini yazıyoruz. Bunu çoğu kadın olan iş arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız için daha da gururluyuz.
 
Sadece Gaziantep’in değil Türkiye’nin geleceğini yazıyorAli Şahin, Nalan Kurt'u tebrik etti
 
En özel narekşisini yapıyoruz
 
Yapay zekâ, e-Ticaret gündeme gelince Gaziantep Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç devreye girdi ve şu mesajı verdi:
 
- Biz dünyanın en iyi nar ekşisini yapıyoruz ve bunu dünyaya satmak istiyoruz.
 
Sonra da üretimle ilgili bilgileri verdi:
 
- El değmeden şişeleme alanına gelen nar ekşisi, buradaki otomatik dolum makinelerinin yardımıyla dolduruluyor. Paketler hâlinde raflardaki yerini alıyor. Bizim nar ekşimiz tat ve lezzet bakımından çok özeldir. Narı tescil ettirdik. Amacımız burada yetişen özel ürünü herkese tanıtmak. Çok güzel bir ürün ortaya çıktı. Günümüzde güvenli gıdaya ulaşmak önemli.
 
Başkan Kılıç, sözlerini bu uygulama sayesinde üreticinin kârının bir kat daha arttığını vurgulayarak sonlandırdı.

Tecdelioğlu kardeşini neden göremiyor!

Malatya’nın önemli sanayicilerinden Mustafa Tecdelioğlu ile karşılaştım havaalanında… Akşam İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Çetin Tecdelioğlu ile ödül töreninde birlikte olduğumuzu ifade ettim. Şöyle cevapladı;
 
- Biz göremiyoruz. Çok çalışıyor…
 
Doğruydu…  Çetin Tecdelioğlu’nun sözlerini hatırladım… Neler yaptıklarını anlattı… Birkaç başlığı aktaralım:
 
> 2022 Ocak-Aralık döneminde demir ve demir dışı metaller sektörünün birim ihraç fiyatına baktığımızda 2021 Ocak-Aralık dönemine kıyasla yüzde 14,6 artışla kilogram başına 4,6 dolar oldu.
 
> Alım heyetleri ve UR-GE’ler düzenlemeye, prestijli fuarlara millî katılımlar ve info katılımlar düzenlemeye, daha çok Sektörel Ticaret Heyeti ve B2B gerçekleştirmenin peşindeyiz.
 
> Zorlu dönemlerde dahi bu ülke için üreten, ihracat yapmak için dünyada ayak basılmadık yer bırakmayan sizleri alkışlıyor, sizleri de kendinizi alkışlamaya davet ediyorum.
 
> Katma değerli ürünleri üretecek ve tasarlayacak insan kaynağının önemine dikkat çekmek ve tasarımcılık ekosisteminin ülkemizde gelişmesini sağlamak amacıyla 18 yıldır İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışması’nı organize ediyoruz.
 
> Bu sürece katkı sağlamak için Birliğimiz bünyesinde “Yenilenebilir Enerji Ekipmanları İhracatçıları Komitesi” adı altında bir örgütlenmeye gittik. Bu komite sayesinde gerek enerji sektöründeki gelişmeleri yakından takip etmek gerekse yeşil dönüşüm süreci ile ilgili adımları sektörümüze daha hızlı duyurarak gerekli adımların daha hızlı atılmasını sağlamak için çalışmalara başladık.
 
Bunlar sadece birkaç başlık… Ne dersiniz… Mustafa Tecdelioğlu’nun kardeşini görmemesi normal değil mi?

Adıyaman’daüretime devam

OMS Yönetim Kurulu Üyesi Talha Özger, ödül alanlar içinde en heyecanlı isimler arasındaydı. Üretiminin yüzde 70’ini ihraç ettiklerini belirten Talha Özger, şu mesajı verdi:
 
- Adıyaman’daki fabrikamızda yeşil enerjiyle üretim yapıyoruz. Fabrikamızın üstünde güneş panelleri mevcut. Kendi elektriğimizi kendimiz üretiyor ve kullanıyoruz. Deprem bölgesi olan Adıyaman’da üretimimize aksatmadan devam ediyoruz. Bölgede istihdamı devam ettirmek ve göçü önlemek en büyük hedefimiz ve bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.