Gece lüzumsuz uyanık kalan, ertesi gününü zâyi etmiş olur. Gününü zâyi eden ömrünü zâyi eder. Ömrünü zâyi eden ahirette pişman olur.
Bu fâni dünyada ahiret yolcusu olan insanının zamanının kıymetini bilmesi çok önemlidir. Bu ömür fırsatını asla elden kaçırmamalıdır. Ömrümüzü değerlendirebilmek, günlerimizi değerlendirmeye bağlıdır. Günlerimizi iyi değerlendirebilmenin özü, hülasası, vaktinde yatıp vaktinde kalkmaktır. Bunun için, Yatsı namazını vakti girince kılmalı. Sonra kılarım demek, nefsin ve şeytanın bir tuzağıdır. Namaz kılmayı geciktirdikçe ağırlık çöker. Yatsıyı kılmak zorlaşır. Hatta namazı kaçırma tehlikesi olur.
Bundan dolayı geceyi faydasız ve boş şeylerle zâyi etmemeli. Boş işlerle uğraşmanın sonu gelmez. Ömür biter boş işler bitmez. Hadis-i şeriflerde buyruldu ki:
(Musibetlerin en büyüğü, vaktini faydasız şeylerle geçirmektir.) [Enis-ül-vaizîn]
Allahü teâlânın, bir kulu sevmemesi, onun faydasız şeylerle uğraşmasından anlaşılır.) [Mektubat-ı Rabbaniyye, 1. Cilt, 123. mektup]
Onun için gece boş yere uykusuz kalmamalı. Gece uykusuz kalmak, sabah namazını kaçırmaya ve yirmi dört saatin en verimli ve en bereketli vakitleri olan seher ve sabah vakitlerini uyuyarak geçirmeye sebep olur. Hatta gece geç yatıp uykusunu alamayanlar, öğleye yakına kadar bile uyuma ihtiyacını hisseder. Gece uykusunu alamayanlar, sabah işe gidecekse ya işe geç kalmakta yahut iş yerinde uyuklamaktadır. Gece boş yere geçen her dakika, her saat, ertesi günden harcamaktır. Dolayısıyla gece lüzumsuz uyanık kalan, ertesi gününü zâyi etmiş olur. Gününü zâyi eden ömrünü zâyi eder. Ömrünü zâyi eden ahirette pişman olur. Bu sebeple zamanında yatmalı. Uykusuz kalmamalı. Sabah namazına kalkmak için de gerekli tedbirleri alarak yatmalı. Sabah namazını kaçırmamalı. Bir kimse sabah namazını kaçırmama azmiyle yatarsa Allahü teâlânın izniyle sabah namazına kalkmak nasip olur.
Ecdadımızın el kitabı olan “Mızraklı İlmihal”de şöyle denilmektedir: "Bir kimse yatacağı vakit 'İnnâ a’tayna' sûresini okursa ve sonra (Ya Rabbi! Sabah namazına vaktiyle uyanmamı nasip eyle) derse, biiznillahi teâlâ o kimse sabah namazına vaktiyle uyanır."
Seher vakti kalkmak berekettir. Sabah namazının vakti girdikten sonra, güneş doğana kadar uyumak bereketsizliğe sebep olur. Maddî rızıkların dağılması sabah namazından sonra olur. Manevi rızıkların dağılması ise ikindi namazından sonradır. Bu iki vakitte uyumamaya ve gaflette olmamaya dikkat etmelidir. Öğleye doğru kaylule yapmak, yani öğle vakti girmeden, öğleden önce biraz uyumak sünnettir.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Sabah uykusu, acizlik, tembellik, gevşeklik ve unutkanlığa sebep olur.) [İ. Maverdi]
(Sabah namazından sonra, güneş doğana kadar uyumayın!) [Beyheki]
(Günün evvelinde uyumak aklı azaltır, ortasında uyumak [kaylûle yapmak] enbiya ve evliyanın ahlakındandır. Gündüzün sonunda uyumak tembelliktir.) [Şir’a]
Yatma seherde uğrarsın derde,
Salim Köklü'nün önceki yazıları...