Sıcak ekmek üretmek çok önemli

Sesli Dinle
A -
A +

Ekmek deyince ilk akla gelen isimlerden biri olan İstanbul Ticaret Borsası Meclis Üyesi ve Güvenilir Ürün Platformu Komite Başkanı Abdullah Çerman, depremi duyar duymaz ekibi ve ailesi ile birlikte yola çıkar. Kendisi Hatay’a konuşlanır. Oğlu Kahramanmaraş ve Adıyaman’a… Hemen fırınlar kurulur ve ilk günden itibaren deprem bölgesine taze ekmek vermeye çalışılır. Şimdilerde günde 50 bin ekmek çıkarılıyor. Un vb. maliyetleri Başkan Ali Kopuz’un önerisi ile İstanbul Ticaret Borsası karşılar, ekmeği Abdullah Çerman’ın fırınları yapar. Ve depremzede sıcak ekmekle buluşur.

 

Sıcak ekmek çok önemli… Yaşama tutunmanın bir yolu olarak görüyor bölge insanı… Bu yüzden deprem bölgesine birkaç günlüğüne giden Abdullah Çerman, oradan bir türlü ayrılamıyor ve zaman zaman farklı uygulamalar da yapıyor. Dinleyelim kendisini:

 

“19 yaşından beri ekmek üretiyorum. Ama burada çok önemli bir işlev yerine getirdiğimizi düşüyorum. Sıcak ekmek bu insanlar için çok önemli. Biz kandilde simit, sabahları poğaça yapıyoruz. Amacımız insanların derdine küçük de olsa derman olmak.”

Örnek kentler kurulacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu depremin ardından felaketin büyüklüğünü ilk fark edenler arasındaydı. Çünkü SGK verilerine göre depremden etkilenen 10 ilde 210 bin iş yeri yer alıyor.

 

Bu iş yerlerinin neredeyse tamamı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun üyesiydi… Felaketin ardından çok kısa süre içinde bölgede bulunan oda yöneticileri ile görüşen ve felaketin boyutunu tespit eden Başkan Hisarcıklıoğlu ekibini arayıp haber verir:

 

-Hep birlikte bölgeye gidiyoruz.

 

Ve gidilir. Rifat Hisarcıklıoğlu bölgeye ulaştığında çevredeki oda yöneticileri de kendisine katılır. Depremzedeler için ne gerekiyorsa ne talep varsa yerine getirilmeye çalışılır. Bu sırada veri bilgisi de devreye girer. Mesela nerede iş makinası var, nerede iş makinası için yağ bulunur bu bilgiler de TOBB’un elinde olduğu için çok hayati yönlendirmeler yapılır.

 

İlk gidişin ardından son olarak Adıyaman’da toplantı yapılır. Bakanlar, 100’e yakın iş insanının ve bölgedeki oda başkanlarının katılımı ile yapılan toplantıda konut seferberliği kararı çıkar. Bu toplantıdaki en önemli mesajlardan birini TYD Başkanı Oya Narin verir.

 

Uzun yıllar TİSK Başkanlığı yapan ülkenin en önemli sanayicilerinden Halit Narin’in kızı olan Oya Narin toplantıda şu mesajı verir:

 

-Önceki kuşak fabrikaları yaparken hemen yanına da çalışanlar kooperatifler kurar ve ev sahibi olurdu. Kentleşme, her türlü denetimden geçen konutların kanatlarında yükselirdi...

 

Toplantıya damgasını vuran önemli mesajlardan biriydi bu konuşma… Ayrıca oda başkanları da söz alıp sorunları ve önerilerini aktardı.

 

Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kafasında 10 ilde her biri dünyaya ürün satan ihracat yapan işletmelerin yükünü çeken 1,8 milyon çalışan için depreme dayanıklı yaşanabilir kent parçaları üretmek var. Belki TOBB’un çabası herkesi konut sahibi yapmaya yetmeyecek ama yeni kent parçalarının nasıl kurulması gerektiğine örnek teşkil edecek. Güvenilir kentler bölgenin yeniden toparlanması anlamına gelecek. Konut kampanyasına destek olanlara tıpkı hastane odalarında olduğu gibi her binaya isimleri verilecek.

 

KUTU

İMES Yalova’da ev de yapıyor

Oya Narin’in bahsettiği, Rifat Hisarcıklıoğlu’nun güvenilir ve yaşanabilir kentler olarak formüle edilecek yeni sistemini acaba organize sanayi bölgeleri yapamaz mı? Bu soruyu ülkemizin önde gelen şehircilik uzmanlarından Mimar Ahmet Erkurtoğlu’na sorduk… İşte cevabı:

 

-Büyük eksiklik. Bu önemli gelişmeyi atlamışız, organize sanayi bölgelerinin yanında yaşanabilir ve dayanıklı kentler kurmalıyız. Bu iş ulaşım açısından da çok önemli. Olayı yeni fark ettik. Şimdilerde bu yapılmaya başlandı. Mesela Kemal Akar’ın başkanlığında İMES’in Yalova’da yaptığı organize sanayi bölgesinin hemen yanında konutlar yükseliyor. Bu çok doğru bir uygulama.

 

KUTU

Gastronomi için adımlar atılacak

Önceki hafta Malatya’da depremle ilgili MİAD’ın yaptıklarını yazmıştık. Benzer bir çalışmayı da Hataylı iş insanları yapıyor. Aynı zamanda Büyük Kulüp’un yönetim kurulunda yer alan Nevhan Gündüz, Hatay için konteyner kent hamlesi başlattı. Şimdiden sayı 400’e ulaşmış durumda. Bir başka çalışma da Hatay’ın gastronomide eski günlerine dönmesi için çalışmalar yapmak. UNESCO’nun bu konuda yaptığı çalışmaya destek verilecek. Başkanlığını İbrahim Güder’in yaptığı ve kurucuları arasında Orhan Gündüz, Erol Bilecik gibi önemli isimlerin de yer aldığı Hatay İş Adamları ve Bürokratları Derneği’nin (HATİAB) önce yardım kampanyaları şimdilerde de kentin yeniden kendine gelmesi için çalışmalar yaptığını öğreniyoruz.

Depreme dayanıklı mobilya araştırması başladı

Deprem ile birlikte 10 ilde bulunan bayileri aracılığı ile yardım düğmesine basan Doğtaş-Kelebek Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, en çok yatak talebi geldiğinin altını çizdi ve şöyle devam etti:

 

“Bildiğiniz gibi biz yatak işine Lova markası ile yeni girmiştik. Fabrikamız yeni… En çok yatak talebi gelince fabrikada 24 saat çalışmaya karar verdik. 24 saat yatak üretimi yapıyoruz. Ne üretirsek gönderiyoruz. Bu arada ben kişisel olarak eğitime çok önem veriyorum. Çocuklara burs vermek istiyorum.”

 

Davut Doğan mobilya sektörünün depremden yeni dersler de çıkardığını belirterek, “Bizim çok güçlü bir AR-GE birimimiz var. Çek-yat konusunda önemli yenilikleri biz yapmıştık. Şimdi depreme dayanıklı mobilya üretimi ile ilgili çalışıyoruz. Daha önce bu yapılmıştı çok tutmadı. Ama bu defa müşterimizin önerilerini dikkate alarak bu konu üzerine çalışıyoruz. Gelişmeleri kamuoyu ile paylaşacağız” diyor.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.