“Rusya’ya karşı durmak akıllıca mı?”

A -
A +
Bu sözler Reuters için değerlendirme yapan Uluslararası Kriz Grubu BM Direktörü Richard Gowan’a ait. “Savaş uzadıkça Rusya'yı cezalandırmanın anlamlı yollarını bulmak daha da zorlaştı" şeklinde de bilgi verdi. 
Tahıl sorunu Türkiye’nin önemini ortaya koydu. Başkan Erdoğan’ın girişimiyle tahıl taşıyan gemiler dünyanın birçok noktasına gitmeye başladı. Bu çok önemli bir başarıydı. 
 
Dün bu yazıyı yazarken de Başkan Erdoğan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’yle görüşüyordu. Putin ile Zelenskiy masaya oturursa belki sorunlar çözülebilir ve barış sağlanabilir. Şimdilik uzak ihtimal ama en azından girişimler önemli. Türkiye ne kadar samimi olduğunu gösteriyor...
 
Öte yandan Ukrayna da yalnız bırakılmaya başlandı. ABD yardım etse de Zelenskiy bir türlü istediği silahları alamadı. Batı’ya sitem ediyor Ukrayna. 
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden 4 ay sonra, Afrika, Orta Doğu, Güney Amerika ve Asya ülkelerinden onlarca Birleşmiş Milletler büyükelçisi haziran ayında Rusya'nın Bağımsızlık Günü'nü kutlamak için Rusya'nın New York'taki BM ofisinde verilen resepsiyona katıldı. (Euronews) 
 
Ülkeler savaş uzadıkça Rusya’yı cezalandırmanın pek akıllıca olmadığını düşünüyor. Çünkü hem enerji hem gıdada ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Rusya’yı daha fazla izole etmenin pek kârlı olmadığı düşünülüyor. 
Afrikalı diplomatlar Batı’nın sadece silah verdiğini ve çözümü uzattığını söylüyor. Gerçekten barış istenip istenmediğinden emin değiller. 
 
Bu kışın özellikle Avrupa için nasıl geçeceği bilinmiyor. Gaz tedarikinde ciddi sıkıntı var. Kışın nasıl ısınacaklarının hesabını yapıyorlar. Gıdada Rusya gemilerin çıkışına izin vermediği an dünya büyük sıkıntı yaşıyor. Bunların hepsini tecrübe ettik...
Yeni bir yol bulunmalı. Putin’le görüşüp tam olarak ne istendiği öğrenilmeli... Diplomasi sonuna kadar kullanılmalı. Belki Putin de savaştan bıkmış ve bir yerde bitirmek istiyordur. Yok Putin ben illa Ukrayna’yı topyekûn alacağım diyorsa o zaman da başka yol bulunmalı. 
 
Putin’in hamlelerini iyi okumak lazım. Ne yapmak istediğine iyi bakmak gerekir. Dünyanın 2 numaralı askerî gücünün yeryüzünü nasıl etkilediği bir kez daha görüldü. Batı, sorunları çözmekten yana mı bunu göstermeli. Sadece laf ya da Ukrayna’ya arkandayız demek işe yaramıyor...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.