Ordu'yu çok sevdim

A -
A +
Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) üyesi olan bir kısım gazeteci arkadaş,  geçen hafta sonu Ordu'yu ziyaret ettik. Doğu Karadeniz'in kapısı sayılan bu kentimiz tabii güzelliği, bitki örtüsü, mavi ile yeşilin kucaklaştığı kıyılarıyla ünlü bir ilimiz. 100 kilometrelik bir kıyı şeridine sahip ve bunun 60 kilometresi kumsal. 6 bin kilometrekare alanı var ayrıca. Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu "Ordu topraklarını ütülemenin imkânı olsaydı, Konya'dan daha geniş arazisi olurdu" diye bir espri yaptı.
Ordu malum, fındık üretiminde dünya lideri. Türkiye senede 700 bin ton fındık üretiyor. Ki, Ordu 200 bin ton fındık üretimiyle Türkiye'nin en fazla fındık üreten bölgesi. Halkın yarısı geçimini bire bir fındık üretiminden sağlıyor. Diğer yarısı ise göç etmiş ve fındık mevsimi gelip hasadı yapıp dönüyor; ya da emekli.
Vali İrfan Balkanlıoğlu, göçü tersine çevirmeye azmetmiş. Ordu'da henüz bir senesini doldurmamasına rağmen, şehri şantiyeye çevirme başarısı göstermiş. Şehri turizm merkezi yapmaya kararlı. Şehrin sahip olduğu tarihî mirası, kaleyi, tabii güzellikleri, şelaleleri birbirine bağlayan yollar açıyor. Şehrin hemen yamacındaki Boztepe teleferiği ve yamaç paraşütüyle şenlenmiş.
Kurul Kalesi, Çiseli Şelalesi başta olmak üzere göl ve yaylaların yolları açılıyor. Gaga Gölü ve Ulugöl birer tabiat harikası ve buralar da turizme hazırlanıyor. Çambaşı Yaylası'nda kayak tesisleri inşa ediliyor. En önemlisi de yaylaları birbirine bağlayan yeşil yol açılıyor. Ki bu ta Tokat'a kadar tüm Doğu Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayan bir yol olacak ve yöreye gelen turistin dilediği yere rahatça gidip gelebilmesine imkân veriyor.
Ordu senede 30 bin yabancı, 350 bin yerli turist ağırlıyor. Konaklama ve yeme içme tesisleri mükemmel. On turistik otelin daha yakın zamanda faaliyete geçeceği bildirildi. Birçok butik otelin de yolda olduğu söylendi.
Ordu-Giresun arasında inşa edilen Or-Gi Havalimanı bitmek üzere. Denizi doldurarak elde edilen ve bin 800 dönümlük bir alan üzerine kurulan bu modern havalimanının haziran başında faaliyete geçeceğini bildiren Vali Balkanlıoğlu, "Günde beş uçağın inip kalkacağını tahmin ettiğimiz bu havalimanı, bölgenin turizme açılmasında önemli rol oynayacak" dedi.
Balkanlıoğlu şehirde kivi üretiminin de yaygın olduğunu ve Türkiye'nin en lezzetli çileğinin bu şehirde yetiştiğini belirtti. Sanayi yatırımları da hız kazanmış. İkinci organize sanayi için yer aranıyor. Beşinci Bölge teşvikine tabi olduğu için cazip.
Ordu, her türlü kültürü bağrında barındıran ve sosyal yönü güçlü bir kentimiz. Misafirlerin güvenlik problemi yaşamadan günün her saatinde şehirde dolaşması mümkün. Vali Balkanlıoğlu senede bir milyon turist ağırlamaya hazırlandıklarını söyledi.
Ordu'nun birçok avantajı varsa da ikisi çok önemli. 1) Kirlenmemiş. 2) Havası kuru. Diğer şehirlerin yaşadığı çirkin yapılaşma burada yok. Ordu'nun bir diğer adı 02; Oksijen Yurdu yani. Doğru planlama yapılır ve şehir çirkin yapılaşma virüsünden kurtarılırsa, turizmden ekmek yer. Zaten çok sayıda Arap turist gelmeye başlamış.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.