Tarlasını terk etmeyen çiftçiye destek, çözüme giden ilk adım olur

Sesli Dinle
A -
A +
Türkiye’nin önde gelen perakendecilerinin üye olduğu Gıda Perakendeciler Derneği’nin (GPD) genel kurulunda yönetim yenilendi. Başkanlığa perakende sektörünün çok yakından tanıdığı Alp Önder Özpamukçu getirildi.
 
Özpamukçu, üretici ile tüketici arasında köprü olan perakendenin bu işlevini dikkate aldı. Hem üreticiye hem de tüketiciye dokunmayı hedefledi.
 
Önce deprem bölgesine dokundu. Bölgede üreticinin çiftçinin elindeki ürünlere yani hasada destek oldu.
 
Üyeleri aracılığı ile tonlarca ürünün alınmasını sağladı. Burada bazı fırsatçıların üreticiden yok pahasına ürün almasını önledi.
Gıda Perakendeciler Derneği eli ile deprem bölgesindeki ürünlerin pazara inmesine büyük destek verdi. Ayrıca bölgede bulunan ve depremden etkilenen 4 bin mağazaya, çalışanlarına sahip çıktı. Sonra tarım üretiminde yüzde 16 ila 20 arasında bir büyüklüğü gerçekleştiren deprem bölgesindeki illerde ekimin desteklenmesi kararı da aldı GPD… Bu konuda planlanan çalışmayı şu sözlerle özetledi Alp
Önder Özpamukçu:
 
- Biz bölgede maraton koşuyoruz. Kısa mesafe koşmuyoruz. O bakımdan bu işin sürdürülebilirlik boyutu çok önemli. Güvenilir Ürün Platformuyla başlattığımız hasat çalışmasının devamı var. Şimdi ekim zamanı… Ekim yapılsın ki bölgedeki çiftçi üretici ülke ekonomisine katkı versin. Ekim yapılsın ki bölgedeki üretimin gücü tüketiciye yansısın. Ancak bu şekilde deprem bölgesindeki ekonomiyi yeniden diriltebiliriz. Ve enflasyonun belini ancak bu şekilde kırarız.
 
Tam bu noktada deprem bölgesinde yurttaşların köylerini, tarlalarını ve hayvanlarını terk etmediğini vurguluyor ve bütün bunların gerçekleşmesi için çok önemli bir projeden bahsediyor Alp Önder Özpamukçu ve şöyle konuşuyor:
 
- Evet önce deprem bölgesindeki köylerden başlanmalı yeniden yapılanmaya. Köyler üretim merkezi hâline dönüştürülmeli. Biz bu konuda her türlü desteği vermeye hazırız. Alım garantisi veririz. Tarım Bakanlığı’nın bu konuda çalışmaları olduğunu biliyoruz. Bizi çok heyecanlandırıyor. Bunu önce deprem bölgesindeki köylerde sonra bütün Türkiye’de yapmalıyız. Önümüzde kuraklık diye bir sorun var. Bunu Bakanımız sık sık dile getiriyor. El birliği yapıp organize olmalıyız. Doğru bir planlama modeline geçmiş olmamız lazım tarım tarafında. Daha iyi bir planlamaya ihtiyacımız var. Havza bazında planlamayı çok konuşuyoruz bakanlığımızla da konuşuyoruz. O planlamalar çerçevesinde doğru sulamalara geçilmesi, eğitimlerin verilmesi gibi çok işimiz var.
 
Evet perakende sektörü deprem bölgesinden başlayacak tarımsal üretim konusunda bu şekilde düşünüyor. Bu düşünce ile iş birliği yapmak bazı sorunların çözülmesini kolaylaştırmaz mı?
 

Şimdi de kadın girişimcileri ihracatçı yapacak

İstanbul Kocaeli arasında ne zaman bir etkinliğe gitsem moralim düzeliyor. Çok sayıda başarı hikâyesi yer alıyor bu bölgede… İşte başarı hikâyesi yazan kuruluşlardan biri de Pimtaş, 50 yıla yaklaşan geçmişi ile alanında Türkiye’nin hatta dünyanın en iyi ürünlerini yapan Pimtaş her ay bir etkinlik yaparak bölgedeki iş insanlarının beyin fırtınası yoluyla bir araya gelmesini sağlıyor. Pimtaş Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Tahmaz ile şirketin Ar-Ge Müdürü Özlem Kozankurt bu defa kadın girişimciliğinin yükselişini masaya yatırmayı düşünmüşler. İyi de yapmışlar…
 
Konuşmacılar arasında yer alan Shopsa Yönetim Kurulu Başkanı Demet Sabancı Çetindoğan, Teksan Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer, Marka Danışmanı Şöhret Pakiş, IQ Partners CEO’su Ferkan Çelik, Vergi Hukuk Uzmanı Gül Engür tecrübelerini ve bu yolculukta karşılaştıkları zorluklarla nasıl mücadele ettiklerini anlattı.
 
Toplantının yıldızı Demet Sabancı Çetindoğan oldu. Özellikle kadın kooperatifleri konusunda yaptıklarını anlatınca büyük alkış aldı.
 
Tecrübeleriyle pek çok kadın için rol model olan Demet Sabancı Çetindoğan ekonomik özgürlüğün kadınlar için ne kadar önemli olduğunu vurguladı ve “Kadın demek güç demek” diyerek şu noktaların altın çizdi:
 
- Malum ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz, hepimiz yaralıyız. Deprem burada olmadı ama aslında hepimiz sarsıldık. Hepimiz o bölgeleri kalkındırmak için elbette çok çalışacağız. Kadınlarımıza da büyük sorumluluklar düşüyor. Biliyorsunuz kadınlar evin direğidir ve onların güçlü olması lazım. Biz de grup olarak kadınlarımıza nasıl destek olabiliriz diye düşündük ve üretici kadınlarımızı bir araya getirmeye karar verdik. Türkiye’deki üretici kadınlarımızı “Shopsa Akademi” çatısı altında buluşturduk.  Bünyemizdeki eğitmenlerimiz, şehir şehir dolaşarak, kooperatifleri ziyaret ederek, tam gün eğitimler veriyor. Elbette bu eğitimler bir defaya mahsus değil; sürekliliği olacak ve kadınlarımıza daha faydalı olacağız. Online ile satış yapmaya başladık. Özellikle pandemiden sonra kadın üreticilerimizi bu platforma yönlendirdik. Eğitimlerle onları belli bir noktaya getirdik. Bu platform sadece bir pazar yeri değil sosyalleşmek için de önemli bir rol oynadı. Burada başarılı olan kadınlar, çevrelerindeki diğer kadınları da çalışmaya ve üretmeye teşvik etti. Bu olumlu gelişmeler bizi çok mutlu etti; çünkü ekonomik özgürlüğü olan kadınlar, çocuklarını da daha iyi şartlarda yetiştiriyor.
 
Demet Sabancı Çetindoğan’ın kadın girişimcileri ihracatçı yapma projesini çok tuttuk. Hatta konuşmacılardan Teksan Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Ata Tuncer ile birlikte bu konuya ilişkin çalışma yapmak için sözleştik. Önümüzdeki günlerde dersimiz kadın girişimcilerin ihracatçı olması.

Uzman Çiftçi’yi anlatmak isterim

Pimtaş Plastik, 7 büyük üretim fabrikası, 6 markası ve 600’den fazla çalışanı ile tam bir başarı öyküsü… Boru ile başlayan tarım ilişkisi bugün Türkiye’nin en önemli projesi hâline gelen Uzman Çiftçi ile farklı bir boyuta taşınmış durumda. Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Tahmaz, Uzman Çiftçi projesini anlatırken ses tonu değişiyor, duygusallaşıyor…
 
Çünkü proje çiftçinin dip fiyattan sattığı tüketicinin en üst seviyeden aldığı sistemi ortadan kaldırıyor. Türkiye’den dünya markalarının çıkmasının önünü açıyor.
 
Bir gün sizlere Şamil Tahmaz’ın bu önemli projesini aktarmak isterim, Türkiye’de tarımın çehresini değiştirecek bu projeyi umarız yetkililerle tartışma şansımız olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.