CEVAP: Abdest azalarından bir kısmını yıkayacak kadar az suyu olan bir kimse, herhangi bir yerden su bulma imkânı da yoksa, mevcut su ile bir yerini yıkamaz, teyemmüm eder. (Hindiyye)
AZ SU VE TEYEMMÜM
Sual: Abdest alacak kadar suyumuz olsa, nasıl guslederiz?
CEVAP: Cünüpken, abdeste yetecek kadar sudan başka suyu olmayan kimse, teyemmüm eder. O su ile abdest alması gerekmez. Fakat bu kadar suyu olan bir kimse, cünüp olur ve bununla birlikte abdest almayı gerektiren bir durum olursa, o su ile abdest alması gerekir. (Hindiyye)
TEYEMMÜM EDEBİLİR
Sual: 80 yaşındaki ninem, yalnız başına zor abdest alıyor, düşerim de bir yerim kırılır diye korkuyor. Acaba teyemmüm edebilir mi?
CEVAP: Düşme ihtimali varsa teyemmüm eder. Soğuk havada hastalanma ihtimali olan sağlam kimse de, soğuk suyla gusletmek yerine teyemmüm eder.
AYAK PARMAKLARINI HİLALLEMEK
Sual: Ayak parmakları nasıl hilallenir?
CEVAP: Sağ ayağı yıkarken, sol elin küçük parmağı ile sağ ayağın küçük parmağından başlanır, başparmağa doğru, ayak parmaklarının alt tarafından araları hilallenir. Sol ayağı yıkarken, sol elin küçük parmağı ile sol ayağın başparmağından başlanır, küçük parmağa doğru, ayak parmaklarının alt tarafından araları hilallenir. Müstehabdır.
ÂYİSE YAŞI
Sual: Âyise yaşını hesaplarken, miladî yaşı mı, hicrî yaşı mı esas almak gerekir?
CEVAP: Hicrî yaş esas alınır. Âyise, hayzdan kesilmiş, yaşlı kadın demektir. Âyise yaşı, Hanbelî'de 50, Hanefî'de 55, Şâfiî'de 60, Mâlikî'de 70'tir. Bu yaşlardan sonra gelen kan, hayz olmaz, istihaza olur. Yaklaşık miladî 53 yaş 3 aylık olan kimse, hicrî 55 yaşına girmiş olur. Miladî yıl, 1,0307 ile çarpılınca, hicrî yıl bulunur. Mesela, miladî 68 yaşında olan biri, 1,0307 ile çarpılırsa, 70 bulunur.
NİKÂH VE TALAK
Sual: (Erkek cünüpken, kadın da hayzlıyken, nikâh yapılmaz ve boşama da geçerli olmaz) deniyor. Dinde böyle bir şey var mıdır?
CEVAP: Hayır, nikâh da, talak da geçerlidir. Hayzlıyken boşamak bid'attır, haramdır, fakat boşama yine geçerli olur. (Redd-ül-muhtar)