Başarısızlık da başarıdır

A -
A +
Türk insanı çok yetenekli ve parası da var ama girişimci olamıyor. Cesareti yok çünkü. Bu cesaretsizliğin nedeni, kişilere yenilikçiliği anlatan akıl hocasının (mentor) olmaması. Dolayısıyla üniversite öğrencileri ya kamu kurumlarında kadro almaya bakıyor, ya da özel sektöre kapağı atmanın yollarını arıyor.
Yatırım yapan nasıl yapıyor peki? Taklit! Birinin telefon cihazı satarak para kazandığını görmeye görsün. Hemen o da açıyor. Bir bakıyorsun, cadde cep telefonu satan dükkânlarla dolmuş.
Hüsnü Özyeğin farklı düşünen bir müteşebbis. Banka kurdu. İyi bir parayla bu bankayı sattı. Elde ettiği paranın bir kısmıyla 2007 yılında Özyeğin Üniversitesi'ni (ÖzÜ) kurdu. Bu üniversite, öğretim üyelerinin, öğrencilerinin ve çalışanlarının ilmi anlayış ve yenilikçilik çabasını daha ileri götürmek maksadıyla kurulmuş bir üniversite. Çok yeni olmasına rağmen TÜBİTAK tarafından hazırlanan "Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi"ne göre 2012'de dördüncü, 2013'te yedinci, 2014'te altıncı sırada yer aldı.
Hüsnü Özyeğin "Biz öğrencilerimizin mezun olur olmaz işlerini kurmasından çok, onlara girişimci vizyonu kazandırmayı hedefliyoruz" dedi ama öğrenciler daha şimdiden girişimci olmuş.
ÖzÜ Girişimci Öğrenci ve Mezunları ile tanıştım dün. Kimi üniversite içinde oto yıkama, otomat işletmeciliği, kırtasiye, golf aracıyla taşıma işi yapıyor. Kimi üniversite çevresindeki sokak hayvanlarının bakımı ve korunması ile ilgili sosyal faaliyetlere zaman ayırıyor.
Kimisi ise Türkiye'de olduğu gibi uluslararası alanlarda faaliyet gösteren şirketler kurmuş. Merve Manastır isimli öğrenci "Manu" markasıyla ürettiği çantaları aile şirketleri aracılığıyla pazarlıyor ve ürünleri Türkiye genelinde tüm Vakko mağazalarında; New York, İngiltere ve Saraybosna'da satılıyor.
ÖzÜ'den mezun olduktan sonra Arıtaş Endüstri Tasarım firmasında çalışmaya başlayan Özgür Körezlioğlu, "Bugün çalıştığım firmada belli bir saygınlığa gelmemde bana en büyük fayda üniversiteden edindiğim vizyon sayesinde oldu" dedi.
Kendi şirketini kuran ve etkinlik yönetimi ve etkinlik pazarlaması hizmetleri sunan dijital etkinlik ajansı sahibi Efe Kethüda ise "Girişimci ruha sahip ve aklında yeni fikri olan herkesin bu fikrini hayata geçirmek için faaliyete geçmesi lazım. Bu alanda yaşanabilecek her başarısızlığın bile bir tecrübe ve hayatı tanıma bakımından başarı olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Hüsnü Özyeğin, spora çok önem verdiğini ve öğrencilerin spor yapmasını kolaylaştırıcı her türlü alanı değiştirdiğini ifade ederek; "Ben spor yaptım. Spor hem sağlık yönünden çok önemli, hem de ekip şuuru aşılıyor. Birlikte karar almayı ve ortak proje üretmeyi kolaylaştırıyor" dedi.
ÖzÜ Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk ise "Girişimciliğe Giriş" dersinin zorunlu ders olduğunu ve hangi bölümü tercih ederse etsin öğrencinin bu dersi okuduğunu söyledi.
Öğrencileri dinlerken bir şey daha dikkatimi çekti: Öğrenciler ÖzÜ'yü bilhassa tercih emişler. Girişimci olmak için kararlı gelmişler yani.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.