Uzay savaşları

A -
A +

Uzay yarışı 1957’de SSCB’nin ilk uydusu Sputnik 1’i fırlatmasıyla başladı. Bundan sonra ABD ve Sovyetler Birliği, uzayda bilimsel keşiflere yöneldi. İki ülke arasında rekabete de sahne oldu. Sovyetler Birliği, liderliğini uzun yıllar sürdürdü.

ABD, Elon Musk’ın SpaceX’i sayesinde bu unvanı geri aldı. Bugün uzayda 11.000’den fazla aktif nesne var. Uzaydaki enkaz sayısı ise 27.000’i geçti. Gönderilen uydular ticari ve askerî olmak üzere; cep telefonu hizmeti, televizyon sinyalleri, uydu görüntüleri ve GPS gibi alanlarda kullanılıyor.

Yalnızca ABD, Rusya ve Çin insanları uzaya göndermeyi başardı. Uzaydaki uydu belirli bir ülkeye ait olsa da bu, söz konusu ülke tarafından fırlatıldığı anlamına gelmiyor. Mesela, İngiltere'nin 1971’deki ilk lansmanı Avustralya dışındaydı. Fransa 1965’te Cezayir’de gerçekleştirdi

TURİZM REKABETİ ARTIYOR

Ticari uzay turizmi artık fütüristik bir kavram değil. 2021’de Virgin Galactic’in kurucusu Richard Branson, uzaya uçtu. Blue Origin’i kuran Jeff Bezos da onu takip etti. Blue Origin hem de Virgin Galactic, uzay yolculuğu için lisanslandı. Uzaya turist olarak gitmenin maliyeti ise şimdilik 250.000 - 500.000 $ civarında. Son dönemde özel şirketler de uzay çalışmalarında önemli ataklar yaptı. 2019 yılında 36 ülkeye internet erişimi sağlayan uydulardan oluşan bir takımyıldız olan Starlink fırlatıldı. 2.200’den fazla Starlink uydusu ile SpaceX, küresel internet dünyasına hâkim olmak istiyor. Çin de benzer bir girişim planlıyor.

KİMİN NE KADAR UYDUSU VAR?

Şimdiye kadar çok az ülke ABD veya Rusya’nın başarılarına yaklaşabildi. 11 ülke tamamen yerli imkanlarla ürettikleri uyduları, kendi rampalarından fırlatmayı başardı. Bu ülkeler; SSCB, ABD, Fransa, Japonya, Çin, İngiltere, Avrupa Uzay Ajansı, Hindistan, İsrail, Ukrayna, Rusya, İran, K. Kore ve Güney Kore oldu.

GÖRSELİN BÜYÜK HALİ İÇİN RESME TIKLAYIN

Uzay savaşları

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.