Fitnewitter

A -
A +
Twitter yalanlarını yazmak için tam da oturmuştum ki daha ilk saniyede karşıma çıkan bir yalan: Koca bir geminin üzerindeki "Mecid Aslanov" yazısını silip resmin altına "İşte Bilal Erdoğan'ın 140 metrelik gemisi" diye yazmışlar. Geminin Azeri bir iş adamına ait olduğu hemen meydana çıkmış. Çok şükür ki yalanların bir kısmını olsun deşifre edebilecek dürüst gençler var.
 
Lâkin bu gençlerin yeterli sayıda olduğunu maalesef söyleyemeyiz. Twitter'da fink atan milyonlarca yalancı, sahtekâr, iftiracı, vatan haini var. Milyonlarca var. O yüzden, "Twitter yalanlarını yazmak için oturmuştum ki" lafı biraz havada kalıyor. Hangi birini yazalım ki? Sadece bir günde üretilen yalan sayısı bile cevap yetiştirilemeyecek kadar çok.
 
Ve, yeni yayınlanan bir araştırmaya göre, Türkiye Twitter kullanımında dünya birincisiymiş. Eğer bu araştırma doğruysa vay halimize demektir, Türkiye'nin başı beladan kurtulmayacak demektir.
 
Twitter'ı, Facebook'u, Youtube'u kapatmak da çözüm değil, çünkü muadilleri var. Olmasa bile, sırf birkaç gün/hafta için bile program yazar bunlar. Hatırlayın, Gezi olaylarında militanlar Zello diye bir telsiz programı kullanmışlardı. O günden önce duymamıştım, ondan sonra da bir daha duymadım.
 
Twitter'ın birkaç saat kapalı kaldığı geçen gün çıkan fitneyi ölçebilecek "fitnemetre" yoktur dünyada. Ne ararsanız var; yalan, çarpıtma, iftira, küfür, saldırı, tahrik ve fazlası...
 
Dediklerine göre, Twitter kapalı iken daha çok twit atılıyormuş. Sadece o birkaç saat içinde Türkiye'de 3 milyon twit atılmış.
Öğreneceğimiz 1. madde: Yasak işlemiyor.
 
Yasağı nasıl çiğneyeceğinize dair, ulusal medya dahil her yerde açıklamalı "yasak nasıl çiğnenir" rehberleri yayınlanıyor.
2. madde: Açıkça suça teşvik.
(Çok merak ediyorum, yasaklama kararını veren mahkeme, yasağın nasıl delineceğini yazanlar hakkında en ufak işlem yapıyor mu?
 
Yasaklama emrini mahkemenin değil Tayyip Erdoğan'ın verdiğine dair haberler yayılıyor.
3. madde: Yalan
 
Şehit Savcımızın "devleti aciz gösteren" fotoğrafların yayınlanmasından dolayı yasağın konulduğu hiç söylenmiyor.
4. madde: Çarpıtma
 
Daha kapatılmadan, "Twitter kapatılabilir" diye haberler çıkmaya başladığında bile ilk yorumlar hemen "yine bir şeylerin üzerini örtmek için yapıyorlardır" şeklindeydi, bizzat canlı şahit oldum.
5. madde: Ön yargı
 
#TwitterisblockedinTurkey (Twitter Türkiye'de kapatıldı) hashtag'ı (ana başlık) kısa sürede trend topic oldu (en popüler başlık oldu.)
"Bakın Türkiye'de internete yasak getiriyorlar" diyebilmek için İngilizce yazıyorlar ki Türkiye dünyaya rezil olsun.
6. madde: Jurnalcilik (bir nevi hainlik)
 
Sonra da, "görüyor musunuz, bizi dünyaya rezil ettiniz" diye twit atıyorlar.
7. madde: İkiyüzlülük
 
Twitter'ın kapatıldığını Twitter'dan dünyaya duyuruyorlar.
8. madde: Aptallık
 
Ve tabii 9. madde: Küfür.
Buna da örnek vermeyelim artık. Kısaca şunu bilelim yeter:
Yangının ilk kıvılcımını küçümsemek felaket getirir. Sosyal medyadaki fitne kıvılcım olmaktan çıkmış, çoktan binayı sarmış.
Kapatmak çözüm değil, yalanlara misliyle karşı koyacak yetişmiş yüz binler lâzım, hemen lâzım.
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.