Yeterli ve dengeli beslenme, hamileliğin seyrini ve sonucunu önemli derecede etkiler. Her ne kadar hamileliği ve bebeğin sağlığını etkileyen diğer faktörler de bulunsa, bebeklerin sağlıklı olarak dünyaya gelmelerinde hamilelik dönemindeki beslenmenin önemi büyüktür. Anne organizması, bebeğin büyüme gelişimini sağlayacak ve aynı zamanda kendi dengesini koruyacak birtakım fizyolojik düzeltmeler yapar. Hamile bayanın dengeli beslenmesi sağlanmalı, doğal besinlerden ve takviye alınan ilaçlarla demir, folik asit, kalsiyum ve çinko ihtiyacı karşılanmalıdır. Hamilelik, insan hayatında beslenmenin en önemli olduğu dönemlerden biridir. Bilinen bu gerçek halk arasında, annenin iki kişilik yemesi şeklinde bilinir. Oysa hamilelik döneminde bu yanlış inanışta olduğu gibi fazla besin almak da, az besin almak gibi sağlık açısından zararlıdır. Toplam hamilelik dönemi boyunca ortalama kilo alımı 10-12 kg olmalıdır. Ve yine 14 kg aşılmamalıdır. Bu değerlendirmeyi yaparken hamileliğin başlangıcında tesbit edilen anne kilosu önemlidir. Çünkü, aşırı kilo fazlalığı bulunan anne adaylarının daha az, normalden düşük ağırlıklı olanların ise daha fazla kilo alması gerekir. Toplam kilo artışı kadar önemli olan bir özellikte kilo alma hızıdır. Aylık kontrollerde bunun düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Alınan fazla kilolar hamileliğin seyrini, bebeğin gelişimini ve doğum olayını yakından ilgilendirir. Protein: Anne karnındaki bebeğin büyümesi için günlük protein ihtiyacına ek olarak protein ilave alınmalıdır. Protein kaynakları et, süt, yumurta, tavuk, balık... Demir: Et ve türevleri, sakatatlar, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, incir ve üzümde bol miktarda bulunur Kalsiyum: Diyetle yeteri kadar kalsiyum alınmaması sonucunda bunun eksikliğine bağlı şikayetler ortaya çıkar. Süt, yoğurt, peynir, çökelek, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum bakımından zengindir.