Gelecekte küresel petrol

A -
A +

 Gelecek hakkında tahminlerde bulunmak her zaman belirsizliklerle doludur. Uluslararası Enerji Ajansı, ABD Enerji Enformasyon Ajansı ve bazı büyük petrol şirketlerinin tahminlerine bir göz atalım. Bu gruplar petrol talebinin ne yönde seyredeceği konusunda çoklukla uzlaşı içinde. 2030, 2040, hatta daha ötesinde neler olacağıyla ilgili tahminleri elimizde.

Petrol talebinde en büyük artış Çin'de olacak. İkinci sırada ise Hindistan yer alacak. Bu talep artışı en çok ulaşım ve sanayi kullanımı için olacak. Ülkeler zenginleştikçe daha çok insan araba almak istiyor...
Dünyada toplamda en çok talep artışı arabalarda kullanılan yakıtta olacak. Bu talebin büyük bir kısmı ise Çin, Hindistan ve Endonezya gibi Asya ülkelerinden gelecek.
Bundan sonra en büyük talep artışı nakliye sektöründeki kamyonların kullandığı petrol ürünlerinde olacak. İnsanlar geliri arttıkça daha çok şey almak istiyor, bu da nakliyeyi artırıyor. Bir sonraki artış ise büyük gemiler için kullanılan petrolde olacak. Asya büyüdükçe ve ABD ve AB ekonomileri düze çıktıkça konteyner gemileriyle yapılan ticaret artacak. Ayrıca Suudi Arabistan'dan örneğin Çin'e petrol taşıyan devasa petrol tankerlerinin sayısı da artacak.
Petrol; etilen, propilen ve her gün kullandığımız ürünlerin yapımında kullanılan diğer kimyasalları üretmek için kullanılır. Bunlara örnek olarak plastik, halı, ilaç kapsülleri, bazı yapay tatlandırıcılar, çocuk bezi, bazı iplik türleri ve evde ve sanayide kullanılan bir çok kimyasalı sayabiliriz... Gelecekte bu mallar için olan talep daha da artacak. Bunun manası bunların üretildiği petrole olan talep de artacak.
Brezilya ve Afrika kalkındıkça bu bölgelerin petrol taleplerinin de artması bekleniyor. Tanzanya, Gana, Namibya, Fas ve eğer durulursa Mısır'ın büyük kalkınma potansiyeli var. Büyümeleri ve vatandaşlarının ihtiyaçlarını karşılamaları için petrol gerekecek.
Küresel çapta petrol kullanımında en büyük artış ulaşım ve petrokimya üretimi için olacak. Şimdiye kadar petrol dışında petrokimya ürünleri yapmak için alternatif bir yol bulamadık. Ancak ulaşım için sıvı doğalgaz, sıkıştırılmış doğalgaz, biyoyakıtlar ve elektrik gibi bir çok alternatif mevcut. Ancak tahminde bulunan kuruluşlar bu alternatiflerin petrol talebini beklendiği kadar düşürmeyeceğini belirtiyor.
Dünya her zaman sürprizlerle dolu olmuştur. Gelecekte de sürprizler olmasını bekliyorum. Ulaşımda kullanılan araçların yakıt verimliliğinin artması, gelecekteki petrol talebinde büyük değişikliğe neden olabilir...
Eldeki verilere göre gelecekte neler olacağıyla ilgili bir çok şey söyleyebiliriz. Ancak gelecekte bizi neyin beklediğini tam olarak bilemiyoruz. 50 yaşını geçtim ve son 30 yıldır enerji piyasalarını incelemekteyim. Gelecekle ilgili bu tarz iyi çalışılmış tahminler olması çok güzel. Ancak öngörülemeyen şeylere her zaman hazırlıklı olmalıyız. Hayatı ilginç ve zorlu kılan beklenmeyenlerdir. Aynısı enerji sektörü için de geçerli: Eldeki verilerle ve azami çaba göstererek gelecekte ne olacağını tahmin et, ama hep bilmediğin ve oluncaya kadar bilemeyeceğin şeyler olduğunu da unutma.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.