Kalpleri parlatan ve sırâtı aydınlatan nur

A -
A +
Namaza devam, kalbin nurlanmasına ve sonsuz saadete kavuşmaya vesîledir. Peygamber efendimiz "Namaz nûrdur" buyurdu. Yani, dünyada kalbi parlatır. Âhirette sırâtı aydınlatır.
 
Namaz kılmak, imânın şartı değil ise de, namazın farz olduğuna inanmak, îmânın şartıdır. Mükellef olan yani âkıl ve bâliğ olan her Müslümanın, her gün beş vakit namaz kılması "Farz-ı ayn"dır. Resûlullah efendimiz, (sallallahü aleyhi ve sellem) Eshâbına;
- Birinin evi önünde nehir olsa, her gün beş kerre bu nehirde yıkansa, üzerinde kir kalır mı? diye sordu. Eshâb-ı kiram efendilerimiz;
- Hayır, yâ Resûlallah! dediler.
Bunun üzerine Peygamber efendimiz;
- İşte, beş vakit namazı kılanların da, böyle küçük günâhları affolunur, buyurdu.
Ebû Bekr-i Sıddîk (radıyallahü anh) hazretleri de buyurdu ki:
"Namaz vakti gelince, melekler der ki: Ey âdemoğulları, kalkınız! İnsanları yakmak için hazırlanmış olan ateşi namaz kılarak söndürünüz."
Tembellikle namaz kılmayıp fakat, her namaz vaktinde namaz kılmadığı için üzülen, kâfir olmaz, ancak büyük günâh işlemiş olur. Hadîs imâmları, söz birliği ile bildiriyor ki: "Bir namazı vaktinde amden (kasten) kılmayan, yâni namaz vakti geçerken, namaz kılmadığı için üzülmeyen, kâfir olur veya ölürken îmânsız gider." Ya namazı, hâtırına bile getirmeyenler, namazı vazîfe tanımayanlar ne olur?
Büyüklerden biri İblis'e (şeytan) dedi ki:
-Senin gibi melun olmak isteyen, ne yapmalıdır?
İblis, bu soruya şu cevabı verdi;
-Benim gibi olmak isteyen, namaza ehemmiyet vermez ve doğru, yalan, her şeye yemin eder, dedi.
O mübarek zat da;
-Demek ki hiçbir namazı bırakmamalı ve her şeye yemin etmemelidir, dedi...
Namaza devam, kalbin nurlanmasına ve sonsuz saadete kavuşmaya vesîledir. Peygamber efendimiz "Namaz nûrdur" buyurdu. Yâni, dünyada kalbi parlatır. Âhirette sırâtı aydınlatır. Hele gençlerin ibâdet etmeleri, namaz kılmaları daha kıymetlidir. Çünkü, nefislerinin kötü isteklerini kırmakta ve ibâdet etmek istememesine karşı gelmektedirler.
Namazı doğru olarak kılmakla şereflenen bir kimse, çirkin, kötü şeyler yapmaktan korunmuş olur. Ankebût sûresinin kırkbeşinci âyetinde meâlen, (Doğru kılınan namaz, insanı fahşâdan ve münkerden her hâlükârda uzaklaştırır) buyuruldu.
İnsanı kötülüklerden uzaklaştırmayan bir namaz, doğru namaz değildir. Görünüşte namazdır. Bununla beraber, doğrusunu yapıncaya kadar, bildiği kadarını yapmayı elden bırakmamalıdır...
Âhirette önce namazdan sorulacaktır. Namaz imtihanını kazananın diğer imtihanları vermesi kolay olacaktır. Cenâb-ı Hak, cümlemizi namaz hesabını kolay verenlerden eylesin. Amin...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.