> Gökhan Kaya ANKARA
Milli Eğitim Bakanlığı, özel eğitim okulu destek programına ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine kayıtlı engellilerin okula devamlarını yeni bir sistemle mercek altına almaya hazırlanıyor. Bakanlık, engellilerin kesintisiz eğitim almalarını sağlamak, eğitim almayanların da almış gösterilmesini engellemek için biyometrik tanıma sistemini uygulamaya koyacak. Sistem, hiç bir eğitim vermeden kayıt altına aldıkları çocuklar üzerinden para kazanan bazı rehabilitasyon merkezlerinin suistimalini bitirecek. Buna göre, eğitim kurumuna engelli çocukların fiili olarak giriş yaptığını tespit etmek için bu kurumlara avuç içi damar tanıma sistemi kurulacak.
DEVLETTEN DEV KAYNAK
Devlet, zorunlu eğitim çağındaki engelliler için özel eğitim kurumlarına ve rehabilitasyon merkezlerine ayda 8 saat bireysel ve 4 saat de grup eğitimi olmak üzere toplam 12 saatlik eğitim ücreti ödüyor. Bazı eğitim kurumları da devletten para sızdırmak için engellileri kullanıyor.
Bu arada engelli bireylerin eğitim imkânlarından yoksun kalmaması için dev bütçeler ayıran hükümet, 2012 yılında da özürlü eğitimine ayrılan bütçeyi artırdı. Buna göre özürlü eğitimi için ayrılan kaynak yüzde 20,4 oranında artırarak 1.2 milyar liraya çıkarıldı. Ayrıca özürlü evde bakımı için ayrılan kaynak da yüzde 28.7 oranında artırılarak 2.9 milyar liraya yükseltildi.
HAYAT OKULU
Kursta yatılı kalan öğrenciler, sabah saatlerinde Kur'an-ı kerim öğreniyor. Öğleden sonra da öğrencilere dikiş, yemek yapma, ev temizliği, baston kullanma gibi eğitimler veriliyor. Kurs öğretmeni Emine Türk Aksoy "Tam donanımlı bireyler olarak mezun olmalarını istiyoruz" dedi.
Öğrenme azmi
Sancaktepe'deki kursta, kabartma alfabe ile Kur'an-ı kerim öğrenen görme engelli kız öğrenciler, daha sonra Anadolu'ya gidip engelli öğrencileri yetiştiriyor.
İSTANBUL AA
İstanbul'un Sancaktepe ilçesindeki Hatice Hanım Kız Kur'an kursunda, yaşları 16 ile 40 arasında değişen görme engelli öğrenciler, Kur'an-ı kerimi Braille alfabesi ile her harfine dokunarak öğreniyor. Kursiyerlere eğitimleri ise görme engelli kurs öğretmeni Emine Türk Aksoy veriyor. İmam hatip lisesi mezunu olduğunu belirten Aksoy, yaklaşık dokuz yıldır bu görevi sürdürdüğünü aktararak, "Öğretmek de öğrenmek de çok güzel bir duygu. Her şeyden önemlisi bu, Allah'ın emri. Bunu çocukluğumdan beri hep yapmak istemişimdir, Allah nasip etti. İlk olarak Düzce Hamidiye Kur'an kursunda başladım, daha sonra İstanbul'da Mehmet Akif Kız Kur'an kursunda devam ettim, bu sene de buradayım" diye konuştu.
ANADOLU'YA GİDECEKLER
Kurs bünyesinde, bir sınıfın görme engellilere ayrıldığını, burada görme engelli öğrencilere 8 ayda Kur'an-ı kerim öğrettiklerini anlatan Aksoy, şöyle devam etti: "Kur'an-ı kerim öğrenmek isteyen görme engelliler için daha önceden kabartma yazıyı biliyorlarsa bir sıkıntı yok. Ancak bu, kabartma yazıyı bilmeyenler ve parmak uçlarındaki algılama zayıfsa güç oluyor. İstanbul dışından Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman gibi şehirlerden gelen ve yatılı kalan 13 öğrencimiz var. Eğitimlerimiz bire bir eğitim şeklinde gerçekleşiyor, yani öğrencilerimizin yanına oturup tek tek gösteriyoruz. Ayrıca öğrenciler, anlatılan dersi ses kayıt cihazlarına kaydediyor ve akşamları da etütlerde bu kayıtlardan yararlanarak çalışıyorlar. Bu, görenlerden daha çok zaman isteyen bir eğitim dönemi oluyor. Kursu bitirenlere de sertifika veriyoruz. Doğudaki birçok aile, çocuklarını buraya gönderemiyor. Bu sebeple burada yetiştirdiğimiz bir arkadaşımızı, görme engellilere Kur'an-ı kerim öğretmek üzere Adıyaman'a göndereceğiz."
Kurs öğrencilerinden Hülya Ceylan da kabarma baskı Kur'an-ı kerimin varlığından, görme engelli arkadaşları aracılığıyla haberdar olduğu Mehmet Akif Kız Kur'an kursunda iki yıllık bir eğitimle öğrendiğini belirterek, şunları söyledi:
HAFIZLIĞA BAŞLAYAN VAR
"Buraya Konya'dan geliyorum. Üçüncü yılımda da hafızlığa başladım. Kursu bitirdikten sonra ben de görme engelli arkadaşlarıma faydalı olmak isterim, çünkü hepimiz öğrendiklerimizi başkalarına öğretmekten mesulüz" diye konuştu. Görme engelli olmanın Kur'an öğrenmeye engel olmadığını vurgulayan Ceylan, görme engellilerin evlerinde oturmak yerine bu kurslara katılmalarını tavsiye etti.
Arife Batu ise öğrencilik döneminin bittiğini belirterek, "Buraya Manisa'dan geldim, ancak staj sürem bittikten sonra doğudaki görme engelli arkadaşlarıma faydalı olmak için Adıyaman'a gideceğim" şeklinde konuştu.
İSTEDİĞİ YERE GÖTÜRÜYOR
Bedenini oynatamayan kişileri belinden saran robot, engelliyi kaldırıyor ve istediği yere oturtuyor. Bu da yerinden kaldırılamayanlar için büyük kolaylık sunuyor.
Robotlardan anne şefkati!
Nüfusunun dörtte biri yaşlılardan oluşan Japonya, bakıma muhtaç insanlar için ilginç çözümler üretiyor. Japon bilim adamları, engelli ve yaşlıların hayatını kolaylaştırmak için yeni ürünler geliştirdi. Bunlardan biri yürüyüş yardımcısı. Bir bacağı tutmayan hastaya bağlanan robot ayak, hastanın ayağını sürümeden yürümesini hatta merdiven çıkmasını sağlıyor. Diğer model ise taşıyıcı yardımcı robot. Kişiyi 'anne sıcaklığıyla' saran robot, üzerine tutunan engelli ya da hastayı taşıyor, kaldırıyor ve sonra da istediği yere oturtuyor. Bir diğer model ise denge problemi yaşayanların tedavisini amaçlıyor. İki tekerlekli düzenek üzerinde kurulu bulunan cincır şeklindeki cihaz, üzerine binen kişiyi bilgisayar oyunu yardımıyla dengede tutuyor.
Dengeyi sağlayan cihaz.
Hayatları değişti
Sakarya'da görme engelli öğretmen Yüksel Başkesen'in verdiği bilgisayar kursu, aynı kaderi paylaşan gençlerin hayatını değiştirdi. Bilgisayar kullanmayı engellilerden 3'ü açık liseye kayıt yaptırırken, bir engelli ise hem okuma yazma hem de bilgisayar kullanmayı öğrendi. Yüksel Başkesen'in öğretmenliğini yaptığı kursla, görme engellilere meslek kazandırarak kolay istihdam edilmeleri amaçlanıyor.
SİZDEN GELENLER
1770 günle emekli olabilir miyim?
Ali Haydar İğneci İZMİR
1991 yılında işe girdim. Bağ-Kur'um var. Özel sektörde çalışıyorum. 1770 günüm doldu. 1800 olunca emeklilik için müracaatta bulunacağım. Yüzde 82 özürlü raporum var. Hemen emekli olabilir miyim? Kaç lira maaş alırım? Ben ölünce çocuklarıma aylık bağlanır mı?
CEVAP: Sayın okurlarımız zaman zaman erken emeklilikle ilgili sorular alıyoruz. Konunun uzmanı değerli yazarımız Lütfi Köksal'dır. Bu konudaki sorularınızı kendisine yöneltmeniz daha isabetli olacaktır. Ben de sizin sualınızı kendisine sordum. Şöyle cevap verdi: "Verdiğiniz bilgilere göre; Vergi İndirimi'nden faydalandığınız için, birinci dereceden engelli olarak, 15 yıl ve 3.600 günle erken emekli olabilirsiniz. 15 yıllık sigorta süreniz dolmuş. 3.600 gününüz tamam olunca, emeklilik müracaatı yapabilirsiniz..." Bu arada erken emekli olanların, diğer emeklilerden hiç bir farkı bulunmuyor. Maaşınızı da bilemeyiz.
Sigortalı olan, evde bakım parası alır mı?
İsmi mahfuz, ÇANAKKALE
Eşim beyin kanaması geçirdi. Yüzde 74 engelli. Sağlık güvencesinden faydalanabilmesi için, kardeşim eşimi kahvehanesinde sigortalı gösterdi. Herhangi bir gelirimiz yok. Eşim başkaları olmadan kendi ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Evde bakım maaşı alabilir miyiz?
CEVAP: Evde bakım parası için sigortalı olunup olunmaması önemli değil. Kişinin kendi ihtiyacını karşılayamayacak kadar ağır engelli olması, evde kişi başına düşen aylık gelirin asgari ücretin üçte ikisinden fazla olmaması şartı aranıyor. Evinize gelecek sosyal güvenlik uzmanları gerekli değerlendirmeyi yapacaktır.
Çalışırsam sağlık sigortam kesilir mi?
İbrahim Günaydın
Ben doğuştan kalp deliği ve kalp pili kullanan bir engelliyim. Babamın sağlık sigortasından yararlanıyorum. Tüm sağlık giderlerim devlet tarafından karşılanıyor. Ben çalışmak istiyorum, boş oturmaktan psikolojim bozuldu. Bir işe girersem sağlık sigortam kesilir mi?
CEVAP: Değerli okurumuz, çalışacağınız iş yeri, sigortanızı yaparsa kendi sağlık güvenceniz olur ve probleminiz kalmaz.
SİZ SORUN İSÖM CEVAPLASIN
Engellilerle ilgili hukuki sorunuzu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü Engelsiz Sayfa okurları için cevaplıyor!
Engelsiz Sayfa
29 Ekim Cad. No: 23 Yenibosna/İSTANBUL
Tel: 0 212 454 31 75 Faks: 0 212 454 31 00
engelsizsayfa@tg.com.tr