Türk havacılığına hanım eli değmeli

A -
A +

Dünyanın ilk kadın pilotu Barones Raymonde De Lorache’ın lisans aldığı 8 Mart 1910 tarihini kapsayan hafta “Dünya Havacı Kadınlar Haftası” olarak kutlanıyor. Bu kapsamda; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından 8 Mart 2018 günü Ankara’da “Havacılık Alanında Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirilmesi” konulu görkemli bir sempozyum düzenlendi. SHGM Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonunu (TCDGK) tarafından organize edilen ve Genel Müdür Yardımcısı Can Erel’in yoğun çabalarıyla gerçekleştirilen sempozyum, havacılık sektörünün özverili kadın mensuplarının katılımı ve “Kadın Yükselsin” sloganıyla yapıldı.

SESTEN HIZLILAR
 Sempozyumun ilk paneli “Ses Üstü Uçan Kadın Havacılar” başlığı ile hava yollarındaki kadın pilotların katılımıyla gerçekleştirildi. STM-SSM Uçak Daire Başkanlığı Danışmanı Tülay Tuğluer’in moderatörlüğünde gerçekleşen panele Türk Hava Yolları Boeing 737 Kaptan Pilotu Ayşe Ebru Toka, Freebird Havayolları A320 Kaptan Pilotları Leyal Semerci ve Burcu Şahinkaya ile Boeing B737 Pilotu Meral Er konuşmacı olarak katıldı. SHGM Uzmanı Seda Bahadır Dursun özgün sektörel çıkarımlardan oluşan ve büyük ilgi uyandıran “Sivil Havacılıkta Kadın” konulu akademik çalışmasıyla ilgili sunum gerçekleştirdi.

BAŞARILI KADINLAR
“Kariyerlerinde Uçan Kadın Havacılar” başlığı ile düzenlenen ikinci panelde ise sektörün başarılı ve kariyer sahibi kadınları bir araya geldi. Anadolu Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhan Kuyucak Şengül moderatörlüğündeki panele Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Canan Çelebioğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Esenboğa Havalimanı Başmüdür Yardımcısı Dr. Nurhan Oto, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ/TAI) Tahribatsız Muayene ve Özel Prosesler Kalite Müdürü Buket Topel konuşmacı olarak katıldı.

DENGE GÖZETİLMELİ
Sempozyumda 2018 yılı ilk çeyreği verilerine göre sektördeki kadın çalışan oranının yaklaşık yüzde 28, meslekler özelinde ise kadın pilot oranının yüzde 3,7 olduğu kaydedildi. Sektördeki kadın uçak bakım personeli oranı yüzde 2,2 iken, mühendisler arasındaki kadın oranı yüzde 21,2 olarak ortaya konuldu. Bu durum, sivil havacılık sektöründe “toplumsal cinsiyet dengesi” stratejisinin gerekliliğine işaret etti.

KAHRAMAN MEMURA ÖDÜL
Bursa Yenişehir Havalimanında kalkış yapacak özel bir uçaktaki problemi fark edip kaptanı uyararak muhtemel bir faciayı engelleyen Harekât Memuru Emine Danış’a, SHGM Toplumsal Cinsiyet Dengesi Geliştirme Komisyonu (TCDGK) tarafından “Kadının Havacılık Emniyetine Katkısı” ödülü verildi.

***

EKŞİ, ÇAYA BEKLİYOR
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğündeki başarılı çalışmalarından sonra Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürlüğü görevine atanan Bilal Ekşi özgün ve örnek uygulamalarına bir yenisini ekledi. THY Özel Kalem Müdürlüğü tarafından çalışanlarına gönderilen “Genel Müdürümüz Çaya Bekliyor” sloganlı elektronik posta iletisinde; Ekşi’nin personelinden gelecek görüşme taleplerini işleme alabilmek amacıyla bir randevu oluşturma ve talep toplama hesabı tahsis ettiği bildiriliyor. THY Özel Kalem Müdürü İbrahim Tunç ise yine Ekşi gibi disiplinli ve kurallı çalışmalarıyla tanınan başarılı idareciler arasında gösteriliyor.

***

HEDEF TÜRK PİLOTLAR
Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi yapmış olduğu açıklamada bünyelerinde çalışan tüm pilotların Türk uyruklu olmasını hedeflediklerini dile getirdi. Özellikle 2023 yılına kadar pilot temin kanallarının yerli kaynaklara döndürülmesini hedeflediklerini belirten Ekşi, bu yönde Türkiye’deki eğitim altyapısının geliştirilmekte olduğunu kaydetti. Özellikle yeni uçak arayışı ve filo genişlemeleri sebebiyle pilot ihtiyacı sürekli artan THY’de Ekşi dönemi, bağımsız ve tarafsız kuruluşlarca yapılan değerlendirmelerde millî kaynaklara önem ve öncelik verilen bir reform süreci olarak görülüyor.

***

6 MİLYON RUS TURİST BEKLENİYOR
Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, 2018 yılı için yabancı turist sayısının 35 milyona ulaşmasını ve turizmden 30 milyar dolar gelir elde etmeyi beklediklerini söyledi. Türkiye’ye turist getiren seyahat şirketlerine finansal desteğin uçak başına 6 binden 9 bin dolara çıkarılması, bu rakamın yüksek sezonda ise 4-6 bin dolar orasında olması yönünde gerekli düzenlemelerin planlandığını belirten Kurtulmuş, bu yıl 6 milyon Rus turistin beklendiğini de sözlerine ekledi.

***

750 MİLYON TL YATIRIM
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü 2018 yılında 4 milyar 823 milyon 895 bin lira tutarındaki 39 proje üzerinde çalışacak. Söz konusu projeler için geçen yıl 1 milyar 536 milyon 796 bin lira harcayan DHMİ, bu yıl da 750 milyon liralık harcamada bulunacak. Kayseri, Kahramanmaraş, Muş ve Balıkesir Havalimanlarına terminal binası, Amasya Merzifon ile Malatya Havalimanlarına terminal binası etüt projesi yapılacak. Gaziantep Havalimanına yeni iç hatlar terminali yapımına başlayacak kurum, Tokat, İzmir Alaçatı Havalimanlarının inşasına yönelik çalışmalara devam edecek. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nın 2. pist yapımı sürdürülürken, Çeşme-Alaçatı Havalimanı için 20 Nisan 2018 tarihinde ihale yapılacak. Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilecek havalimanının ihalesi, kapalı teklif alma usulüyle gerçekleştirilecek.

***

YABANCI PİLOT TERCİHİ AZALIYOR
Türkiye’de hizmet veren havayolu şirketlerinde çalışan yabancı pilot sayısı, geçen yıl sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 35.7 azaldı.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Faaliyet Raporu’ndan derlenen bilgiye göre, 2003 yılından itibaren yapılan kanuni düzenlemelerle havacılık sektörü hızla büyüdü. Türkiye’deki havayolu şirketlerinde bulunan uçak, helikopter ve diğer hava araçlarında 9 bin 988 pilot hizmet veriyor. Uçak ve helikopterlerde çalışan 8 bin 681 pilotun yüzde 8’ine denk gelen 732’sini yabancı pilotlar oluşturuyor.
2017 sonu itibarıyla bir önceki yıla göre Türk sivil havacılığında hizmet veren yabancı pilot sayısı yüzde 35.7 azaldı. Türkiye’de 2016’da bin 138 yabancı pilot istihdam edilirken, geçen yılın sonu itibarıyla bu sayı 732’ye geriledi. ANKARA

***

UÇAN TAKSİ CORA GELİYOR
Google’ın kurucularından ve çatı şirketi Alphabet’in üst düzey yöneticisi Larry Page’in desteklediği Kitty Hawk, uçan taksi modeli Cora’yı kamuoyuna tanıttı. İlk prototipi 2017 yılında üretilen elektrikli insansız hava aracının, Yeni Zelanda hükûmetinin iş birliği ve desteğiyle bu ülkede ticari taksi olarak işletilmesinin planlandığı bildirildi. Koza biçimli bir yolcu kabini olan iki kanatlı hava aracı üzerinde bulunan dikey pervaneleri sayesinde bir helikopter gibi piste ihtiyaç duymadan olduğu yerde kalkış yapabiliyor. Kalktıktan sonra ise pervanelerini devre dışı bırakarak kanatlı bir uçak gibi düz bir çizgide süzülerek rotasında ilerliyor. Şirketin CEO’su Sebastian Thrun, taksi hizmetinin 5 yıl içinde faaliyete geçirmeyi planladıklarını açıkladı.

CORA uçak ile ilgili görsel sonucu

***

General Electric CEO’su Beştepe’de
Havacılık ve enerji devi General Electric (GE) şirketinin CEO’su John Flannery, Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmeye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Flannery’e dış politikaya ilişkin konuşmalarının yer aldığı “Dünya 5’ten Büyüktür” kitabının İngilizce baskısını hediye etti. Flannery daha sonra Ankara’dan İstanbul’a geçti. GE CEO’su İstanbul’da kendilerine parça imalatı yapan Türk şirketlerinin yöneticileriyle bir araya geldi. General Electric’in, Türkiye’deki yatırımlarının ve projelerin yanı sıra havacılık konusunda masada Türk Hava Yolları’nın Boeing 787 için motor ile TFX Projesinde seçilecek motoru bulunuyor.

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.