Hem tatlı, hem sulu, hem de çok sağlıklı

A -
A +

ŞEFTALİ Şeftali, hoş kokulu ve bol sulu olmasının yanı sıra içerdiği A, B ve C vitaminleri ile sağlık kaynağı bir meyvedir. Su, madensel tuzlar ve şeker açısından da son derece zengindir. Şeftalinin en büyük özelliği kadifemsi kabuğudur. Fakat bu tüylü kabuktan hoşlanmayanlar için nektarin adı verilen tüysüz türü de vardır. Yaklaşık 3-5 metre boyunda olan şeftali ağaçlarının ana vatanı Çin'dir. Iran'a, sonra da Anadolu'ya geçmistir. Avrupa'ya da Anadolu'dan yayılmıştır. Şeftali satın alırken özellikle kokulu olanını seçmek gerekir. Olgunlaşmış olduğunu yumuşaklığından kolayca anlayabilirsiniz. Olgunlaşmamış bir şeftaliyi 1,2 gün folyo içinde saklarsanız olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Alışveriş sırasında şeftaliyi en son almak ezilme tehlikesini en aza indirir. Şeftalinin faydalarına gelince: Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Meyvesi hazmı kolaylaştırır. İdrar yollarını temizler. Bol miktarda idrar söktürür.Vücudu zehirli maddelerden temizler. Susuzluğu giderir. Ve vücuda serinlik verir. Basur memelerinden doğan şikayetleri giderir. Safra kesesi ve böbrekler için faydalıdır. Basura şeftali çekirdeği Halk arasında 'basur' olarak bilinen "hemoroid"in tedavisi için hem ucuz hem de kolay bir yol: Şeftali çekirdeği. İçinde bulunduğumuz şu günlerde bol miktarda bulabileceğiniz şeftalinin çekirdekleri, basur için etkili bir şifa kaynağı. Çekirdekleri kırıp her sabah aç karnına 2-3 tane yendiği zaman basur için büyük fayda sağlıyor. Bu tedaviye 3-4 hafta devam etmek gerekiyor. Kullananlar, bu tedavi yoluyla yüzde 90 başarı sağlandığını belirtiyorlar. 100 gram şeftalideki besin değeri B 1 vit. 0.02 mg. B 2 vit. 0.05 mg. B 3 vit. 1 mg. Potasyum 202 mg. C vit. 7 mg. A vit. 1330 iu. Yağ 0.1 gr. Karbonhid. 9.7 gr. Protein 0.6 gr. Kalori 38 kcal. Fosfor 19 mg. Ağzımızdaki saatli bomba Dişeti iltihaplarına dikkat Dişlerin dökülmesine sebep olan dişeti iltihaplarının tehlikeli bir hastalık olduğu ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiği belirtiliyor. Çünkü dişetini yiyen bakteriler, kana karışıp tehlikeli hastalıklara yol açabiliyor. Diş ile dişeti arasındaki bakterinin diş çekilmelerine yol açtığını belirten uzmanlar "Tehlikeli bakteriler kalp, pankreas ya da akciğerde iltihaba yol açabilir. Virüsler, ana rahmine ulaştığında erken doğuma bile neden olabilir. Parodontitis (diş eti çekilmesi) sanıldığı kadar zararsız değildir. Tehlikeli bir hastalıktır" diyor. Gen testi sayesinde kişilerin bu hastalığa eğilimi konusunda bilgi sahibi olunabildiğini belirten uzmanlar, hastaya antibiyotik verilerek bakterilerin engellenmeye çalışıldığını, bazı durumlarda cerrahi müdahale gerektiğini belirtiyor. Dişetlerini kuvvetlendirmek için aşağıdaki reçeteler kullanılabilir: ¥ 1 litre beyaz ispirtoya; 2 çorba kaşığı rendelenmiş turp, 1 çorba kaşığı dövülmüş dereotu ve 1 çorba kaşığı ezilmiş kuru nane konur. 15 gün bekletilir. Kullanılacağı zaman iyice çalkalanır. Günde bir kere, diş etleri ovulur. AYRICA: ¥ Dişler, haftada bir kere bir parça yosun veyâ ceviz yaprağı ile ovulur. ¥ Pipoya doldurulan çay, tütün gibi içilir. ¥ Dişleri temizlemek ve dişetlerini kuvvetlendirmek için; dişler misvak veyâ incir filizi ile fırçalanır. ¥ Dişler, haftada bir limonsuyu ile ovulur. ¥ Her gün, çiğ ayva veyâ havuç yenir. ¥ Dişetleri, haftada bir kere ceviz yaprağı ile ovulur. Arzu edildiği zaman da damlasakızı çiğnenir. Bitkilerle sağlıklı saçlar Saçların cansız, bakımsız ve mat görünmesi, kadınların en çok şikâyet ettiği konulardan biridir. Ama sağlıklı ve bakımlı saçlara sahip olmak için çok fazla para harcamaya gerek yok. Ucuz ve kolay elde edebileceğiniz bitkilerle istediğiniz güzellikte saçlara sahip olabilirsiniz. * Uzaması için: 80 gr. kekiği 1 lt. suda 3-4 dakika kaynattıktan sonra süzün. Saç diplerinize masaj yaparak bu suyla yıkayın. Özellikle kahverengi saçlar, kekik çayı ile yıkandığında rengi korunacak ve parlaklık kazanacak. *Kırılmalara karşı: Özellikle dalgalı ve kıvırcık saçlar için uygun olan bu formül, 4 ml. gülyağı, 32 ml. bademyağı, 32 ml. hintyağı ve 32 ml. zeytinyağından oluşuyor. Karışımı yatmadan önce saç diplerinize masaj yaparak sürün. Sonra pamuklu bir bez ile başınızı bağlayın ve sabah saçlarınızı yıkayın. Her ay üç gün arka arkaya bu işlemi uygulayın. Ceviz, kalbi koruyor Barcelona Hastanesi ve California'daki Loma Linda Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışma, cevizin kalp sağlığını koruduğunu ortaya koydu. Yaşları 28-72 arasında değişen ve yüksek kolesterolü olan 49 erkek hastaya altı hafta süreyle Akdeniz diyeti uygulandı. Daha sonra altı hafta boyunca, doymuş yağ oranının yüzde 35'ini ceviz yağının oluşturduğu benzer bir diyete tabi tutulan hastaların kolesterol düzeyleri yeniden ölçüldü. Akdeniz diyetinin tahmin edildiği gibi kolesterolü düşürmüş olduğu gözlendi. Buna karşın cevizin daha da faydalı olduğu sonucu ortaya çıktı. Loma Linda Üniversitesi Beslenme Bölümü Başkanı Joan Sabate, cevizin koroner hastalık riskini yüzde 11 oranında azalttığını açıkladı. Hastalıklar ve çareleri Midedeki hazımsızlık Hazımsızlık bazen, midenin besinleri gereği gibi ve normal sürede hazmedememesinden kaynaklanır. Bunun sebebi de; midede asit fazlalığı, mide kaslarının zayıflamış olması veya midenin hazım için gerekli olan salgıyı yapamamasıdır. Tedavi için aşağıdaki reçeteler uygulanabilir. ¥ 1 su bardağına; 2 çorba kaşığı limonsuyu ve 1 kahve kaşığı toz şeker konur. Bardak doluncaya kadar, soğuk su eklenir. İyice karıştırılıp, içilir. Her yemekten sonra tekrarlanır. ¥ 1 çay bardağı sıcak suya; 1 kahve kaşığı ufalanmış kuşdili ve 1 kahve kaşığı toz şeker konur. Karıştırıldıktan sonra 5 dakika bekletilir. Süzülüp, içilir. Aynı işlem, yemeklerden 45 dakika sonra tekrarlanır. ¥ 6 bardak suya; 4 avuç turunç konur. Su, yarıya ininceye kadar kaynatılıp, süzülür. Suyuna, 4 çorba kaşığı süzme bal konup, karıştırılır. Sabah ve akşam yemeklerinde birer çorba kaşığı yenir. ¥ 4 bardak suya; 6 tane kuru papatya çiçeği ufalanır. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Yemeklerden sonra, birer çay bardağı içilir. Tatlandırmak için, 1 kahve kaşığı toz şeker konulabilir. ¥ 4 bardak suya; 1 avuç şahtere konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Yemeklerden sonra, birer çay bardağı içilir. ¥ 4 bardak suya, 3 tutam öküzdili konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Yemeklerden sonra, birer kahve fincanı içilir. ¥ 4 bardak suya, 20 gram yabânî enginar konur. 15 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Yatarken, iki çorba kaşığı içilir. ¥ 1 dilim pişkin ekmeğin üzerine 1 kahve kaşığı sumak ve 1 kahve kaşığı kimyon konup, yenir. ¥ 4 bardak suya; 3 tutam hindiba yaprağı konur. 10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülür. Yemeklerden sonra, birer kahve fincanı içilir. ¥ 4 bardak suya; 3 tutam fesleğen konur. Kaynatılıp, süzülür. Yemeklerden 10 dakika sonra, birer kahve fincanı içilir. ¥ 1 çay bardağı sıcak suya; 1 kahve kaşığı kekik konur. 10 dakika bekledikten sonra süzülüp içilir. her yemekten sonra tekrarlanır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.