İhlas Medya Grubu’nun üst yöneticileri Tuba Gençay, Volkan Ormanlı, Hayriye Öksüz ve Hüsne Pamuk ile birlikte Samsun’dayız…
İhlas Haber Ajansı’nın Samsun Bölge Müdürü Salih Kasım da bizimle birlikte…
Grubun aylık ekonomi dergisi Türkiye’de İş Dünyası, haziran sayısında Kültür Yolu Festivalleri’nin ekonomiye katkısını kapak konusu yaptı.
Samsun’da olayı yerinde görmeye ve festivalin ekonomiye, özellikle de gastronomi ekonomisine katkısını yerinde incelemeye gittik.
Kültür Yolu Festivalleri’ne Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy büyük önem veriyor.
Samsun’da festivalin açılışını Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan yaptı ve 39 farklı noktada 426 aktiviteye dikkat çekti.
Dergide festivalin Direktörü Selim Terzi önemli bir noktanın altını çizmiş ve etkinliklerin kısa sürede kök saldığını ve artık dünyaya açılmak için çalışmalara hız verdiklerini ifade etmişti.
Onlar festivalleri dünyaya anlatırken biz de elimizi taşın altına koyup, etkinliğin ekonomiye katkısını anlatmak istedik.
Samsun’da Vali Orhan Tavlı’yı ziyaretle işe koyulduk.
Orhan Tavlı ile yollarımız en son Muğla’da arıcılıkla ilgili bir etkinlikte kesişmişti. Çok sıkıntılı günler yaşayan arıcılığın yeniden ayağa kalkmasına büyük katkıları olmuştu.
Öncesinde Çanakkale’de Ezine Gıda Organize’nin hayata geçmesine büyük katkısı olmuştu. Ezine Peyniri’nin Avrupa’da coğrafi işaret almasında bu projenin büyük katkısı olmuştu.
Bu arada hemen hatırlatalım Çanakkale’de her iyi çalışmada etkisi ve katkısı olan şimdinin İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Ezine projesinde de en etkin olan isimlerin başında gelmişti.
Vali Tavlı bu önemli hakkı da teslim etmemizi sağladı ve devam etti.
-Samsun yeni yatırımların adresi… Burada da bir gıda ihtisas organizesi oluşturduk. Bundan çok umutluyuz. Çok yakında önemli atılımlarımızı olacak. Samsun’da otomotiv yatırımları geliyor. Lastik fabrikası kuruluyor. İçten yanmalı motor fabrikası yakında hayata geçecek.
Sonra da Kültür Yolu’nun katkısına getirdi sözü ve ekledi:
-Samsun yalnızca ülkemize değil dünya kültür turizmine de büyük katkılar sunmakta, devlet ve özel kesim yatırımlarıyla güçlü bir turizm markası olma yolunda da emin adımlarla ilerliyor. Gastronomiden turizm tesislerine, ulaşımdan konaklama ve işçi kalitesine kadar turizm için attığımız ve atacağımız her adımla turist sayımızı, turizm gelirlerimizi her geçen yıl daha üst düzeylere de çıkarmayı hedefliyoruz.
Sonraki ziyaretimizi Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan’a yaptık.
Çocuk dostu bir belediye ile karşılaştık ve belki de Kültür Yolu Samsun’da bu yüzden biraz da çocuk ağırlıklı etkinlikler öne çıkmıştı.
Dijitalleşme adımlarını ilgiyle dinledik… Samsun bir ilklerin kenti… Kültür Yolu bu yüzden Samsun’da bazı ilkleri de hayata geçirmişti.
Ama kent ekonomisine katkısını esnafla yaptığımız görüşmelerde net olarak gözlemledik.
Özellikle de gastronomi ile ilgili lezzet duraklarının belirlenmesi kente ayrı bir üstünlük sağlamıştı.
Gastronomi ile ilgili toplantımızın açılışını Vali Yardımcısı ve Tekkeköy Kaymakamı Enver Hakan Zengince yaptı.
Karadeniz’de demir yolunun son durağı olan Tekkeköy’den müjdeli haberler aldık ve Zengince Kültür Yolu’nun marka değerine katkısına dikkat çekip şu bilgileri aktarıyor:
-Samsun birçok medeniyet ve uygarlığa ev sahipliği yapmış tarihsel bir geçmişe sahip. Samsun bir millî mücadele şehridir, Samsun şehirlerin şehridir. Samsun gölleriyle şelaleleriyle, doğasıyla, kayak merkezleriyle ve gastronomisiyle önemli bir turizm şehridir. Kültür Yolu Festivali milyonlarca insanın kültür ve sanatla buluşmasını sağlıyor. Bu sayede marka değeri, tarihi, doğası ile tanıtımına ciddi katkılar sağlıyor.
Samsun’un gastronomide en önemli üstünlüğü şüphesiz pidesiydi… Bu yüzden düzenlediğimiz etkinliğe bu konuyu açarak başladık.
“Samsun pidesinin pizzaya rakip olması mümkün mü” diye sorduk…
İlk cevap konuşmacılardan TÜRES Samsun Başkanı Niyazi Kesim’den geldi:
-Doğru işler yaparsak pizzayı geçeriz.
Aynı zamanda Samsun’un önemli lezzet duraklarından olan ve İstanbul’a da açılmayı başaran Niyazi Kesim bu işin sırrını anlatırken özel undan bahsetti.
Hemen Samsun’un hatta dünyanın en büyük un ihracatçılarından biri olan Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı Eren Günhan Ulusoy’a sorduk… Cevap ilginçti:
-Evet pide için hatta Niyazi Kesim için özel un yapıyoruz. Hatta Samsun simidi ve başka ürünler için de un üretiyoruz. Samsun’un gastronomi değerini artırmak için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz.
Bu arada Niyazi Kesim konuşması sırasında gıdada yerel ürünleri kullanmaya özen gösterdiğini de vurguladı.
Pide pizza yarışına ilişkin ikinci cevap konuşmacılardan İstanbul Samsunlu Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Fatih Aşcı’dan geldi:
-Pide, pizzaya göre çok fazla üstünlüğe sahip. Biraz daha tanıtım gerekiyor.
Sonra Türkiye’nin gastronomideki en önemli isimlerinden Talip Bayram sözü aldı şu noktaya dikkat çekti:
-Kültür Yolu Türkiye’nin bilinmeyen kültür noktalarını açığa çıkardığı gibi, bilinmeyen lezzetlerini de geniş kitlelerle buluşturuyor. Ben bile bazı illerde bilmediğim lezzetlerle tanışıyorum. Bu arada bazı üstünlüklerimizi de fark ediyoruz. Mesela bizim pidemiz pizza kadar dünyada neden tanınmıyor bunu konuşmalıyız. Çözüm bulmalıyız… Türkiye turizmde çok iyi bence kültür turizminde de gastronomi turizminde de iyi olabilir. Bunun için şartlar bizim lehimize. Bu etkinlikler lezzet haritasını ortaya koyacak. Kültür Yolu’nda şu anda 20 il yer alıyor. Bu festival 81 vilayete yayılsa bütün Türkiye’nin lezzet haritası bu şekilde ortaya çıkacak, sonra o kitaplaşacak ve o lezzet noktaları tek tek belirlenmiş olacak.
Etkinlik sonrası Samsun ekonomisine katkı veren kuruluşlara teşekkür plaketi verildi. Şu isimler ödül aldı;
. Ulusoy Un-Eren Günhan Ulusoy
. SYS Group-Mustafa Murat Yaycıoğlu
. Efor Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Akkuş’un ödülü Genel Müdür Yardımcısı Levent Sarılara verildi
. CEY Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Avcı’nın ödülü-Samsunport Liman İşletme Müdürü Vedat Kamsız’a verildi
. Samsun Alaçam ve Atakum Kıcıroğlu Et Lokantaları Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Kıcır
. Samsun Havza Maarif Otel ve Maarif Hamam Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Kaya
. Akdeniz Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı-Orhan Şener
. İstiklal Fırın Ortağı-İbrahim Duzak
. Milka Pastanesi 2. Kuşak Temsilcisi-Erol Atar
. Girişimci Gülsüm Ayan
Celal Toprak'ın önceki yazıları...