"Düşene vurmak yiğitlik değildir!"

A -
A +
Avusturya imparatoru ölmüş, tahta, kızı geçmişti. Avrupa devletleri, bunu fırsat bilerek Avusturya topraklarına saldırdılar!..

Birinci Mahmud Han, yirmi dördüncü Osmanlı Padişahı olup, İslam halifelerinin seksen dokuzuncusudur. Babası İkinci Mustafa Han'dır...
Üçüncü Ahmed Han, Patrona Halil ayaklanması sonunda tahttan çekilince, Şehzade Mahmud, 1730'da Osmanlı Sultanı oldu. İlk icraatı "Lale Devri"nde yapılan ilim, kültür ve sanat eserlerinin tahribini durdurmak oldu. Asi Patrona Halil'i ve zorbaları imha ettirdi. İstanbul'da emniyet ve asayişi sağladı. Ülkede huzur dolu, mesut günler başladı. İçişlerini düzelten Sultan Birinci Mahmud Han, doğuda hududa saldıran İran Safevileri ile, batıda Avusturya ve Rusya'ya karşı tedbirler aldı. Yapılan harplerde Osmanlının galip gelmesiyle İran Şahı, Avusturya ve Rusya barış istemek zorunda kaldı.
Avusturya ve Rusya ile Belgrad Antlaşması imzalandı. Avusturya Devleti ile yirmi yedi yıllık, Rusya ile süresiz olan antlaşmaya göre, Belgrad Osmanlı Devletine kaldı. Avusturya ile Tuna ve Sava nehirleri tabii hudut kesildi. Ruslar, Azak Denizi ve Karadeniz'de donanma bulundurmayacaktı. Kazaklar Osmanlı topraklarına, Kırım Hanlığı da Rusya'ya akın etmeyeceklerdi.
Rusya ve Avusturya devletleriyle antlaşmalar sağlayan Birinci Mahmud Han yeniden İran üzerine döndü. Nadir Şah ise bu vaziyet karşısında Osmanlılarla baş edemeyeceğini anlayınca Kasr-ı Şirin Antlaşması maddeleri üzerinden yeniden antlaşma teklifinde bulundu ve bu istek kabul edildi... Böylece 1739 Belgrad Antlaşmasıyla batı ve kuzey, 1746 Osmanlı-Avşar Antlaşmasıyla da doğu hudutlarını emniyet altına alan Mahmud Han'a muharebelerdeki muzafferiyet üzerine "Gazi" unvanı verildi...
O günlerde, Avusturya imparatoru Altıncı Charles ölmüş, tahta, kızı Marie Therese geçmişti. Avrupa devletleri, Avusturya'ya saldırarak, birçok toprağını zaptettiler. Bu sırada Avrupa'daki bazı krallar, Sultan Mahmud Han'a başvurarak; "Avusturya'dan siz de payınızı almalısınız" dediler. Mahmud Han, onlara tarihe geçen şu cevabı verdi:
"Düşene vurmak yiğitlik değildir. Biz bir şey istersek kılıcımızın hakkıyla alırız. Fırsatçılık yapmayız. Size de bu sevdadan vazgeçmenizi tavsiye ederim..."
Ülke içinde ve dışında Osmanlı Devletine azamet devri yaşatan Birinci Mahmud Han, 13 Aralık 1754 tarihinde vefat etti. İstanbul'da Yeni Cami yanındaki Turhan Sultan Türbesi'ne defnedildi. Ruhu şâd olsun...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.