"Lütuf, sabır acılığını tatmaktan iyidir!"

A -
A +
"Sakın Allahü teâlâdan sabır istemeyin. Lütfunu isteyin. Lütuf, sabır acılığını tatmaktan iyidir. Çünkü sabır, bizim  gibilere güç gelir!.." 

Sabretmek, kurtuluşa, başarıya sebep olan güzel huydur. Sabır, Peygamberlerin hasletlerindendir. Bunun için atalarımız, "Sabır, acı ise de meyvesi tatlıdır" demişlerdir. Belalara sabretmek, kurtuluşa sebeptir.
Gelen bela ve sıkıntılara sabrederek göğüs germek büyük nimettir. Sabredemeyen felakete düçar olur. Bir hastalık, bir bela gelince bağırıp çağırmak fayda vermez. Aksine zararlı olur. Bunun tek çaresi Allahü teâlânın takdirine razı olmaktır. Sabırlı olmayan muvaffak olamaz... 
Bir kimse başına gelen felaketlere sabretmezse devamlı huzursuz olur, doğru dürüst ibadet edemez. Kim Allah'tan korkarak sabrederse sıkıntılardan kurtulur...
Sabrın fazileti o kadar büyüktür ki, Allahü teâlâ, sabrı çok aziz eyledi. Herkes sabır nimetine kavuşamaz... Mukadder olan şey başa gelir, eğer sabredilirse ecri görülür. Sabredilmez, bağırılırsa, günaha girilir ve huzursuz olunur. Sıkıntı her ne kadar çok acı ise de, sabredilir ise, nimet olacağı bildirilmiştir. 
***
Ebü'l-Hayr el-Akta hazretleri büyük velîlerdendir. Aslen Mağriplidir. Bir zaman talebelerine şöyle anlattı:
-Sakın Allahü teâlâdan sabır istemeyin. Lütfunu isteyin. Lütuf, sabır acılığını tatmaktan iyidir. Çünkü sabır, bizim  gibilere güç gelir." 
Böyle buyurduktan sonra hazret-i Zekeriyyâ'nın kıssasını anlattı:
-Yahûdiler, Zekeriyyâ aleyhisselâmın peşine düşmüşlerdi. Onlardan kaçarken, bir ağaç gördü. Ağaç dile gelip "Gel yâ Zekeriyyâ!" dedi. Zekeriyyâ aleyhisselâm ağaca yaklaştı. Ağaç açıldı, içine saklandı. Sonra, onu arayan düşmanlar geçerken ağaç dile gelerek, hazreti Zekeriyyâ'nın içinde saklı olduğunu söyledi. Birisi gelip ağaca bakınca "İşte Zekeriyyâ buradadır" dedi. Testereyi çıkarıp ağaçla birlikte onu da biçtiler.
Testere, hazret-i Zekeriyyâ'nın başına geldiği zaman, bir defâ "Ah!" dedi. Bunun üzerine Hak teâlâ ona "Bir defa ah dedin. Eğer ikinci defa ah deseydin, izzetim ve celâlim hakkı için  seni Peygamberlik dîvânından silerdim" diye vahyetti. Zekeriyyâ aleyhisselâm da o an hâline sabretti. Testereyle vücûdunu ikiye böldüler de hiç sesi çıkmadı!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.