Rusya’da onurlu gazeteciler varmış

A -
A +

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sürüyor... Rusya hemen her gün masumları, sivilleri öldürmeye devam ediyor. Hastane, okul vuruyor. Hiçbir kural ve nizam tanımıyor. 

Ukrayna dört bir koldan işgal altında. 23. gündeyiz ve Rusya henüz istediğini alamadı. Ama istediğini almadan bırakacak gibi görünmüyor Putin... 

Savaş para demek. Rusya’nın gücü de sınırsız değil. Ukrayna halkı ve ordusundan hiç beklemediği direnişle karşılaştı. 

Ukrayna halkının bu onurlu duruşuna Rusya’da medya mensupları da katıldı. Putin ülkede medyanın yüzde 95’ine hâkim. Ona karşı aykırı bir ses çıkması mümkün değil. Ama haksız işgalde Putin’in kontrolündeki medyada çalışan bazı gazeteciler seslerini çıkarttılar. 

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını Rus devlet televizyonu Kanal 1'de canlı yayın sırasında savaş karşıtı pankart açarak protesto eden gazeteci Marina Ovsyannikov onlardan biri. Ovsyannikov 30 bin ruble (4 bin TL) para cezasına çarptırıldı ve çalıştığı kanaldan da istifa etti. 

Kanal Bir'in Avrupa muhabiri Zhanna Agalakova görevini bıraktı.  NTV televizyonunun 16 yıllık çalışanı Lilia Gildeyeva ile 30 yıllık çalışanı Vadim Glusker de istifa ettiler... 

Maria Baronova, Russia Today adıyla bilinen RT'den istifa eden en tanınmış isim oldu. Eski RT Londra muhabiri Shadia Edwards-Dashti, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale giriştiği gün gerekçe bildirmeden istifa etti. Moskova'da çalışan muhabir Jonny Tickle de aynı gün "son gelişmeler ışığında" diyerek istifasını verdi.  RT'nin Fransızca yayınlarında sunucu Frédéric Taddeï şovunu bıraktığını, çünkü Fransa'nın Rusya ile açık çatışma hâlinde olduğunu ve "ülkesine olan sadakati nedeniyle" programı artık sunamayacağını söyledi. (BBC Türkçe) 

İşgal başladığında da birçok Rus gazeteci protesto gösterisine katıldılar. Demek ki Rusya’da kamuoyu varmış. Yani Putin ne derse o olmuyormuş...

1953-64 arası Sovyetler Birliği’ni yöneten birinci sekreter Nikita Kruşçev Nisan 1961’de Viyana’da o zamanki ABD Başkanı Kennedy’yle görüşmüş bence şöyle demişti:

“Sayın Kennedy, ABD’den bakınca bizde kamuoyu yok sanıyorsunuz ama var. İtiraz eden, destekleyen hep oluyor.”

1950 ve 60’larda Sovyetler’de itiraz eden var mıydı bilmiyorum ama günümüz Rusya’sında çok onurlu gazeteciler varmış. Bizde, Rusların her yaptığını onaylayan ve zerre miskal eleştirmeyenlerin Rus gazetecilerden alacağı dersler var.


 


Muhalif medyada neler oluyor?
 
Muhalif medyada olan bitenler önemli. Hele hele 2019’da büyükşehirleri kazanan CHP’de herkesin bir kanalı var neredeyse. Bazı gazeteciler Sayın İmamoğlu’nu destekliyor bazılarıysa Sayın Kılıçdaroğlu’nu.

Cumhuriyet gazetesinde olup bitenler, istifasını verenler var. Aykut Küçükkaya gitti. Onunla beraber istifa eden birçok gazeteci var. CHP’deki kavga orada da devam ediyor.

Halk TV daha çok Ekrem İmamoğlu’nu destekliyor. Ama arada ayıp olmasın diye Kemal Kılıçdaroğlu’nu destekleyenler de ekrana çıkarılıyor. Duyduğum, Kemal Bey Halk TV’deki bazı yayınlardan memnun değil. Bunların başında Ayşenur Arslan’ın medya programı geliyor. Kemal Bey o programın hükûmetin ekmeğine yağ sürdüğünü düşünüyormuş. Aynı şekilde Kemal Bey, Yılmaz Özdil’in yazılarının da hükûmetin işine geldiği görüşendeymiş.

KRT TV Tuncay Özkan’ın. Orada da garip şeyler oluyor. O kanalın en çok izlenen programı “Şimdiki Zaman” yayından kaldırılmış. Gürkan Hacır Twitterdan duyurdu. 1,5 yıl süren program gerekçe gösterilmeden bitirilmiş. Barış Yarkadaş da benzer şeyler söyledi. Bu program daha önce de Halk TV’deyken yayından kaldırıldı. “Şimdiki Zaman”ın günahı ne acaba?!.

Bana sorarsanız CHP içindeki farklı klikler. Kimse eleştiriyi kaldırmıyor. Hükûmete laf ederler ama eğer CHP’yi destekleyen gazeteciyseniz CHP’ye getireceğiniz en küçük eleştiri kellenizin alınması için yeterli.

Deniz Zeyrek demişti ya, "CHP iktidar olsa AK Parti’yi mumla arayabiliriz" diye. CHP’li arkadaşlar, sakın partiyi eleştirmeyin, işinizden olursunuz!

Bu arada bir de Merdan Yanardağ’ın Tele-1’i var. O şimdilik İmamoğlu’nu destekliyor. Ama Kemal Bey kesenin ağzını açarsa Yanardağ hemen fikir değiştirebilir. Fikrini değiştirmesi an meselesi...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.