Sağlıklı dişler için saĞlIklI beslenİn

A -
A +

Güzel, sağlıklı, pırıl pırıl dişlere sahip olmak; genç-yaşlı, kadın-erkek herkesin isteğidir. Ancak çoğumuz bunun için ne yapmamız gerektiğini bilemeyiz. hemen şunu hatırlatalım. Sağlıklı dişlere sahip olmanın birinci şartı, sağlıklı beslenmedir. Avrupa'nın en önde gelen sağlık dergilerinden Natural Health, son sayısında diş ve dişeti rahatsızlıklarının oluşmasını önleyen gıdalarla ilgili geniş bir haber yayınladı. Biz de bu listeyi size aktarıyoruz. İşte, sağlıklı dişlere sahip olmak için soframızdan eksik etmememiz gereken 10 besin maddesi... Havuç ve kereviz: Öğütülmesi için çok çiğnenmesi gereken havuç ve kereviz gibi sebzeler, daha çok tükürük salgılanmasını sağlayarak çürüklere yol açan bakterileri imha ediyor. Diş etlerine masaj yapıyor, diş aralarını temizliyor. Peynir: Bol miktarda fosfat ve kalsiyum içeren peynir, ağızdaki asit seviyesini düzenliyor. Tükürük üretimini artırarak çürüklere neden olan bakterileri yok ediyor. Yeşil çay: İçerdiği "catechin", maddesi, şekeri diş plağına dönüştüren bakterileri öldürüyor. Soğan: Bol miktarda antibakteriyel maddeler içeren soğan, bakterileri temizliyor. Turp: Turpta bulunan "isothocynate" maddesi dişlerde çürümelere sebep olan bakterileri etkisiz hale getiriyor. Susam: Kalsiyum açısından zengin olduğu için dişin yapısının korunmasında önemli bir rol oynuyor. Mantar: İçinde bulunan şeker bileşenleri, diş pla-ğına neden olan bakterileri yok ediyor. Su: Diş etlerinin nemli kalmasını sağlıyor. Tükürük salgılanmasında en önemli görevi üstleniyor. Maydanoz: Soğan yedikten sonra ağzınızın kokmasından endişelenmeyin. Bir parça maydanoz ağız kokusunu önlüyor. İçerdiği "monotorpen" maddesi kana karışır karışmaz akciğerlere gidiyor. Ağızdan çıkan kokunun üretildiği bu organda etkili olarak, ağız kokusunu gideriyor. Kivi: C vitamini yönünden son derece zengin bir meyve olan kivi, diş eti iltihaplarını önlüyor. Madımak, birçok derdin devası Anadolu'da adına türküler yapılan ve bu aylarda doğada sıkça rastlanan ''madımak'' otunun, şeker hastalığından böbrek taşı düşürülmesine kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiğini biliyor musunuz? Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Koç ''Yabancı Otlarla Sağlıklı Yaşam'' adlı kitabında, madımak otunun ''drog'' denen yumrusundan hazırlanan çayın, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanıldığını söyledi. Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara karşı etkili olduğu biliniyor. Şeker hastalığı ve böbrek taşı rahatsızlığına da iyi gelen madımağın tozundan hazırlanan merhem de yaraların iyileşmesinde kullanılıyor. Halk arasında keçimemesi, kuşekmeği ve söğüt otu gibi isimlerle de bilinen madımağın, yemeği ve salamurası yapılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.