Isparta’daki elektrik kesintisi

A -
A +

Isparta’da 3 Şubat’ta yoğun bir kar yağışı başladı. Peşinden buzlanma oldu. Ve şehrin belli kısımlarına elektrik verilemedi. Enerji Bakanı Fatih Dönmez şu açıklamayı yaptı:

"İlk etapta yaklaşık 113 bin vatandaşımıza elektrik sağlayamama söz konusuydu. Her gün il, ilçe ve köylerden başlamak suretiyle bu arızalar peyderpey enerjilendirildi. 2 gün önce Isparta il ve ilçe merkezlerindeki tüm şebekelerimizi enerjilendirdiğimizi söylemiştik. Oradan boşa çıkan ekiplerimizi de süratle kırsala ve köylere yönlendirdik...”

Isparta’da 299 bin elektrik abonesi var. 133 bin abonenin elektriği kesilmiş. Son yaşanan kar yağışı 20 yıldır olmamış. 45 günlük yağış 9 saatte düşmüş. 

İklimin bu zamanda hayatı nasıl etkilediği bilinen bir gerçek. Tüm dünyada iklim hayatı felç ediyor. ABD’de PowerOutage sitesi verilerine göre Ohio, Batı Virginia, Pennsylvania, Texas ve Tennessee eyaletlerinde 300 bin kişiyi kapsayan elektrik kesintileri yaşandı. Makul biri iklimden kaynaklı sıkıntıların olabileceğini zaten biliyor. Burada mesele olaya hemen el atmak ve vatandaşları bilgilendirmek. 

Dün, Isparta’daki elektrik kesintisiyle ilgili elektrik mühendisi Fatih Şen’den bir mesaj aldım. Şöyle diyor:

“Sektördekiler bilir, Isparta'da yaşanan olaylar tsunami benzeri bir doğal afettir. Bu kadar kısa sürede arızaların giderilmesinde böyle bir ilerleme olması tam bir organizasyon ve dayanışma örneğidir.

Noktasal ve merkezî bir ciddi arıza yaşasaydık bu ihmal kaynaklı olabilirdi fakat bu kadar geniş çaplı bir sıkıntının ihmal kaynaklı olması mühendislik anlamında çok mantıksız olurdu.

Elektrik hatlarının tasarımında buz-kar-rüzgâr yükleri resmî şartnamelere göre statik olarak hesaplanır ve tasarımlar buna göre yapılır. Ortada bir ihmal varsa bu ihmal şartnamelerin 50-100 yılda bir yaşanabilecek durumları karşılayacak genişlikte hazırlanmaması olabilir.

Neredeyse bütün şehri etkileyen bu sıkıntı birden fazla müteahhit/yüklenici tarafından yapılmış enerji nakil hatlarını kapsamaktadır. Aynı zamanda da bu hatlardan bazıları özelleştirme öncesi devlet tarafından yapılmıştır. 1-2 müteahhidin işini düzgün yapamaması üzerine bu kadar geniş bir arıza yaşanamaz.

Dağ tepelerinde, orman içlerinde, ücra köylerde yaşanacak arızaların işletmesel arıza giderleri tedarik firması(AEDAŞ) tarafından göze alınamaz, bu nedenle ilk yatırımlarda 3'e 5'e bakmazlar...”

Ben Enerji Bakanımızın elinden geleni yaptığını biliyorum. Isparta’daki olaya da hemen el attılar. Gene de 4 gün 133 bin aboneye elektrik verilememesi biraz uzun süre. İklim şartları, karda arıza gidermek kolay değil. 

Isparta’da faturaların tahsilatının 1 ay ertelenmesi de önemli...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.