Gümrük Birliği Güncelleniyor

A -
A +
Ekonomi Bakanı Zeybekci AB ile GB güncellenmesi başlattı. Ki, kazancın artacağı kesin ve gerekliydi.

Türkiye, 53 yıl önce kurulan Avrupa Birliği (AB) ile Gümrük Birliği (GB) anlaşması imzalayalı 20 yıl oldu. Avrupa Birliği, ortak ülkeler arasında "insan", "para", "mal" ve "hizmet"in serbestçe dolaşımını sağlamak maksadıyla kuruldu. Gümrük Birliği Anlaşması, AB'nin "mal"la ilgili ayağı.
20 senedir Türk malı AB ülkelerine, AB ülkelerinin malları da Türkiye'ye sıfır gümrükle, problemsiz girip çıkıyor. Da... yine de her şey sütliman değildi. "Hizmet" konusunda birçok problem yaşanıyor ve bunların önemli bir kısmını AB ülkeleri çıkarıyordu. Türk TIR'larına çıkardıkları engellerin haddi hesabı yok! Sağlık, sigorta ve kamu hizmetlerinde Türk işletmeleri by-pass ediliyor!
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2014 yılının Ocak ayında Avrupa Komisyonu ile bir diyalog başlattı ve aynı yılın Nisan ayında teknik çalışma süreci start aldı. Konu Gümrük Birliği'nin güncellenmesiydi. Daha doğrusu, Türkiye'nin maruz kaldığı haksızlıkların telafisi.
Bir yıllık görüşmenin ardından, 27 Nisan 2015 günü güncelleme müzakerelerinde ele alınacak olan hususların belirlendiği rapor üzerinde mutabakat sağlandı ve 12 Mayıs 2015 günü Nihat Zeybekci ile Avrupa Komisyonu Ticaret Komiseri Cecilia Malmström'ün Brüksel'de imzaladığı rapor resmiyet kazandı.   
Bu mutabakatın Türkiye için önemli bir dönüm noktası olacağı kesin. Türkiye hizmet, sigorta, kamu hizmeti ve Türk TIR'larının karşılaştığı meseleleri masaya yatırma hakkını elde etti bir kere. Ayrıca, AB'nin üçüncü ülkelerle yaptığı "Serbest Ticaret" anlaşmalarında yaşadığı sıkıntı vardı onun da telafisi söz konusu.
Şöyle ki: AB'nin "Serbest Ticaret" anlaşması yaptığı ülkeler, bu anlaşmayı imzalar imzalamaz; onların malları Türkiye pazarına serbestçe girebiliyordu. Türk mallarının o ülkeye girmesi için ise Türkiye'nin o devletle ayrıca anlaşma yapması gerekiyordu. Zeybekci, Cezayir örneğini verdi ve 10 yıldır Cezayir'le anlaşma yapılamadığına dikkat çekti.
Bir konu daha var ki, bu hepsinden önemli. Görüşmeler devam ediyor; AB, ABD ile birkaç sene içinde Serbest Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) Anlaşması imzalamaya hazırlanıyor. Bu anlaşma serbest ticaretin de ötesinde bir şey; bir nevi entegrasyon. Türkiye şayet bu entegrasyonun dışında kalacak olursa, uğradığı mağduriyet, Cezayir'de uğradığı mağduriyetin misliyle üstünde olacaktır mutlaka. Gümrük Birliği Güncellemesi işte bu yönden çok önemli. Şimdiden başlatılması çok daha iyi oldu. Bu raporun imzalanması, AB tarafından Türkiye'nin haklılığının teyit edilmesinin yanı sıra, AB üyeliğini hızlandırıcı da bir rol oynayacaktır mutlaka.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, müzakerelerin başlamasını olumlu karşıladıklarını bildirdi ve AB'nin dahil olduğu serbest ticaret anlaşmalarına Türkiye'nin dahil edilmesini hem AB hem de Türkiye için olumlu sonuçlar vereceğini söyledi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.