Halk Ekmek AŞ Başkan Vekili Özgen Nama ile görüştüm

A -
A +

İstanbul’da 24 Ocak’taki kar fırtınası sonrası ekranlarda Halk Ekmek’le ilgili görüşlerim oldu. Üretilen ekmek miktarını eleştirmiş ve niye daha fazla üretilmiyor, demiştim.

Halk Ekmek AŞ Başkan Vekili Özgen Nama arası ve beni davet etti. “Gelip lütfen her şeyi yerinde görün” dedi. Cebeci’deki fabrikaya atlayıp “Cem Küçük’le Günaydın Türkiye”deki editörüm Doğuş’la gittik.

Çok az gündeme dair konuştuk. Şunu söyleyeyim, Özgen Nama 2019 yerel seçimlerinde CHP’nin Sancaktepe adayıydı. Yerel siyasete hâkim bir isim. 2009-2014 arası İBB Meclisi’nde CHP Grup Sözcülüğü yapmış. Aynı zamanda özel sektörde tekstil yatırımları olan bir iş insanı. İşleri kardeşlerine bırakmış ve sadece Halk Ekmek’le ilgileniyor.

Görüşmede işçilerle beraber yemek yedik ve sonra fabrikayı gezip bilgi aldık. Lafı uzatmadan Özgen Bey'den aldığım bilgileri yorumsuz paylaşıyorum. Birinci konu üretim. Halk Ekmek ne kadar üretim yapıyor?

 Edirnekapı Halk Ekmek Fabrikası

 6 hat, yani ekmek tüneli var. Tünel fırın anlamında kullanılıyor. 1970'te kurulmuş.

Saatte 5.000 ekmek çıkarıyor. Günlük toplamda 660.000 ekmek üretimi yapılıyor.

 Cebeci Halk Ekmek Fabrikası

 4 hat, yani ekmek tüneli var. Kullanılan ekmek üretim araçlarının teknolojik donanımları en üst seviyede. Saatte 7.000 ekmek çıkarıyor. Toplamda 616.000 ekmek üretimi yapılıyor.

 Kartal Halk Ekmek Fabrikası

 2 hat, yani ekmek tüneli var.

Kullanılan ekmek üretim araçlarının teknolojik donanımları en üst seviyede. Saatte 7.000 ekmek çıkarıyor. Toplamda 308.000 ekmek üretimi yapılıyor.

3 fabrikanın ekmek üretimi: 1 milyon 584 bin.

Ara not: Özgen Bey diyor ki: 22 saat çalışılsa, vardiya değişimleri, yemek molaları vb. hesaba katılsa bile bütün üretim rakamı bu oluyor. AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe günlük üretim AK Parti zamanında 1 milyon 950 bin demişti. Özgen Bey bunun nedeninin 200 gram ekmek üretimi olduğunu söyledi. 250 gram olunca üretim rakamları yukarıda sayılar oluyor.

Bir diğer konu; Halk Ekmek’ten ekmek alan üye verileri.

Bakkal 316. Büfe: 610 Zincir marketler: 1076 Catering gibi toplu tüketim merkezleri: 1028...

Son 6 haftadır fabrika ve büfeler hafta sonu açık.

Edirnekapı Halk Ekmek üretim merkezi karbon sarma yöntemiyle depreme dayanaklı hâle getiriliyor. Yüzde 45’i bitmiş.

Hadımköy Halk Ekmek Fabrikası mayalı ekmek üretiminde öne çıkacak. Hadımköy Halk Ekmek Fabrikası Avrupa'nın en büyük ekmek üretim tesisi ve 100 milyon avroluk yatırımı barındırıyor. Mayıs başı açılacak.

2019'da güncel Halk Ekmek kamyon sayısı: 65

2020-2021 güncel Halk Ekmek kamyon sayısı: 85

Halk Ekmek fiyatı şu an 1,25... Özgen Bey'e göre olması gereken fiyat 2,5 TL. Sebebi de maliyetler. 1 çuval un şu an 350 liraya alınıyor. AK Parti dönemi 1 çuval 200 lira...

Özgen Bey seneye ekmek fiyatının (normal fırınlardaki ekmekler) 7 lira olabileceğini, bu rakamı konuşabileceğimizi söylüyor. Şahsen 7 lirayı biraz abartı bulduğumu söyleyeyim.

Ekmek hepimiz için nimet. Sofralarımızın vazgeçilmezi. Özgen Bey bu anlayışla hareket ediyor. Halk Ekmek’e Sayın Cumhurbaşkanımızın, Rahmetli Kadir Topbaş’ın ve Ali Müfit Gürtuna’nın katkıları olduğunu, her gelenin üstüne koyduğunu da ekledi.

Halk Ekmek’in Cebeci fabrikası son derece hijyen. Asla el değmiyor. Üretim safhasını tek tek gezdim. Son derece yararlı bir görüşme oldu. Ön yargılı olmaktansa böyle yüz yüze görüşmeler çok faydalı oluyor.

AK Parti cephesinden itirazlar olursa bunları köşeme alacağım...

Halk Ekmek AŞ Başkan Vekili Özgen Nama ile görüştüm

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.